|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] Kabelek między cewką a przerywaczem - gdzie ?
pawel30w - 14 Paź 2010, 10:54 Temat postu: [MK6] Kabelek między cewką a przerywaczem - gdzie ? Witam z kolejnym problemem kolegów
Potrzebuje znaleźć kabelka (na rys. niebieski) między cewką a przerywaczem. Wiem gdzie jest cewka, nie wiem gdzie przerywacz.
Potrzebuje się wpiąć w ten kabelek (czerwony); na nim lecą impulsy do obrotomierza. Chce do niego wpiąć swój układ tj. obrotomierzem.
Pozdrawiam
Kliknij aby powiększyć
JoeMix - 14 Paź 2010, 11:03
Będzie problem już latach 90 fiesta nie maiła przerywacza i nie dało się tak łatwo wpiąć takiego układu jak chcesz,,, sygnał na obrotek jest dostępny na którymś pinie komputera, ale nie wiadomo czy sygnał tam dostępny będzie pasował obrotkowi,,,
Parzych - 14 Paź 2010, 14:09
pawel30w napisał/a: | Chce do niego wpiąć swój układ tj. obrotomierzem. | Sorka za OT, ale czy nie miałeś fabrycznego obrotka
ElGrey - 14 Paź 2010, 15:36
pewnie pomylil sie i chcial wpisac Mk3
ale jesli nie to po co ci drugi obrotek
JoeMix - 14 Paź 2010, 15:45
J-88 to obrotek na bodajże 10 diodach LED z rozdzielczością 500 obrotów na diodę,,,
ElGrey - 14 Paź 2010, 15:46
i wszysto jasne Tuning sie kroi
pawel30w - 14 Paź 2010, 16:42
Kroi sie kroi
Zdam fotorelacje jak skończę, ale póki co trzeba mi ten kabelek.
Czyli mówicie że trzeba szukać na pinach za pudełkiem licznika ?
EDIT:// obrotek mozna kalibrowac pod względem przy jakich obrotach które diody wiec z tym mysle ze nie bedzie problemu. Jedynie musze go znalezc.
Tylko miernik pewnie nie będzie zczytywał impulsów na tym pinie i nie wiadomo czym to teraz szukac
JoeMix - 14 Paź 2010, 17:05
W nowych silnikach nie ma przerywacza, sterowanie zapłonem jest elektroniką,,, jak masz obrotek na desce to poszukaj przewodu sygnałowego od niego i się wepnij tam,,,
HAWRAN - 14 Paź 2010, 20:17
pawel30w, Podobny obrotek podłączałem u kolegi w MK3 ,tylko że miał wyświetlacze 8888 , zegarek i obrotek, już tu o tym gdzieś pisałem. Podłączenie było identyczne i trochę eksperymentu w szukaniu sygnału na kablach NN przy cewce, ale udało się! Paweł , narzędzie do szukania sygnału masz w ręce , poszukaj opisu cewki i wepnij się w jeden z przewodów cewki Niskiego Napięcia.
pawel30w - 16 Paź 2010, 00:04
HAWRAN, dzięki za odpowiedź ale jak napisał wyżej kolega, w MK6 nie ma przerywacza więc nici z takiego połączenia (chyba że coś źle zrozumiałem z twojego postu)
JoeMix, Będę szukał jutro tego przewodu za licznikiem... Tylko w jakiej formie obrotomierz (orginalny) dostaje wiadomość o obrotach ? mam nadzieje ze tak jak w starych, idą impulsy zmieniające się w miare zmiany obrotów.
Posiadam miernik z hercomierzem więc może coś się doszukam
Parzych - 16 Paź 2010, 00:18
pawel30w, zapodałbyś jakieś foto tego obrotka...
JoeMix - 16 Paź 2010, 01:06
pawel30w napisał/a: | Tylko w jakiej formie obrotomierz (orginalny) dostaje wiadomość o obrotach ? mam nadzieje ze tak jak w starych, idą impulsy zmieniające się w miare zmiany obrotów | No problem w tym że niekoniecznie,,, może być to zwykłą transmisja danych,,, dekodowana w liczniku na dużo więcej niż tylko wartość obrotów,,,
Parzych napisał/a: | jakieś foto tego obrotka | przykład
Parzych - 16 Paź 2010, 02:47
O fuj... Ładniejszy miałem w Maluchu w 1990r...
