Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Aluminiowa osłona nad układem wydechowym.

Szymonnn - 12 Sie 2010, 12:23
Temat postu: [MK3] Aluminiowa osłona nad układem wydechowym.
Dzi¶ poprawiałem hamulec ręczny i tak się zastanawiałem, czy ta aluminiowa osłona nad układem wydechowym pod autem jest koniecznie potrzebna, bo u mnie jest ona strasznie już powyginana i trzeba sie namęczyć z jej odkręcaniem i przykręcaniem, przy pracach w układzie wydechowym, czy też przy poprawianiu linki ręcznego...Ma ona pewnie na celu zatrzymywanie ciepłego powietrza z rur...Ale czy ona jest niezbędna? Mogę j± wywalić?
Na przykład w Escorcie już czego¶ takiego nie ma...

Czekam na jakie¶ odpowiedzi.

Rebel - 12 Sie 2010, 13:24

Mnie 2 dni temu mechanik wymieniał linkę ręcznego, było trochę problemów z t± osłon±, ponieważ ciężko było j± spowrotem przykręcić (ponadrywane otwory itp) trzeba było wycinać blaszane podkładki, żeby wszystko dobrze się trzymało. Proponowałem, żeby to wywalić w cholerę, lecz on odradzał z uwagi na linkę ręcznego. Osłona chroni linkę ręcznego przed nadmiernym nagrzewaniem = przed przedwczesn± ¶mierci±.
Szymonnn - 12 Sie 2010, 15:33

Aha, no to i u mnie zostanie.
JoeMix - 12 Sie 2010, 15:34

Szymonnn napisał/a:
czy ta aluminiowa osłona nad układem wydechowym pod autem jest koniecznie potrzebna
To osłona termiczna, podwozie się mniej nagrzewa od wydechu,,, zwłaszcza w okolicach zbiornika jest taka osłona jak pamiętam,,, tak bardzo konieczna nie jest, ale je¶li jest cała i nie brzęczy to nie wiem czy jest sens wywalać,,,
SebeG - 12 Sie 2010, 20:08

A mój traktor takowej nie posiada. Albo jest tak zamaskowana, że jej nie widać. :)
Szymonnn - 12 Sie 2010, 21:34

Jest cała tylko pozaginana i jest problem z jej powrotnym wkręceniem, ale narazie jeszcze zostawie, tak m¶lałem własnie, że to ma chronić przed nadmiern± temperatur± podwozie, zatrzymywać to powietrze, izolować od niego, bo gor±ce idzie zawsze do góry...ale to i tak jest zawsze jaki¶ przewiew w trakcie jazdy, więc jak następnym razem się wkurze to wywale...
pietrucha24 - 12 Sie 2010, 21:47

Mi od tej osłony przegnił przewód hamulcowy tylni, a drugi tylko tylko i tez by poszedł. U mnie ta osłona została wywalona.
SebeG - 12 Sie 2010, 22:27

Sorry, że się znowu "ftrancam", ale skoro ta osłona to tylko blacha aluminiowa, to chyba niewiele ona chroni podwozie przed gor±cem, przeca aluminium się od wydechu nagrzewa i też grzeje w podwozie?
BerciQ - 25 Sie 2010, 09:10

SebeG, to nie jest gładki akrusz aluminium, poza tym ona nie jest przynitowana co 2 cm do nadwozia. Jest chwycona nakrętkami w kilku miejscach i nie dolega ¶ci¶le do podwozia a co za tym idzie, jest również powietrze pomiędzy blach± a nadwoziem.
PawelKRA - 26 Sie 2010, 09:11

Nie jest konieczna ale przydatna. Przykladowo nie mialem jej w Sierze i jak bylo goraco na zewnatrz a jechalo sie szybko i obroty silnika byly wysokie to okolica lewarka biegow byla dosc mocna nagrzana
Szymonnn - 26 Sie 2010, 12:05

Z powyższych wypowiedi wniosek, ze póki się da jeszcze wkręcić osłonkę to trzeba wkręcać, chyba że się do końca zmasakruje to dopiero można j± sobie odpu¶cić...
jackrzec - 27 Sie 2010, 23:32

Szymonnn napisał/a:
chyba że się do końca zmasakruje to dopiero można j± sobie odpu¶cić...
Nie odpu¶cić, tylko szukać nowej....
drjanusz - 29 Sie 2010, 12:58

jackrzec napisał/a:
Szymonnn napisał/a:
chyba że się do końca zmasakruje to dopiero można j± sobie odpu¶cić...
Nie odpu¶cić, tylko szukać nowej....

No pewnie wyrzucić i kłopot z głowy-pro¶ciej nie idzie kill2
Po co¶ chyba j± tam złożyli bo funkcji dekoracyjnej to w tym miejscu nie spełnia :krzesłemgo: