Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Piszczace sprzêg³o

bartollo - 28 Wrz 2010, 21:30
Temat postu: [MK3] Piszczace sprzêg³o
Mam problem z sprzêg³em tzn gdy odpalam rano wszystko chodzi elegancko naciskam sprzêg³o wszystko jest ok ³o¿yska nie s³ychaæ bieg wchodzi jak w mase³ko. Problem pojawia siê podczas puszczania sprzêg³a zaczyna co¶ piszczeæ w sumie piszczy po ka¿dej zmianie biegu po pewnym czasie problem zanika. nastêpnego ranka jest znów to samo

I nie wiem co jej dolega czy to ³ozysko oporowe ?? a mo¿e tarcza nitami trze ??

dziwny motyw jak dla mnie

jakie¶ sugestie ??

JoeMix - 28 Wrz 2010, 21:35

,,,pfff

Rozumiem ze pasek odrzucasz, bo nie piszczy jak stoisz w miejscu i przegazujesz,,, sprzêg³o siê ¶lizga czy nie? Trzeba stan±æ gdzie¶ i spróbowaæ "zapiszczeæ" ko³ami,,, ³o¿ysko raczej ni piszczy, a je¶li to by wydawa³o d¼wiêki przy naciskaniu peda³u a nie przy puszczaniu,,,

BerciQ - 28 Wrz 2010, 21:46
Temat postu: Re: Piszczace sprzêg³o
bartollo napisa³/a:

I nie wiem co jej dolega czy to ³ozysko oporowe ??

³o¿ysko wydaje charakterystyczny dzwiêk, tak jak pisze JoeMix, ale nie piszczy. £o¿ysko s³ychaæ po naci¶niêciu peda³u sprzêg³a (po puszczeniu jest spokoj) i g³ównie na biegu ja³owym jak stoisz.

bartollo napisa³/a:
a mo¿e tarcza nitami trze ??

tez nie spotka³em siê ¿eby tarcza sprzêg³a piszcza³a nawet starta. Wtedy ci siê sprzêg³o ¶lizga, ale o piszczeniu nie s³ysza³em.

sprawdz pasek klinowy, a moze pompa wody jak jest zimna to popiskuje lozyskiem, potem jak siê nagrzeje to wraca do normy? albo ³o¿yska alternatora?

bartollo - 28 Wrz 2010, 21:46

Pasek Jest ok :) kapcia pali obruci z 2 -3 razy ko³ami i jedzie ( bo silnik chodzi na 3,5 garnka) czasem to d¼wiêk jest bardzo intensywny a¿ ludzie siê ogl±daj±.
BerciQ - 28 Wrz 2010, 21:47

bartollo napisa³/a:
Pasek Jest ok :)

kiedy wymieniale¶ ?

bartollo - 28 Wrz 2010, 21:52

Tydzieñ temu. Ale to na pewno nie pasek bo to wystêpuje tylko jak puszczam sprzêg³o.
JoeMix - 28 Wrz 2010, 21:52

bartollo napisa³/a:
apcia pali obruci z 2 -3 razy ko³ami i jedzie
no to wychodzi ¿e sprzêg³o siê nie ¶lizga - siê nie ¶lizga nie powinno piszczeæ, szykalbym gdzie¶ indziej problemu,,, mo¿e oleju w skrzyni nie ma albo co¶,,,
BerciQ napisa³/a:
nie spotka³em siê ¿eby tarcza sprzêg³a piszcza³a nawet starta. Wtedy ci siê sprzêg³o ¶lizga, ale o piszczeniu nie s³ysza³em.
A ja takie mia³em,,, nie wiem czy to piszczenie, raczej rumot jak metalem o metal zasuwasz,,, mo¿e to i piszczenie,,,
BerciQ - 28 Wrz 2010, 21:55

szuranie metalu o metal to jeszcze rozumiem, ale pisk to raczej w±tpliwy, ale to te¿ by raczej nie ustawa³o po nagrzaniu siê.

olej w skrzyni mo¿e byæ.
Rodzice mieli kiedy¶ tak w Uno...na 4-5 biegu zaczyna³o g³o¶no wyæ a wystarczy³o dolaæ oleju do skrzyni. Wycie, piszczenie - zale¿y co czym jest dla kogo¶ :)

bartollo - 28 Wrz 2010, 22:05

Jak dobrze pójdzie to bêdê zmienia³ silnik na week tak¿e od razu doleje oleju do skrzyni sprawdzê grubo¶æ tarczy obejrzê docisk i ³o¿ysko i zobaczymy co z tego wyjdzie

jak co¶ wywnioskuje to dam znaæ :)

[ Dodano: Pi± Lis 19, 2010 23:35 ]
Silnik zmienione Fiesta idzie jak z³a olej dolany tarcza grubo¶ci 6.4mm ³o¿ysko nowe docisk elegancki a sprzêg³o co jaki¶ czas dalej popiskuje :/ tak¿e to albo wina tarczy albo docisku.