HAWRAN - 16 Paź 2010, 11:09
pawel30w, Przerywacza niema w sensie mechanicznego przerywacza takiego jak w starych konstrukcjach silników . OK. Ale jest urządzenie sterujące pracą silnika w tym również Cewką .Cewka jest zasilana przerywanym sygnałem Niskiego Napięcia z komputera , pełniącego funkcję między innymi przerywacza Ty tam się wepnij z obrotomierzem .
JoeMix - 16 Paź 2010, 12:13
Wpinaj się śmiało,, j-88 to taki badziewiasty układ ze nawet nie ma przewidzianego stabilizatora na zasilaniu,,, jak pierdyknie to Ci po prostu auto stanie i sobie odholujesz,,, a potem wymienisz komputer albo moduł sterowania,,, bo w starych konstrukcjach z przerywaczem jak się zrobiło zwarcie, to wystarczyło odpiąć układ i jechać dalej,,, myślę ze elektronika z dzisiejszych czasów czegoś takiego nie wytrzyma,,,
pawel30w - 16 Paź 2010, 12:40
Parzych, ten obrotomierz nie będzie zwykłym obrotomierzem. Nie mam zamiaru go zakładać w okolicach licznika. Więc gdzie ? Pokaże jak zrobię
Potrzebuje poprostu czegoś co przekłada obroty na ilość zaświecanych diod.
JoeMix, Wszystko zrobi się, stabilizator, może nawet nowy układ zostanie zaprojektowany jezeli z tym jest tak jak mowisz. Narazie skupię się na odnalezieniu tego sygnału X który jest mi potrzebny.
Miernik w dłoń i idę szukac, napisze potem co i jak
Pozdro
EDIT://
HAWRAN, czyli mówisz ze z cewki oprócz czterech kabli Wysokiego Napięcia idzie jeszcze jeden który podaje sygnał proporcjonalny do obrotów ?
JoeMix - 16 Paź 2010, 14:41
pawel30w napisał/a: | czyli mówisz ze z cewki oprócz czterech kabli Wysokiego Napięcia idzie jeszcze jeden który podaje sygnał proporcjonalny do obrotów | nie, jeśli jest cewka zwykła to jest zasilanie i sterowanie (masa), jak jest podwójna to jest zasilanie i 2 sterowania (2 masy),,,
pawel30w - 16 Paź 2010, 15:18
JoeMix, od cewki z boku jest gniazdo, wychodzą z niego 3 kabelki (czarno-jakiś i dwa kolorowe)
Poniżej wstawiam zdjęcia.
Według tego co piszesz mam tą podwójną... Tam mają iść jakieś imulsy ?
Stwierdzam teraz iż badanie pinów za licznikiem było idiotyczne jeżeli nie ma się jakiegoś ogólnego schematu co i jak...
Będe go szukał tego schematu w Internecie...
HAWRAN - 16 Paź 2010, 21:00
pawel30w, Środkowy styk jest masą wspólną dla dwóch cewek niskiego napięcia . Prawy i Lewy styk jest stykiem osobnym 2 cewek ,które indukują Niskie Napięcie w dwóch cewkach Wysokiego Napięcia. Szukany sygnał jest w przewodzie idącym do prawego lub lewego styku . Obojętnie który . Lewy lub prawy.
PS.Zrób test jak dla zestawu J-91 tego samego producenta. Do wejścia sygnału IN w obrotomierzu, podłącz kilka volt bezpośrednio z małego transformatorka [BEZ PROSTOWNIKA MA BYĆ ZMIENNY PRĄD] drugi styk z transformatorka podłącz do Masy GND I włącz zasilanie układu. 50 Hz częstotliwość sieci odpowiada 3000 obr / min
JoeMix - 16 Paź 2010, 22:10
HAWRAN napisał/a: | Środkowy styk jest masą wspólną dla dwóch cewek niskiego napięcia | czy aby na pewno tak?
pawel30w - 16 Paź 2010, 23:21
HAWRAN, sprawdzę to w poniedziałek jak zmontuję układ, mam nadzieje że zadziała.
