Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK4] wiśnia by sledge

sledge - 9 Lip 2010, 21:30
Temat postu: [MK4] wiśnia by sledge
1. NICK: sledge
2. IMIĘ: Tomek
3. MODEL: fiesta 1.8 D
4. WERSJA: 5 drzwiowa :)
5. ROCZNIK: mk4 '99
6. SILNIK: 1.8 endura DE
7. OPIS AUTA:

Witam, jestem tutaj nowy, chciałem się podzielić swoim nowym nabytkiem :) Jest to jak wyżej, fieścinka z 99 roku z wolnossącym silniczkiem diesla 1.8. Sprowadzona z Belgii z przebiegiem 112 tysięcy, pewnym bo i sprowadzał ją mój wujaszek ( widać to także po stanie w środku jak i blacharce :) co do wersji nie jestem pewien, natomiast wyposażonko ma niczego sobie: klima, abs, asr, el szybki z przodu, el lusterka, podgrzewana przednia szyba, firmowe radyjo CD, i co mi się najbardziej podoba,jeździ prosto, ma cztery koła, karoserię i silnik :)
Jest parę niedociągnięć ,ale te problemy będę roztrząsał w innych wątkach technicznych - póki co muszę się nowym cacuszkiem nacieszyć:)).
Liczę na waszą pomoc/sugestie a jeśli można to przelewy pieniężne na konto, bo póki co nie mam funduszy na jakiekolwiek zmiany ;)

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: umyty, polerka lakieru
b. mechaniczne: wymieniony olej i rozrząd, i inne niezbędne płyny po sprowadzeniu.
c. audio: kilkukrotne uderzenie ręką w głośnik niskotonowy celem naprawienia brzęczenia (nie pomogło)
d. inne: cały czas czynię starania wytłumaczenia dziewczynie że to nie jest różowy kolor!

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: alufelgi
b. mechaniczne: kontrola skrzyni biegów/ być może wymiana bo coś mi nie gra przy ruszaniu
c. audio: wymiana sławennego głośniczka :)
d. inne: liczę na Wasze sugestie :)

10. Zdjęcia

poniżej kilka zdjęć mojego cuda ;)

Zdjęcia marnej jakości, niestety nie mam chwilowo czasu na żadną sesję ;)

sami oceńcie.

Pozdrawiam :)

bidżej - 9 Lip 2010, 21:55

Cytat:
inne: liczę na Wasze sugestie
proszę bardzo: kołpaxy WON, alu, gleba, plastikowe nadkola na tył wskazane. poszukaj tematu PitusKa, on z takiej MK4 (nawet w tym samym kolorze) zrobił niezłe wozidełko :D (tylko szkoda, że zgniło)

[ Dodano: Pią Lip 09, 2010 21:56 ]
o proszę, nawet masz tu linka: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=32435

sledge - 9 Lip 2010, 22:08

No no, rzeczywiście, świetnie się prezentuje :) do tego celu poproszę o przelewy gotówkowe na konto, bo przez najbliższe 2 miesiące będę spłacał dług u rodziców za auto ;)

a tak na poważnie na najbliższy czas chcę auto doprowadzić do "cacy" używalności, dalej powalczę z upiększaniem i kosmetyką :)

pozdrawiam :)

bidżej - 9 Lip 2010, 22:10

w sumie prawidłowe podejście :)

ale plastikowe nadkola polecam w pierwszej kolejności, bo w MK4 albo nie ma nic, albo są takie szmaciane wkładki - tak czy tak, auto gnije :(

przemo_rsr - 10 Lip 2010, 01:16

kolorek ładny jest i rdzy nie ma jak widać, :-)
Tommi - 12 Lip 2010, 15:06

a lampy tylne pozamieniały się stronami :hihihi:
TSRules - 12 Lip 2010, 22:27

ładna :ok:
kenczorf - 12 Lip 2010, 22:35

sledge napisał/a:
na najbliższy czas chcę auto doprowadzić do "cacy" używalności, dalej powalczę z upiększaniem i kosmetyką :)
gdyby kazdy mial takie podejscie to by bylo mniej ztjuningowanyc jezdzacych zlomow po ulicach
sledge - 13 Lip 2010, 21:07

Tommi napisał/a:
a lampy tylne pozamieniały się stronami

no tak, nie zwróciłem na to uwagi, ale wiedziałem że był "przytulony" od tyłu więc nie będzie to dla mnie wielkim szokiem jak jeszcze coś będzie nie tak z tyłem. zrobione dobrze, ale widocznie lampy się pomyliły wujaszkowi ;]

pzdr

Tommi - 14 Lip 2010, 23:12

Cytat:
widocznie lampy się pomyliły wujaszkowi

kupił od anglika :hihihi: i teraz masz biały halogen i czerwony wsteczny :-P no chyba że kabelki pozamieniane :-)

sledge - 15 Lip 2010, 09:59

Troszkę zapomniana przezemnie aktualizacja profilu wisienki.

Zaszło parę zmian technicznych:)

W październiku autko dostało nowe świeczki bosh duraterm 46 zł sztuka - pisałem wcześniej o problemie z odpalaniem i winne były właśnie świeczki. Pali aż miło po pierwszych październikowych chłodach. Wymieniona została rolka napinacza rozrządu, bo coś zaczęła piszczeć + wymiana paska wieloklinowego od wspomagania :) pojawił się również nowy filtr paliwa :)

w wolnej chwili poratuję się zdjęciami.

W październiku również wymienione zostały tarcze+klocki firmy jurid zakupione u kolegi mikołaja ( ukłony i uszanowanie - pozytywna transakcja ) + płyn ferodo 4.1 :)

Zgodnie z zaleceniami zdjęte kołpaxy - felgi troszkę rudawe były, z grubsza przed zimą wyczyszczone i pomalowane środkiem cortanin f - żre rdzę, aż miło :)

Pojawiły się również nowe oponki na przód, po kosztach - dębica navigator 2, póki co jestem zadowolony.

W sierpniu zainteresowałem się też spodem auta, progi były wcześniej zakonserwowane, chyba bitexem, póki co ich nie ruszam.

Podłoga okazała się zdrowa ( nie będzie flinstone'owania :) ), ponieważ swojego czasu miałem problem z wodą po prawej stronie od kierowcy, i podczas ściągania masy wytłumiającej i maty na podłodze mym oczom ukazała się zdrowa blacha :D

Trochę zaniepokoiłem się stanem tylnej części podwozia

( podłużnice,belka,blacha pod bagażnikiem) ale wyczyszczone, odrdzewione (wcześniej wymienionym cortaninem) i zabarankowane ( niestety pędzlem - pistoletu nie miałem :/ )

pozostały temat to wymiana kloszy tylnych lamp, i sprawdzenie czujnika światła wstecznego, ponieważ podczas załączania światła przeciwmgielnego świeci się wsteczny, natomiast podczas wrzucania wstecznego nie świeci się przeciwmgielne :P ( wiem, skomplikowane to :) )