Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] 1.6i 8v na zimnym silniku gaśnie

masska13 - 8 Wrz 2010, 08:27
Temat postu: [MK3] 1.6i 8v na zimnym silniku gaśnie
Mam mały problemik silniczek mi gaśnie gdy jest zimny, tzn nie mam ssania ale to od zawsze od kiedy zamontowałem silnik ;/ może wiecie gdzie jest jakiś sprzęt odpowiadający za automatyczne ssanie?? i co ewentualnie można by było sprawdzić notw
JoeMix - 8 Wrz 2010, 08:44

W silnikach z "i" na końcu nie ma ssania bo paliwo jest dawkowane przez komputer, a nie jest zasysane z dyszy kiedy to przesłona powoduje większe SSANIE stąd ta popularna nazwa na "urządzenie rozruchowe". Elektronika powinna na zimnym silniku wzbogacić mieszankę i otrzymywać nieco wyższy bieg jałowy - główne info to czujnik temperatury silnika, zazwyczaj wkręcony w kolektor dolotowy (silnik 1,3i od spodu) w 1,6 pewnie jest jakoś podobnie,,, ( u mnie w 1,4 jest wkręcony w bok kolektora dolotowego (podobnie jak czujnik ciśnienia oleju - chodzi orientację czujnika względem pojazdu))
masska13 - 8 Wrz 2010, 08:57

ah.. ;) fajnie bede patrzeć i szukać dlaczego to nie działa..

A jaka jest róznica miedzy 1.6 8V a 1.6i 8V ? i czy komputer z "i" bedzie pasowac do 1.6??

JoeMix - 8 Wrz 2010, 09:05

masska13 napisał/a:
A jaka jest róznica miedzy 1.6 8V a 1.6i 8V ?
1,6 to silnik na gaźniku (zero elektroniki praktycznie) silni 1,6i to silnik na wtrysku i masa elektroniki w tym pierdoły typu sonda, silniczek korkowy, CPP, VSS itp + sam komp oczywiście,,,
masska13 napisał/a:
czy komputer z "i" będzie pasować do 1.6??
Może i pasować będzie tyle że 1,6 nie potrzebuje komputera :-P
masska13 - 8 Wrz 2010, 09:12

;) no to niezle jestem zorientowany ;) hihi myslalem, że 1.6 i 1.6i są na wielowtrysku ;) tylko różnią się podzespołami jakimiś ;)

a może być to wina komputera ze nie ma wyzszych obrotów na zimnym silniku?? kiedys mi wylrcial jeden pin jak odpinałem go i został w jakis dziwny sposób przylutowany ale przed tym tez się nie wkręcał hmm..

Chciałem to przed zimą zrobić bo ciężko będzie... a tak muszę przez 2 minuty trzymać gaz aby złapał troszke temperatury :nawalony:

JoeMix - 8 Wrz 2010, 09:19

No jak pisałem zacznij od czujnika (tylko nie tego na zegary przy termostacie, tylko zazwyczaj komp ma swój własny) temperatury,,,
masska13 - 8 Wrz 2010, 09:27

Nie wiem czy to nie jest taki w kolektorze ssącym przy samej grodzi od dołu wmontowany ;)

i on się mniej więcej znajduje pod spodem gdzie strzałka

Pele - 9 Wrz 2010, 12:24

Tak, tam jest czujnik. A Ty masz 1.6 na pełnym wtrysku z XR2i o ile dobrze pamiętam, a te "i" obok XR2 oznacza że masz pełny wtrysk.

Starsze Fiesty były XR2 na gaźniku.

masska13 - 9 Wrz 2010, 18:05

Pele napisał/a:
Tak, tam jest czujnik. A Ty masz 1.6 na pełnym wtrysku z XR2i o ile dobrze pamiętam, a te "i" obok XR2 oznacza że masz pełny wtrysk.

Właśnie tak ;) teraz już wszystko wiem ;) :ok: