Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Pasek klinowy - symbol, montaż

lukasz149 - 24 Lip 2010, 16:21
Temat postu: [MK3] Pasek klinowy - symbol, montaż
Witam,
podczas jazdy strzelił mi pasek klinowy, dziś kupiłem nowy, ale nie mam pewności czy sprzedawca dał mi właściwy, jakoś tak bez przekonania mi go wydawał... :kaput:
jest może jakiś uniwersalny symbol który mógłbym podać w sklepie zeby dostać właściwy?

Fiesta 1992rok, 1.3 silnik benzyna.

i też pytanie, mam tam 3 koła, jedno jest na alternatorze jak to założyc kurcze?

jackrzec - 24 Lip 2010, 17:44

Zalezy od rocznika ale szerokość 10 lub 11 lub 12, a długość 793 lub 800 lub 813. W sumie i tak każdy będzie pasował, bo go jeszcze napinasz. Jak to "jak go założyć"? Popuszczasz alternator tzn. odkręcasz trochę śrubę od naciągu i luzuje dwie śruby na dole altka od spodu. Pchasz alternator w stronę silnika, zakładasz pasek i naciągasz z powrotem. Naciągnąć musisz tak, że jak go palcem naciśniesz na środku pomiedzy alternatorem i pompą wody, to może się ugiąć minimalnie (chyba 4 mm - nie pamiętam). DokRęcasz śrubę od naciągu i potem dwie na dole altka. i TYLE. W sumie pewnie masz pasek 11 x 800.
bidżej - 24 Lip 2010, 22:05

na ford.sklep.pl podają rozmiar 11x793 (KLIK), ale tak jak pisze jackrzec, 7mm długości nie robi żadnej różnicy, bo podciągniesz to alternatorem :)

przy odrobinie chęci całość można zrobić korzystając z 2 kluczy 13 i kawałka rurki - dla wygody przy naciąganiu alternatora. jeśli śruby będą zapieczone, to przyda się dobry klucz nasadowy (ja swego czasu jedną śrubę ukręciłem :-P ).