|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [Inny] Obrotomierz wariuje
Pele - 3 Wrz 2010, 20:05 Temat postu: [Inny] Obrotomierz wariuje Obrotomierz mi wariuje od dłuższego czasu ... Mianowicie:
Na wolnych obrotach żadnej różnicy nie ma,, ale jak jadę równo np 2000obr i zapalę światła to obroty podnoszą się do 2500. I tak analogicznie przy 2500 pokazuje 3000 itd.
Jadę na zapalonych światłach i przy wycieraczkach oraz kierunkach wskazówka w momencie impulsu skacze o jakieś 200obr
Mam tubę w bagażniku na wzmacniaczu, przy uderzeniu basu wskazówka również podskakuje o jakieś 200obr
Podsumowując, jadę cały czas 2000obr, zapalam światła jest 2500, a przy wycieraczkach i kierunkach obroty podskakują do 2700
Do licznika zaglądałem i jest w porządku (ścieżki, piny, styki).
Aha, jeszcze jeden objaw był ale ustał, mianowicie przy wyciągniętym kluczyku jak zapalałem pozycyjne, paliwo się podnosiło, znaczy wskazówka paliwa. Tak w 5 minut z pierwszej kreski do pełna, po włączeniu zapłonu opadała do normalnego stanu. Ale to po sprawdzaniu licznika przestało.
Ale ten obrotomierz nie daje mi spokoju ... co sprawdzić ??
diodalodz - 3 Wrz 2010, 20:33
masy wiązki .
piotrek080292 - 25 Kwi 2011, 14:01
Witam. Mam podobny problem, a dokladnie jak na biegu jalowym wlacze kierunek to obroty podskakuja o 100-200 w rytm migania kierunkowskazow. Wiecie co moze byc tego przyczyna?
Czy to wina masy tak jak wyzej pisze?
JoeMix - 25 Kwi 2011, 15:36
Wina masy, problem w tym że kiepska masa może być w drugim końcu auta a nie przy obrotu.
piotrek080292 - 25 Kwi 2011, 15:59
Joemix wielkie dzieki za info. Znasz moze jakis sposob na zlokalizowanie wadliwej masy?
Lub moze wiesz od czego moge zaczac ?
JoeMix - 25 Kwi 2011, 16:13
U mnie obrotek przestał kłamać jak sobie wymieniłam lampy z tyłu na dymionie, więc coś tam musiałem ruszyć,,,
kuba87 - 25 Kwi 2011, 16:26
sprawdz masy w tylnych lampach oraz przednich masę obok stacyjki oraz na przednim lewym słupku obok nog kierowcy (pod plastikiem)
kazdy kabelek masowy po maską koncząc na klemach prostrzego sposobu nie ma
i nie ma sposobu aby znalezc tą konkretną popsutą mase
u mnie przestało się tak dziac jak przełozyłem wiązkę silnika
|
|