Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - Xr2i, zmiana biegów

masska13 - 8 Paź 2010, 10:45
Temat postu: Xr2i, zmiana biegów
Próbował kiedyś ktoś zmniejszyć skok skrzyni biegów w MK3?? do różnych modeli aut można dokupić tzw short shifter, który zmniejsza ruch drążkiem zmiany biegów. czy ktoś spotkał się z takim czymś do Fiesty?? albo ewentualną przeróbke z czegoś innego??

Pytania czysto teoretyczne

TomeX500 - 8 Paź 2010, 11:20

Sam myślałem, żeby przerobić cały "mechanizm" w tej plastikowej obudowie na uniball'a, wtedy można by dobrać sobie długość rurki od połowy w dół, żeby faktycznie skok był mniejszy. A póki co mam po prostu obciętą górę i też się fajnie wrzuca biegi :)
Mafios - 8 Paź 2010, 13:44

cudujecie jednym slowem
JoeMix - 8 Paź 2010, 17:11

Jak wymontujesz drążek którym machasz z auta, to on przy dole ma miejsce w którym pracuje w podłodze,,, wystarczy przedłużyć go od tego miejsca w dół, i już będzie mniejszy skok tej wajchy u góry,,,
masska13 - 8 Paź 2010, 17:39

Mafios napisał/a:
cudujecie jednym slowem

wszystkiego trzeba się wywiedzieć a zbudujemy jeszcze fieste z napędem na tył hehe

TomeX500 - 9 Paź 2010, 01:51

JoeMix napisał/a:
Jak wymontujesz drążek którym machasz z auta, to on przy dole ma miejsce w którym pracuje w podłodze,,, wystarczy przedłużyć go od tego miejsca w dół, i już będzie mniejszy skok tej wajchy u góry,,,

Jak go przedłużysz to średnio będzie pasował do tego "oczka" od cięgna, w sensie może wypaść. No i nijak się go da przedłużyć, bo to głównie plastik fantastik.

masska13 - 9 Paź 2010, 09:59

Nigdy tego nie rozbierałem, dlatego pytam, bo jak popsuje i nie naprawie już to będzie lipa i kolejny wydatek, a kasy brakuje ;) w oblokach
JoeMix - 9 Paź 2010, 10:59

No to nie jest modyfikacja którą można łatwo cofnąć,,, najlepiej na szrocie wytrzasnąć mechanizm zmiany biegów i na nim rzeźbić :)
a1topgear - 9 Paź 2010, 16:34

Shifter miałem- droga opcja jak na Polskie warunki. Prościej jest tak ze pomiedzy dwie czesci obudowy wkładasz dystans paromilimetrowy i masz mniejszy skok- zeby bylo szczelnie, najlepiej z cnc. Musisz jedynie ponownie sprawdzic ustawienia biegow, czy sa dobrze wybierane po takiej zabawie. Inaczej zniszczysz lozyska w skrzyni.
tommirs - 9 Paź 2010, 17:22

generalnie wg mnie szkoda zachodu....
Biegi stracją na precyzji wpinania, a w warunkach bojowych wbicie jedynki jest mega ważne, nie mówię już o szybszym wykończeniu skrzyni.