Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Rozpórka wahaczy - montaż

kenczorf - 1 Wrz 2010, 01:56
Temat postu: [MK3] Rozpórka wahaczy - montaż
panowie kto montowal rozporke wahaczy? Jak wpisze w szukajce to dwa posty wyskakuja ;-( Chwyta sie to 4ema srubami tymi co wachacze sa przymocowane czy inaczej? Sruby pozostaje te same czy trzeba kupic inne? Sa to jakies standardy czy wymysly forda? Ogolnie wszytko co i jak z czym to sie je :)
Miły - 1 Wrz 2010, 06:52

nie wiem czy bidżej nie montował...
przemo_rsr - 1 Wrz 2010, 08:48

ja montowałem , dwie śruby to są śruby mocowań wahaczy,
bidżej - 1 Wrz 2010, 09:05

rozpórka jest na 4 śruby: 2 tylne to te od mocowania wahacza (a właściwie kołyski) do budy. 2 przednie potrzebujesz dodatkowo - najlepiej kupić je razem z rozpórką. do tego najprawdopodobniej będziesz musiał dorobić nakrętki, chyba że masz: zajrzyj pod maskę, po obu stronach w okolicach przed kołyskami są albo kwadratowe nakrętki, albo tylko otwory i blaszane prowadniczki. w tym pierwszym przypadku wsio jest p&p, w drugim lecisz do castoramy po 2 nakrętki (zabij mnie, ale nie pamiętam czy gwint M10 czy M12) i 2 podkładki poliamidowe. podkładki docinasz tak, żeby włożyć pod prowadniczki, na to nakrętka i tyle :) roboty jest na 20 minut na parkingu pod blokiem, przyda się winda do podparcia rozpórki przy przykręcaniu. różnica w prowadzeniu auta w zakrętach przerażająca :-P

przemo_rsr - 1 Wrz 2010, 09:10

M12
Miły - 1 Wrz 2010, 09:57

a że tak się z ciekawości zapytam - nie ma różnicy PB czy ON?
przemo_rsr - 1 Wrz 2010, 10:39

ta rozpórka podchodzi do kosiarek i XR-ek, więc do ON tez powinna
luk-90 - 1 Wrz 2010, 11:44

Jak ja montowałem, to rzeczywiście dwie śruby od wachaczy, dwie przednie to nakrętki miałem oryginalnie do wachaczy przytwierdzone takze musiałem tylko kupic śruby o odpowiednim gwincie w markecie budowlanym, roboty na 20 minut, a na prawdę zmienia sie sposób w jaki auto pokonuje zakręty. Bez rozpórki przód wyrzuca znacznie mocniej na ostrych zakrętach na zewnętrzną aniżeli z rozpierdką, takie są moje odczucia
Miły - 1 Wrz 2010, 11:49

muszę sobie sprawić...
przemo_rsr - 1 Wrz 2010, 11:55

ja również odczułem nieco lepsze prowadzenie, autko nieco sztywniejsze w zakrętach, nie takie gumiaste :-)
kenczorf - 1 Wrz 2010, 15:30

dzieki panowie :)