Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK6] Kilka pytań poczatkującego

kurm28 - 25 Sie 2010, 12:49
Temat postu: [MK6] Kilka pytań poczatkującego
Witam

To mój pierwszy post, wiec po I Dzień dobry.

Po II:
W ubiegłym tyg przytargałem od Niemca Fieste MK6 - 1.4 TDCI.
W związku z tym mam kilka pytań, jako poczatkujacy uzytkownik:
1) Czy na taki silnik mozna kupić osłonę (tę taka wpinaną z góry, zeby troszkę tłumiła hałas)?
Są tam na górze takie trzy gniazda (wg mnie przynajmniej gniazda), w które teoretycznie powinno sie dać "wpiąć" szpilki od takiej osłony.
Nie wiem jednak, czy cos takiego w ogóle istnieje i czy warto tracić czas na szukanie.
2) Czy normalne w tym silniku jest to, ze przy około 2k obrotów gwiżdże (niby turbina, ale pewien nie jestem), a uspokaja się dopiero powyżej?
Generalnie kultura pracy tego silniczka chyba nie jest na najwyższym poziomie......?
3) Jaki olej polecacie do takiej fieściny?
W golfa leję Motula i chyba tutaj także wypadało by sie zaopatrzyc w takie coś?
Jezeli tak, to jaki?

Wiem, ze pytanie może durne, ale nie bardzo mam kogo zapytać, a do salonów forda mam daleko (poza tym nie bardzo ufam tym autoryzowanym stacjom). :fox:

Dziekuje

pzdr
k

Parzych - 25 Sie 2010, 13:08

kurm28 napisał/a:
1) Czy na taki silnik mozna kupić osłonę (tę taka wpinaną z góry, zeby troszkę tłumiła hałas)?
Do wytłumienia komory silnika służy filcowe wygłuszenie, mocowane bezpośrednio do maski... Wpinana osłona na silnik - nie spotkałem się z czymś takim...
Tommur - 25 Sie 2010, 13:09

w syukajce wpisy 1.4 TD i masy co nieco lub tylko TDCi. Oslony nie widzialem wiec sie nie wypowiadam
SebeG - 25 Sie 2010, 17:09

Może koledze chodzi o osłonę plastikową na silnik co to we wszystkich nowszych autach montują? Może poprzedni właściciel zgubił? :hihihi:

[ Dodano: Sro Sie 25, 2010 17:10 ]
Tylko, że to oczywiście nie służy to tłumienia :)

Fordon - 25 Sie 2010, 17:28

Nie kazde 1.4 czy tez 1.6 TDCI mialo dawana oslone, nie ma na to reguly....
Temat odnosnie oleju:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=48295
Ten swist to turbina i wszystko jest OK nie masz sie czym martwic.

Parzych - 25 Sie 2010, 17:34

Jeśli masz pod maską tak:

To niczego Ci nie brakuje...

kurm28 - 25 Sie 2010, 19:44

Panowie
Dziękuję za odpowiedzi.
Parzych - dokładnie tak mam pod maską.
Wydawało mi się, ze w te trzy gniazda (jedno po prawej od napisu TDCI i dwa po lewej stronie silnika), zapina sie osłonę.
Kolega miał Citroena C3 z takim samym silnikiem i mówił, że miał osłonę.
Dlatego się napaliłem jak szczerbaty na suchary.
Ale jak nie ma to nie ma.

Dziękuję też za linka do tematu olejowego i uspokajające słowa w kwestii turbinki.

pzdr
k