Do transformatorka nie będe musiał podłaczac bo mam generator prądu zmiennego, tylko nie wiem czy na wyjsciu jest w miare wysokie napiecie tj. 5-10 V
HAWRAN & JoeMix z tego co pamiętam to czarny kabelek był po lewej stronie (masa) więc co do tego kabelka to Joe moze miec racje.
Myślę teraz jak sprawdzić bez rozcinania kabla czy idą tam impulsy... chyba się tak nie da
JoeMix - 17 Paź 2010, 10:15
pawel30w napisał/a: | pamiętam to czarny kabelek był po lewej stronie (masa) | Na cewce nie ma dostępnej masy, cewka jest zasilana nacięciem ciągłym +12V i są 2 przewody sterujące
HAWRAN - 17 Paź 2010, 11:07
pawel30w, pawel30w napisał/a: | Do transformatorka nie będe musiał podłaczac bo mam generator prądu zmiennego, tylko nie wiem czy na wyjsciu jest w miare wysokie napiecie tj. 5-10 V |
Nie wiem czy na generatorku zadziała poprawnie do testu, ale te kilka Volt wystarczy.
Cewke sprawdź Omomierzem. Rezystancja uzwojenia pierwotnego powinna wynośić 0,4 do 0,6 ohm . Zmierz rezystancje między stykiem środkowym a prawym, potem między stykiem środkowym a lewym . Porównaj odczyty. potem jeżeli wyniki będą podobne , swój obrotomierz włącz pod prawy lub lewy styk. Jeżeli odczyty będą znacznie się różniły zrób serie kombinacji pomiarów styków.
pawel30w - 17 Paź 2010, 13:06
HAWRAN, zrobiłem tak jak mówiłeś. Między prawym a środkowym i lewym a środkowym jest 0,4 Ohm. Między lewym a prawym miernik nie pokazał żadnej wartości.
Jutro poskładam obrotka i podłącze pod częstotliwość sieciową.
Poniżej wrzucę fotki tak dla upewnienia się czy napewno chodzi o to samo gniazdo i kabelki
JoeMix - 17 Paź 2010, 14:04
pawel30w napisał/a: | Między lewym a prawym miernik nie pokazał żadnej wartości | To dobrze, bo tam nie ma połączenia żadnego,,,
pawel30w - 20 Paź 2010, 20:57
HAWRAN, wiszę Ci ogromne piwo Wszystko działa, podłączyłem sie pod prawy kabel, skalibrowałem układzik i działa elegancko.
Jeszcze raz ogromne dzięki dla HAWRANA i JoeMiX
drzeniow - 20 Paź 2010, 22:06
miales pokazac foto jak to wyglada ;]
pawel30w - 20 Paź 2010, 22:47
Ano, wiem wiem
Jutro pokażę jak wygląda układ podpięty i działający.
Około soboty zabiore się za dokończenie mojego projektu X
Jeżeli skończę to wtedy wrzucę fotki
HAWRAN - 21 Paź 2010, 18:07
pawel30w, Są chwile które cieszą! Pokaż to cudo.
pawel30w - 21 Paź 2010, 21:44
HAWRAN, proszę, oto dziecko naszych dyskusji
http://www.youtube.com/watch?v=zNRcUjt8r8Q
Jak napisałem wyżej w sobotę umieszczę ten obrotomierz tam gdzie chciałem. Pokaże co i jak gdy zakończę prace. Wątpię że skończę w sobotę ale zobaczymy[/code]
Stunt_Man - 21 Paź 2010, 22:09
toć Pietrek ma taki sam ino w łobudowie i kupny
drzeniow - 22 Paź 2010, 15:50
ładny głos
HAWRAN - 22 Paź 2010, 19:15
pawel30w, Bardzo Fajne ! Super efekt ! Powodzenia w dalszych pracach! Pozdrawiam.
|
|