Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Nie przyśpiesza na benzynie

Jerry89 - 14 Sie 2010, 16:36
Temat postu: [MK3] Nie przyśpiesza na benzynie
Witam wszystkich forumowiczów. Z góry proszę o wyrozumiałość i nie ganienie mnie za to , że nie udało mi się znaleźć podobnego tematu:) Na wstępie powiem , że od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Fiesty 92 rok, z silniczkiem 1.1, z gazem :D Mój problem wygląda następująco: Odziwo nie dotyczy GAZU, tak jak to zwykle bywa , tylko pracy silnika na benzynie. Przy jeździe autkiem , na benzynce , odczuwam znaczny spadek mocy, tzn. jak daje pedał w podłogę to autko dziwnie się zachowuje, bo lekko szarpie i po prostu nie przyspiesza, tylko jedzie wolno. Cały czas szukałem przyczyny, aż w którymś momencie doszedłem do wniosku , że coś jest nie tak z "przewodem dopływu ciepłego powietrza". ;-( Zauważyłem, że poprzedni właściciel nie posiadał takowego przewodu i zamiast nie go uformował coś podobnego z taśmy teflonowej i jakiegoś kleju... <???> I teraz mam do was pytanie, czy przyczyną słabej jazdy na benzynie może być dolot ciepłego powietrza z kolektora, przez tę ( PSEUDO RURKĘ ) ,czy winy mam szukać gdzie indziej ?? Bo jeżeli chodzi o filtr pow. to go sprawdzałem i jest w dobrym stanie. A może coś jest nie tak z obudową filtra powietrza, może ta blaszka co rozgranicza ciepłe i zimne powietrze jest temu całęmu zamieszaniu winna ?? Jako laik proszę o pomoc, i z góry bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi :) ))

Blessss Yaaaaa :]

ivanek - 14 Sie 2010, 16:52

Nie jestem specem ale moim zdaniem ta "rurka" od kolektora do rurki do filtra powietrza przy tej pogodzie nie ma żadnego znaczenia. Na moje oko sprawdziłbym pompę paliwa, bo skoro na gazie takiego problemu nie ma to tylko to wydaje mi się "zepsute". Ale zapewne zaraz jakiś fachowiec udzieli Ci konkretnej i dobrej odpowiedzi :)
JoeMix - 14 Sie 2010, 17:11

Tej rurki od ciepłego powietrza z nad kolektora równie dobrze może nie być,,, zrób zdjecia, bo nie wiadomo co masz za rzeźbę pod maską,,, daj też fotki mixera i przepustnicy (czyli po zdjęciu górnej pokrywy filtra)
Jerry89 - 14 Sie 2010, 17:25

To torszkę mnie zaniepokoiliście, bo myślałem , że założenie przewodu dopływu ciepłego powietrza pomoże, zamiast tej rzeźby z sylikonu wysoko temperaturowego :xD Jutro na pewno zrobię zdięcia bo na chwilę obecną jestem w pracy i myślałem , że ktoś to już przerabiał i by mógł podpowiedzieć co z tym fantem zrobić:p
JoeMix - 14 Sie 2010, 18:20

Jerry89 napisał/a:
założenie przewodu dopływu ciepłego powietrza pomoże, zamiast tej rzeźby
Zależy od rzeźby,,, dlatego zdjątka będą pomocne,,,
kamilocha1 - 14 Sie 2010, 18:55

wywal to dziadostwo zeby ci wogole cieplego nie brało
Jerry89 - 15 Sie 2010, 21:00

O to kilka zdiątek , podpowiedzcie co robić :)
JoeMix - 15 Sie 2010, 21:25

Kiepsko to wygląda,,, te zdjęcia,,,
Jerry89 - 17 Sie 2010, 18:09

Przepraszam , ale miałem problem z wrzuceniem zdięć :p Umieściłem je w albumie. Apropos tego dziadostwa co było tam zalepione to usunołem. No i zero efektu, dodatkowo zablokowałem przepustnicę od pokrywy filtra , tak by brała tylko i wyłącznie zimne powietrze, i również nic to nie pomogło. Hmm kurcze kończą mi się pomysły , bo dodam , że wymieniałem filtry i to też nie pomogło. Czy domyśla się ktoś co może być przyczyną tego braku mocy?? Może jakieś podpowiedzi :bezradny:

Link do albumu: http://jerry17.fotosik.pl/albumy/779440.html

JoeMix - 17 Sie 2010, 21:00

1) w motoryzacyjnym kup rurkę aluminiową harmonijkową czy jak tam się to zwie, kosztuje grosze, kawałek co Ci starczy na 100 lat kosztuje jakieś 10 zeta,, a zrobisz z tego z 20 rurek na kolektor - se zamontuj i będzie jak być powinno
2) Odblokuj klapkę temperatury zasysanego powtarza, niech sobie działa jak trzeba,
3) Prosiłem o zdjęcie tego co masz nad gaźnikiem/wtryskiem, bo montaż tego i dobór to też ważna sprawa i też to przesłania dolot powietrze w końcu,,,

ivanek - 17 Sie 2010, 23:04

Czemu powietrze do filtra idzie taką "rurą" ? I coś dziwnie wygląda pokrywa, zbyt czysta jak na pozostałe widoczne częśći...
JoeMix - 18 Sie 2010, 11:33

ivanek napisał/a:
Czemu powietrze do filtra idzie taką "rurą"
A,,, nie zauważyłem tego 3 zdjęcia,,, ta rura do wywalenie bo jej funkcjonalność znikoma,,,
ivanek napisał/a:
I coś dziwnie wygląda pokrywa, zbyt czysta jak na pozostałe widoczne częśći
Jak to jest czysta pokrywa to ja nie wiem jak wygląda brudna,,,
ivanek - 18 Sie 2010, 11:55

JoeMix napisał/a:
Jak to jest czysta pokrywa to ja nie wiem jak wygląda brudna,,,

Piach, kurz, olej :ok: