|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Zatarty silnik 1.25 - zmiana na inny
Sumo4871 - 3 Sie 2010, 00:07 Temat postu: [MK4] Zatarty silnik 1.25 - zmiana na inny Witam. Drodzy Koledzy mam problem, iż zatarłem silnik 1,25 w swojej maszynce '97 i niestety musze nabyć nowy. Poradźcie mi jakie inne silniki pasują do tego modelu bez duzego wkładu pracy. Silnik 1,25 ciezko jest znaleźć w budzie żeby sprawdzic jak chodzi. Nie chce kupować jakiegoś z paleciaka. Pozdrawiam i licze na pomoc.
Parzych - 3 Sie 2010, 02:09
Może się mylę, ale chyba z 1,4 nie powinno być problemu... Być może komp i wiązka z 1,25 dadzą radę... Ale mogę się mylić...
arecki - 3 Sie 2010, 07:42
jak już będziesz się bawił w swapowanie to na 1.7 z pumci
Dietih - 3 Sie 2010, 14:48
Sumo4871 napisał/a: | zatarłem silnik 1,25 w swojej maszynce '97 |
pochwał się, ku przestrodze, coś zrobił, że go zatarłeś ?
po wymianie oleju zapomniałeś nalać nowego? (żart, pytam serio)
pozdro
Sumo4871 - 3 Sie 2010, 16:04
No niestety nie zapaliła sie lampka kontrolki poziomu oleju i do póki jeździlem po mieście bylo wszystko dobrze ale pojechalem w 200 km trase i po 2 dniach po powrocie wszystko sie poprzekręcalo w środku i od miesiąca autko stoi pod domem i czeka na nowe serce:(((
JoeMix - 3 Sie 2010, 16:06
Sumo4871 napisał/a: | No niestety nie zapaliła sie lampka kontrolki poziomu oleju | No nie zapaliła się bo takiej we fieście z tego co wiem to nie ma
zefir - 3 Sie 2010, 16:21
jest w mk4 Joe
szynszyl - 3 Sie 2010, 16:23
JoeMix napisał/a: | Sumo4871 napisał/a: | No niestety nie zapaliła sie lampka kontrolki poziomu oleju | No nie zapaliła się bo takiej we fieście z tego co wiem to nie ma | to czego może nie być, to wskaźnika poziomu satysfakcji a nie wskaźnika OLEJU...
Marcin - 3 Sie 2010, 16:24
kiedyś sprawdzałem wyprowadzenia z kompów i różnice w wiązkach i gdzieś to musi być na forum, pewnie już jest w archiwum... na pewno bez problemu włożysz każdego zeteca-s, ale na pewno są różnice w wiązkach, być może 1,4 ma taką samą, ale tego jeszcze trudniej znaleźć.
JoeMix - 3 Sie 2010, 18:17
zefir napisał/a: | jest w mk4 Joe | Ale jest kontrolka poziomu oleju, czy zwykłakontrolka ciśnienia (bo to nie to samo)
Parzych - 3 Sie 2010, 18:54
JoeMix napisał/a: | Ale jest kontrolka poziomu oleju, czy zwykłakontrolka ciśnienia (bo to nie to samo) | Kontrolka ciśnienia oleju nie jest przypadkiem również kontrolką za niskiego poziomu oleju
Sumo4871 - 3 Sie 2010, 20:21
One sa ze soba polaczone, w każdym razie nie zapaliła sie jak zwykle sie zapalała bo niby jeszcze nie było potrzeby ale silnik sie przekrecił. Trudno :((( !!!
Peedro - 3 Sie 2010, 21:18
czasem wypada zerknąć pod maskę i wyciągnąć bagnet ;] to powinno wystarczyć
arecki - 3 Sie 2010, 21:22
Sumo4871 napisał/a: | Trudno :((( !!! |
łeetam trudno...wstawisz coś mocniejszego i może zaczniesz olej sprawdzać
JoeMix - 3 Sie 2010, 21:57
Parzych napisał/a: | Kontrolka ciśnienia oleju nie jest przypadkiem również kontrolką za niskiego poziomu oleju | A nigdy w życiu,,, kontrolka cienienia oleju Ci się zapali jak poziom oleju spadnie poniżej smoka czyli pompa zaciągnie powietrze, ale dużo wcześniej już olej nie będzie dochodził gdzie trzeba, choć w miejscu czujnika ciśnienie będzie prawidłowe,,, druga sprawa jak włączasz zapłon to się świeci bo za mało oleju masz w silniku?
hubi_2006 - 3 Sie 2010, 21:57
Dla mnie 1.7 to zbyt wiele kasy i ryzyka. Dlaczego? Niech ktoś mi pokaże Pumę, która miała spokojny żywot? Większość tych silników jak już jest w sprzedaży to wymontowana i nawet go sprawdzić nie idzie (z resztą jak można sprawdzić silnik bez otwierania).
Obstawiam 1.6 bo tutaj jest większy wybór jeśli chodzi o wiek tych jednostek.
TSRules - 3 Sie 2010, 22:13
Cytat: | Dla mnie 1.7 to zbyt wiele kasy i ryzyka. |
Prawda, koszta swapu są takie że prościej pume kupić, po co kombinować
|
|