|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Nie odpala, stukanie przy próbie zapłonu
Joasia82 - 10 Sie 2010, 13:48 Temat postu: [MK3] Nie odpala, stukanie przy próbie zapłonu Witam, dziś padła moja kochana fiesta MK3.
Zaczęło się od tego że wyłączyło mi się radio podczas jazdy, potem zaczęła naprzemiennie migać i blednąć kontrolka od poduszki powietrznej, jak zgasiłam światła to gasła na moment. Na szczęście dojechałam pod dom ale przy ponownej próbie odpalenia silnika , po przekręceniu kluczyka zaczęło coś stukać,i już nie zaskoczył. Stukanie było podobne do tego jak miałam problem przy zapłonie kiedy były mrozy. Mam nowy akumulator i zregenerowany rozrusznik i alternator.
Zdjęłam kapturki ze świec i były strasznie nagrzane,dodam że nie działa u mnie wentylator ale temperatura nie przekroczyła ani dziś ani nigdy nawet połowy zakresu.
Proszę o pomoc
Kod: | A ja proszę na przyszłość tagować tematy :)
- trzeci |
bidżej - 10 Sie 2010, 13:56
po włączeniu zapłonu kontrolki się zapalają, a po przekręceniu kluczyka słychać "cyk" i kontrolki lekko przygasają?
co do temperatury: do wymiany termostat i/lub czujnik temperatury, koszt całe ~30zł za komplet i 15 minut pracy
JoeMix - 10 Sie 2010, 14:08
Joasia82, dysponujesz jakimś miernikiem czy coś,,, napięcie akumulatora zmierzysz? Na prostownik możesz postawić?
Puff - 10 Sie 2010, 18:29
Joasia82 napisał/a: | potem zaczęła naprzemiennie migać i blednąć kontrolka od poduszki powietrznej, |
Słuchaj Joe - potwierdzam, że to objaw zbyt niskiego napięcia na aku (co często oznacza brak ładowania)
diodalodz - 11 Sie 2010, 01:05
dokładnie padł ci alternator albo urwał się przewód przy rozruszniku biegnący do alternatora . Potem rozładował się akumulator , przez co spadła jego wydajność prądowa i masz efekt taki że rozrusznik stał się obwodem drgającym zacznij od naładowania akumulatora potem znajdź przyczynę braku ładowania i wszystko wróci do normy
|
|