|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning stylistyczny - [MK6] Blue kokpit
gutek2184 - 4 Wrz 2010, 12:59 Temat postu: [MK6] Blue kokpit Podświetlenie wnętrza na niebiesko Fiesta MK VI
Daję w linkach do pełnych rozmiarów.
Największy ból wszystkiego że podświetlania sterowania siłą wentylatorów nie da się na niebiesko. Zieleń producenci zalali w plastiku.
DziDzia - 4 Wrz 2010, 13:11
gutek2184,już troszkę lepiej, ale ja bym ten temat wrzucił to tuningu stylistycznego
pozdro
JoeMix - 4 Wrz 2010, 14:28
A mnie się nie podoba,,,
Pele - 4 Wrz 2010, 16:20
Będę niemiły jak zapytam co jest niesamowitego w tym podświetleniu że już drugi temat z tym samym ?? Bo sama zmiana żarówek na niebieskie LEDy to chyba nic nadzwyczajnego ??
gutek2184 - 4 Wrz 2010, 18:38
Pele napisał/a: | Będę niemiły jak zapytam co jest niesamowitego w tym podświetleniu że już drugi temat z tym samym ?? Bo sama zmiana żarówek na niebieskie LEDy to chyba nic nadzwyczajnego ?? |
A i tu się mylisz kolego widać że nie znasz budowy licznika w MKVI sama zmiana żarówek na ledy nic by ci nie dała. Najpierw się zapoznaj z budową licznika w MKVI a dopiero potem się wypowiadaj. Jak będziesz znał budowę to dowiesz się dlaczego nikt się nie zabiera za zmianę podświetlenia w desce rozdzielczej. I co trzeba zrobić żeby było na niebiesko. Wcale to nie jest takie proste, wręcz odwrotnie i wymaga precyzji zwłaszcza efekt świecenia zegarów na niebiesko, nie wspominając o wymianie podświetlenia lcd, gdzie bez odpowiedniego sprzętu nie ma szans bo diody są tak malutkie że ledwo je w palcach można złapać. Pozdrawiam
Parzych - 4 Wrz 2010, 19:43
gutek2184 napisał/a: | I co trzeba zrobić żeby było na niebiesko. Wcale to nie jest takie proste, wręcz odwrotnie i wymaga precyzji zwłaszcza efekt świecenia zegarów na niebiesko, nie wspominając o wymianie podświetlenia lcd, gdzie bez odpowiedniego sprzętu nie ma szans bo diody są tak malutkie że ledwo je w palcach można złapać. | To nie byłoby źle, gdybyś to wszystko szczegółowo opisał, podał narzędzia i podzespoły jakich użyłeś, pokazał fotki z robótki nad podświetleniem i obdzieraniem z zielonego, a dopiero na koniec efekt końcowy...
Pele - 5 Wrz 2010, 13:46
No w starszych Fiestach też trzeba zedrzeć ten zielony ... Jeśli mało miejsca to diody nie w gniazda żarówek tylko bezpośrednio za tarczą ... A podświetlenie LCD to z diod telefonów komórkowych dostępnych w sklepach elektronicznych za kilka złotych ...
gutek2184 napisał/a: | Jak będziesz znał budowę to dowiesz się dlaczego nikt się nie zabiera za zmianę podświetlenia w desce rozdzielczej. |
Nikt się za to nie bierze, bo jest to w miarę nowy, miejski samochód i ludzie kupują go żeby jeździć po bułki a nie tuningować
Miły - 5 Wrz 2010, 15:30
co do pokręteł - mk3 ma zielony panel nadmuchu (też jest zielony filtr) natomiast dając niebieskie diody filtr nie przeszkadza (może ciut ciemniejsze jest ale to trzeba się bliżej przyjrzeć) dlatego spróbuj wsadzić tam niebieskie diody i zobacz co będzie...
gutek2184 - 5 Wrz 2010, 15:43
Miły napisał/a: | co do pokręteł - mk3 ma zielony panel nadmuchu (też jest zielony filtr) natomiast dając niebieskie diody filtr nie przeszkadza (może ciut ciemniejsze jest ale to trzeba się bliżej przyjrzeć) dlatego spróbuj wsadzić tam niebieskie diody i zobacz co będzie... |
Tam są wsadzone niebieskie diody i jedyny efekt jaki osiągnąłem to to że podświetlenie cyfr i ustawienia nawiewu świeci troszkę bardziej przytłumione.
Miły - 5 Wrz 2010, 15:45
no to porażka... pozostaje szukać może jakiejś "limited version" z innym podświetleniem...
pawel182 - 5 Wrz 2010, 17:37
Niebieskie podświetlenie nigdy mnie sie nie podobało - jak miałbym zmieniac wolałbym biały ale to kwestia gustu. Ale brawa dla kolegi za kawał roboty poświecony zmianie koloru
MARIUSZ.B - 5 Wrz 2010, 20:31
Zajeb... fiesta tylko te zegary mi się nie widzą
gutek2184 - 6 Wrz 2010, 15:38
MARIUSZ.B napisał/a: | Zajeb... fiesta tylko te zegary mi się nie widzą |
Na żywo zdecydowanie ładniej wygląda lecz są dwa punkty prześwietlone czygo nie da się uniknąć. Gdyż na podświetlenie zegarów mam tylko 4 dziurki po żarówkach reszta jest bardzo dokładnie oddzielona od innych kontrolek. Jeśli bym to usunął to musiał bym się spodziewać zamiast fajnego efektu to tęczy na zegarach wszystko by się zlało z kontrolkami.
Zrobię fotki normalnym aparatem bo tel. zdecydowanie zniekształca prawdziwy efekt.
Parzych - 30 Mar 2011, 22:23
No i fotki z pierwszego posta poszły się pływać... Albo niech autor wstawi nowe, albo temat aut do piekła...
AccessX - 30 Mar 2011, 22:55
Popieram Pana Parzycha . Fotki nie działają w pierwszym poście.
Marcin - 31 Mar 2011, 07:51
Kod: | Ostatnia wizyta: Pią Sty 28, 2011 20:55 |
może jest szansa na pojawienie się ownera, napiszę mu PW i zobaczymy...
.....
owner w dalszym ciągu nie pojawił się na forum, więc póki co zamykam, jak się nie pojawi przez kolejny miesiąc to temat idzie do kosza.
|
|