Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wymiana p³ynu ch³odniczego

Radhezz - 25 Wrz 2010, 11:11
Temat postu: [MK3] Wymiana p³ynu ch³odniczego
Elo

Ostatnio przy wymianie g³owicy spuszcza³em p³yn z uk³adu przez kurek spustowy na dole ch³odnicy. Nastêpnie dlatego ¿e nie by³em pewny szczelno¶ci uk³adu ch³odzenia (ani jego zawarto¶ci :-) ), zala³em go wod±.

Teraz przymierzam siê do wymiany na p³yn, bo nic mi nie ucieka i w ogóle bajka, ale chcia³bym wype³niæ CA£Y uk³ad p³ynem - tzn. nie tylko to co kr±¿y w ch³odnicy, wê¿ykach itd., ale równie¿ w bloku silnika.

I teraz pytanie:
Gdzie znajduje siê spust p³ynu w bloku? Mam ksi±¿kê "Sam naprawiam", ale tam jest tylko napisane o spuszczaniu p³ynu z uk³adu, bez s³owa o bloku.

Rebel - 25 Wrz 2010, 11:17

Chyba nie ma. Kiedy¶ co¶ obi³o mi siê o uszy o przedmuchiwaniu.
JoeMix - 25 Wrz 2010, 13:10

Jak jest to nad rozrusznikiem, pojedyncza ¶rubka wkrêcona w blok,,, taka co nic nie jest ni± przykrêcone,,,

Druga sprawa silnika isê nie zalewa woda, trzeba by³o kupiæ najtañsze badziewie z Tesco po 1,20 za litr i teraz by nie by³o problemu,,,

drzeniow - 25 Wrz 2010, 15:28

mozesz tez nie spuszczac tej wody z bloku tylko kupic koncenentrat i dolaæ :)
wymiesza sie z wod± i bedzie git ;]

Radhezz - 25 Wrz 2010, 18:30

rwiezel napisa³/a:
Kiedy¶ co¶ obi³o mi siê o uszy o przedmuchiwaniu
Jak co¶ to jeszcze mo¿e jest co¶ takiego jak przy odpowietrzaniu hamulców - pompk± siê dowala ci¶nienie i nie trzeba pompowaæ peda³em. Problem w tym, ¿e po drodze do bloku jest termostat. Chyba ¿e gdzie¶ jeszcze jest jakie¶ przy³±cze wê¿owe do bloku, choæ w±tpiê.

JoeMix napisa³/a:
Jak jest to nad rozrusznikiem, pojedyncza ¶rubka wkrêcona w blok,,, taka co nic nie jest ni± przykrêcone,,,
Pierwsza ¶ruba nad rozrusznikiem to ¶ruba która trzyma kolektor wydechowy - innych jako¶ nie widzia³em.

drzeniow napisa³/a:
mozesz tez nie spuszczac tej wody z bloku tylko kupic koncenentrat i dolaæ :)
wymiesza sie z wod± i bedzie git ;]
Zastanowi³bym siê gdyby nie to ¿e mam ju¿ kupione 5l Hartowskiego p³ynu do -37oC... Takich parametrów to on raczej nie trzyma, wiêc g³upio jeszcze go rozcieñczaæ.

Nie wiem, bêdê szuka³ dalej - mo¿e co¶ przeoczy³em.

drzeniow - 25 Wrz 2010, 19:07

Radhezz napisa³/a:
-37oC.

ale w±tpiê aby na dworze bylo -37*C
nawet jak plyn trzyma te -10*C to przy -13 nie zamarznie :D

ja la³em tescowy do -35*C 4litry + reszta woda destylowana i byl gitez a zasz³a zima byla wyj±tkowo mro¼na,,

Radhezz - 27 Wrz 2010, 20:02

Znalaz³em chwilê czasu wolnego i ¶ruba siê te¿ znalaz³a... Mniej wiêcej w po³owie wysoko¶ci bloku od strony skrzyni biegów :)
JoeMix - 27 Wrz 2010, 20:31

Jak nie odkrêci³e¶ jeszcze tej ¶rubki to ostro¿nie z ni±, dobry klucz i nic na si³ê bo ona mosiê¿na jest jak pamiêtam,,,
Radhezz - 27 Wrz 2010, 22:16

Spokojnie, mam dobre klucze :-P A tej ¶ruby chyba nikt od nowo¶ci nie odkrêca³ - trzeba by³o nieco popchaæ ¶rubokrêtem ¿eby zaczê³o lecieæ :-)

Teraz niestety chyba czeka mnie wymiana pier¶cieni ku*wa maæ, bo ¿re mi olej :g³ow±wmur: