Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Pęknięta rurka od klimy

miniu211 - 18 Paź 2010, 21:01
Temat postu: [MK6] Pęknięta rurka od klimy
Witam, mam problem z przewodami klimatyzacji, bo mam pękniętą rurke od klimy co wychodzi z sprężarki klimy.

Chce zakupić takie przewody bo są do kupienia.

Ma takie pytanie. Czy te przewody jakoś trzeba najpierw rozłączyć i jakoś/gdzieś połączyć koło skraplacza, moze gdzies indziej sie rozłańcz lub nie idzie. ;-( .
Czy to musi zrobic zakład zajmujący sie naprawą klimy, czy da to sie zrobić samemu.
Prosze o pomoc !!!![

wtyk - 18 Paź 2010, 22:45

na początek polecam udać się do magików od klimatyzacji, spytać czy Ci to zespawają, jeśli tak to za ile, i przede wszystkim czy dadzą gwarancję, że będzie trzymać, bo napełnienie instalacji musisz liczyć w obydwu przypadkach, czy to przewód kupny z internetu czy zespawany, warto więc podjechać i się zapytać bo cała reszta dookoła nie wygląda na zmaltretowaną

przy okazji, mogę wiedzieć co robiłeś, że to się złamało?

miniu211 - 18 Paź 2010, 22:51

auto kupiłem troszkę uszkodzone, do wymiany zderzak i chłodnice wody, klimy. Jak wszystko zdemontowałem to zauważyłem to pęknięcie. No ale jak bym zakupił te przewody, to czy nie będe miał problemu z ich złączeniem od strony skraplacza/osuszacza. Czy do tego sa potrzebne jakies specjalne narzędzia ( zaciskarka czy cos podobnego ). ???
diodalodz - 19 Paź 2010, 02:19

jeśli wymienisz wszystko co kupiłeś to nic nie trzeba jedynie modlić się by się odkręciły bo niestety połączenia gwintowane w alu nie zawsze współpracują . Można jedynie dać nowe oringi ale muszą być specjalne do układów klimatyzacji .
miniu211 - 19 Paź 2010, 07:13

Ale w którym miejscu dokładnie rozłancza, odkręca sie te przewody klimy. Chodzi mi te od strony skraplacza/osuszacza, bo od strony spręzarki klimy mam odkręcone.
BerciQ - 19 Paź 2010, 10:31

przecież masz zdjęcie nowego przewodu, to wiesz jak on idzie. Jaki problem jest "pójść" po przewodach i poszukać miejsca łączenia?
miniu211 - 19 Paź 2010, 10:37

BerciQ napisał/a:
przecież masz zdjęcie nowego przewodu, to wiesz jak on idzie. Jaki problem jest "pójść" po przewodach i poszukać miejsca łączenia?

Z poszukaniem miejsca to nie będzie problemu, ale z samym rozłączeniem. Wydaje mi sie ze to jest zaciskane, ale do końca nie jestem pewien. Niech chcę coś sknocić. Wolę sie zapytać i upewnić. Jak juz bym to rozłączył to potem jak to złączyć, może będzie potrzebna jakoś zaciskarka albo coś w tym stylu. Lepiej dwa razy zapytać się.

diodalodz - 19 Paź 2010, 13:13

nie. Przewody się rozkręca . trzeba wyjąć i zespawać i złożyć .
miniu211 - 19 Paź 2010, 14:06

diodalodz napisał/a:
nie. Przewody się rozkręca . trzeba wyjąć i zespawać i złożyć .

Może troche wiecej info, co i jak. :) Z góry dzięki. :hihihi:

JoeMix - 19 Paź 2010, 14:20

U Ciebie wąż się wyłamał z mocowania bo był uderzony, nie dość że jest ułamany to jeszcze zagięty,,, nie wiem czy to dało by rade ulepić,,,
miniu211 - 19 Paź 2010, 14:23

JoeMix napisał/a:
U Ciebie wąż się wyłamał z mocowania bo był uderzony, nie dość że jest ułamany to jeszcze zagięty,,, nie wiem czy to dało by rade ulepić,,,

Dokładnie.
Ale mogę kupić dobre, nie ułamane przewody. No ale co z ich złączeniem od strony skraplacza.

diodalodz - 19 Paź 2010, 20:03

byłeś przy aucie ? Zadajesz tak głupie pytania że mnie przerastają . otwórz maskę zdejmij chłodnicę od wody o ile trzeba i popatrz gdzie idą węże i jakie klucze potrzebujesz. A w ostateczności zdejmij zderzak . wykręć jedź do klimiarza/sprawacza i zapytaj ile za zespawanie . jak za drogo to kup sobie drugie używane . Prosta sprawa a ty myślisz kilka dni .
miniu211 - 19 Paź 2010, 20:22

diodalodz napisał/a:
byłeś przy aucie ? Zadajesz tak głupie pytania że mnie przerastają . otwórz maskę zdejmij chłodnicę od wody o ile trzeba i popatrz gdzie idą węże i jakie klucze potrzebujesz. A w ostateczności zdejmij zderzak . wykręć jedź do klimiarza/sprawacza i zapytaj ile za zespawanie . jak za drogo to kup sobie drugie używane . Prosta sprawa a ty myślisz kilka dni .

Jeden przewód idzie odkręcić od chłodnicy, a drugi przy skraplaczu jest chyba na jakis wcisk.

diodalodz - 19 Paź 2010, 22:29

tak . odkręcasz śrubę i wyciągasz złącze . A na chłodnicy jest połączenie gwintowane .
miniu211 - 20 Paź 2010, 08:59

diodalodz napisał/a:
tak . odkręcasz śrubę i wyciągasz złącze . A na chłodnicy jest połączenie gwintowane .

Nie wiem czy sie zrozumielismy, chodzi mi o ten przewód który jest przyłaczony do skraplaczu.

Zaznaczone miejsce rozłąńcznia przewody od skraplacza. Ja tam nigdzie srubki nie widzę :)