|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Problem z kontrolka ladowania
joc - 19 Paź 2010, 18:39 Temat postu: [MK3] Problem z kontrolka ladowania Witam!
W swoim fiesciwie mam problem z kontrolka ladowania. Najpierw nie swiecila, ale po przegladnieciu Waszego forum, dowiedzialem sie, ze nalezy wymienic niebieski przewod. Tak tez zrobilem. I swieci, ale caly czas, nawet jak kluczyk jest na 0. A po przekreceniu stacyjki gasnie i zapalaja sie standardowo kontroli od hamulca recznego i kontrolka oleju a od ladowania gasnie. W czym moze tkwic problem?
Prosze o pomoc!
Pozdrawiam!
Maki - 19 Paź 2010, 19:12
Bo po drodze ten niebieski kabelek miał diodę prostowniczą. Pewnie jej teraz nie masz dlatego tak się dzieje.
joc - 19 Paź 2010, 22:23
a gdzie ta dioda jest? Tak orientacyjnie?
Rebel - 19 Paź 2010, 22:42
w altku
joc - 19 Paź 2010, 22:43
przeszukalem forum i dowiedzialem sie ze dioda prostownicza jest pod chlodnica na niebieskim przewodzie
JoeMix - 19 Paź 2010, 23:49
Maki napisał/a: | Bo po drodze ten niebieski kabelek miał diodę prostowniczą. Pewnie jej teraz nie masz dlatego tak się dzieje. | Dioda nie jest obowiązkowa,,, joc napisał/a: | swieci, ale caly czas, nawet jak kluczyk jest na 0 | Zazwyczaj jest uszkodzony altek jak takie coś się dzieje (uwalona dioda wzbudzenia) joc napisał/a: | po przekreceniu stacyjki gasnie i zapalaja sie standardowo kontroli od hamulca recznego i kontrolka oleju | Nie wiem czy kontrolka od hamulca ręcznego jest standardowa - u mnie się nie zapala na zapłonie,,,
joc - 20 Paź 2010, 19:02
A wiec sprawdzilem podlaczajac nowy przewod pod diode i nadal jest tak samo... Musi byc jednak cos z altkiem. Bede grzebal i sproboje wymienic regulator napiecia i szczotki, moze cos pomoze...
Jak cos zdzialam to dam znac
JoeMix - 20 Paź 2010, 20:10
Jak kontrolka się świeci na wyłączonym zapłonie to nie jest to ani szczotka ani regulator tylko mostek w alternatorze ma przebicie,,,
joc - 23 Paź 2010, 11:44
a gdzie znajduje sie ten mostek w alternatorze?
JoeMix - 23 Paź 2010, 19:13
W środku, trzeba alternator wymontować z auta i rozebrać,,,
joc - 24 Paź 2010, 10:31
to juz mam dawno zrobione, tylko chcialem sie dowiedziec jak on mniej wiecej wyglada i czy ewentualnie da sie go naprawic/wymienic czy trzeba nowy altek kupowac?
kamil wolski - 24 Paź 2010, 11:58
da sie i naprawic i wymienic
joc - 25 Paź 2010, 22:11
Dzisiaj rozebralem altek i okazalo sie ze jedna szczotka sie jakos zawiesila, czy to moglo byc tego przyczyna?
BerciQ - 25 Paź 2010, 22:37
joc napisał/a: | Dzisiaj rozebralem altek i okazalo sie ze jedna szczotka sie jakos zawiesila, czy to moglo byc tego przyczyna? |
moglo bo nie bylo ladowania
joc - 27 Paź 2010, 17:54
Ladowanie bylo, lecz troche za male bo sprawdzalem miernikiem.
Aktualnie alternator wstawiony, a kontrolka jak nie swiecila tak nie swieci (czy tez swieci bez kluczyka). Wiec juz nie wiem co moze byc nie tak... Zaraz ide sprawdzic jak wyglada ladowanie bo "renowacji" altka.
jackrzec - 28 Paź 2010, 08:34
joc napisał/a: | jak wyglada ladowanie bo "renowacji" altka. | Renowacji? Co w nim wymieniłeś?
JoeMix - 28 Paź 2010, 09:18
joc, weź Ty napisz kiedy Ci ta kontrolka świeci a kiedy nie, bo ja się już gubię,,,
joc - 28 Paź 2010, 18:26
Jesli podlaczenie do kontrolki idzie starym, oryginalnym przewodem, to nie swieci w ogole. Jesli natomiast podlacze caly panel z licznikami "na krotko" nowym przewodem, to swieci nawet jak nie ma kluczyka, a po przekreceniu gasnie.
EDIT:
Co do ladowania, podczas normalnej pracy silnika jest 13,8V a przy rozruchu spada do 10V na chwile i znow wraca do 13,8V. Czy to wystarczy czy musi byc wiecej?
JoeMix - 28 Paź 2010, 18:48
Weź żarówkę 5W w oprawce i podłącz pod miejsce niebieskiego przewodu na alternatorze, drugi koniec do ujemnej klemy akumulatora - ma nie świecić, do dodatniej - ma świecić i tak zostaw, odpal auto - ma zgasnąć jak silnik pracuje i ponownie się zapalić jak zgasisz,,,
joc - 31 Paź 2010, 22:57
Zrobilem sztuczke z zarowka i: Kiedy wkladam jeden przewod do alternatora w miejsce niebieskiego przewodu, a drugi przewod do ujemnej klemy - świeci sie caly czas, czy silnik chodzi czy nie. Kiedy zas dotkne dodatniej klemy - nie swieci i nie zapala sie.
jackrzec - 31 Paź 2010, 23:15
joc napisał/a: | Kiedy zas dotkne dodatniej klemy - nie swieci i nie zapala sie. | Tak ma być, natomiast gdy dotkniesz do masy, to podczas pracy silnika ma gasnąć - skoro świeci tzn że na 90% regulator poszedł (albo mostek)
JoeMix - 1 Lis 2010, 07:51
jackrzec napisał/a: | joc napisał/a: | Kiedy zas dotkne dodatniej klemy - nie swieci i nie zapala sie. | Tak ma być, | no nie do końca, jak włączasz zapłon to na kontrolkę jest podawane właśnie +12V, silnik stoi więc na alternatorze jest 0V różnica jest 12 i kontrolka się świeci, jak zapuścisz silnik to na alternatorze ie robi 12V i różnica się robi 0 i kontrolka gaśnie,,,
joc - 1 Lis 2010, 12:46
Panowie, a powiedzcie mi, w jakich cenach waha sie regulator napięcia? Nie pamietam dokladnego modelu altka, ale jest oryginalny Fordowski i jest na nim napisane MADE IN U.K.
JoeMix - 1 Lis 2010, 13:02
joc napisał/a: | Nie pamietam dokladnego modelu altka | No to nie dostaniesz ceny, bo co altek to inny regulator i inna cena, do popularnego boscha to parędziesiąt złotych,,,
BerciQ - 1 Lis 2010, 13:11
za Boschowski płaciłem chyba 28 zł.
jackrzec - 2 Lis 2010, 08:31
JoeMix napisał/a: | jackrzec napisał/a: | joc napisał/a: | Kiedy zas dotkne dodatniej klemy - nie swieci i nie zapala sie. | Tak ma być, | no nie do końca, jak włączasz zapłon to na kontrolkę jest podawane właśnie +12V, silnik stoi więc na alternatorze jest 0V różnica jest 12 i kontrolka się świeci, jak zapuścisz silnik to na alternatorze ie robi 12V i różnica się robi 0 i kontrolka gaśnie,,, | No o to mi chodziło - zresztą w dalszej części zdania napisałem "podczas pracy silnika".
joc - 2 Lis 2010, 21:15
Do tego wszystkiego caly czas rozladowywuje sie akumulator DO ZERA! Wystarczy ze zaraz po naladowaniu prostownikiem wsadze go do fiesciwa i z rana juz nie odpale, nawet kontrolki sie nie zaswieca... Jutro ide kupic regulator napiecia.
Spisalem tez model altka:
A127-70
G4X2A
Mowi Wam to cos?
Pozdrawiam!
JoeMix - 2 Lis 2010, 21:33
Uszkodzony regulator zazwyczaj nie rozładowuje akumulatora, częściej to wina mostka,,,
joc - 4 Lis 2010, 19:13
JoeMix napisał/a: | Uszkodzony regulator zazwyczaj nie rozładowuje akumulatora, częściej to wina mostka,,, |
I w tym przypadku rowniez masz racje... Wymienilem regulator a problem z zarowka jak byl tak jest... Tylko teraz pytanie: co to jest ten (...) mostek, gdzie on sie mniej wiecej znajduje (moze jakies foto?), czy mozna go wymienic i w jakich cenach mozna sie go spodziewac?
Bardzo prosze o konkretne odpowiedz, bo juz nie mam sily na moje fiesciwo... :(
JoeMix - 4 Lis 2010, 21:05
Mostek jest wewnątrz alternatora,,, nie da się go już tak łatwo wymienić jak regulator bo trzeba całość rozebrać a i połączenia są chyba lutowana, wpisz sobie w Google "mostek alternatora" i wyszukaj obrazy to się przekonasz jak mniej wiecej wygląda,,,
joc - 6 Lis 2010, 10:59
Witam! wczoraj wymieniłem mostek i wszystko wróciło do normy Ładowanie jest teraz 14,2V więc chyba książkowe bardzo dziękuje Wam panowie za pomoc, gdyby nie Wy, pewnie sam bym sobie w życiu nie poradził teraz już mogę spac spokojnie Hehe jeszcze raz serdeczne dzięki!
pozdrawiam!
|
|