|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Szarpanie podczas szybkiej jazdy
Michaell26 - 29 Cze 2010, 22:26 Temat postu: [MK4] Szarpanie podczas szybkiej jazdy Witam wszystkich klubowiczów!
Chciałbym skonsultować następujący problem:
Podczas szybkiej jazdy (powiedzmy prędkość powyżej 120 km/h i obroty powyżej 3500/minutę) nagle następuje szarpnięcie autem i spadek mocy, puszczam pedał gazu i ponownie deptam znów autko przyspieszy i znów to samo.....
Kiedyś też podobne zachowanie zauważyłem jak na 3-im biegu jechałem na wyższych obrotach przez parenaście sekund (ok. 4000 - 4500 obrotów) też poczułem jakby podobne szarpnięcie.
Jeżeli ktoś spotkał się z czymś podobnym będę wdzięczny za jakiekolwiek rady i podpowiedzi od czego by zacząć 'sprawdzanie' autka.
PS.
Ford Fiesta 1.25 Zetec (75 KM) flair
przebieg 44000 (przebieg faktyczny)
TSRules - 29 Cze 2010, 22:42
Kable WN, świece, przepływomierz, silniczek krokowy, te dwa ostatnie można wyczyścić na forum jest opis.
Nicco - 29 Cze 2010, 22:45
Witaj.
Dzisiaj jechałem swoją Fiestą(ten sam model co twój) i miałem dokładnie to samo. Gdy dodawałem gazu coś jakby go dusiło ,a przy 110km/h zaczęło się lekkie szarpanie i zwalnianie. Za Chiny ludowe nie chciał jechać więcej(kiedyś śmigał 180-190km/h-autostrada).
Też chciałbym się dowiedzieć co jest nie tak...
P.S. Masz może też problem z dodawaniem gazu tzn. gdy gwałtownie dodajesz gazu na chwile przydusza silnik i dopiero po chwili wzrastają obroty??
Marcin - 29 Cze 2010, 22:49
szukajcie a znajdziecie.... słowo klucz to przepływomierz...
jackrzec - 30 Cze 2010, 08:06
TSRules napisał/a: | silniczek krokowy | Silniczek krokowy nie ma nic do rzeczy przy takich obrotach. Reszta tak.
bukolek - 30 Cze 2010, 09:58
Jednak na moje w pierwszej kolejnosci zabralbym sie za przeplywke. Czyszczenie - moze pomoc, chodz nie koniecznie. Jak bedziecie wymieniac to tansze zamienniki tez moga sie srednio sprawdzac. Ja wstawilem takowy i dzialal normalnie przez 4 miesiace. Juz zaczynam dostrzegac objawy podobne do tych, ktore byly sprzed jej wymiany. Jednym slowem nie ma co zalowac na tej czesci.
Michaell26 - 30 Cze 2010, 11:48
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi - jeszcze nadmienię, że świece były zmieniane na nowe jakiś rok temu, silniczek krokowy sprawdzałem z kolega - jest bez zarzutu...czyli przepływomierz........wiem za co się zabiorę w pogodny weekend
Pozdrawiam
Przemas107 - 30 Cze 2010, 11:51
Też tak miałem, tyle że przy 150 i było takie uczucie jakby odcinał paliwo. Wyczyściłem przepływomierz i teraz śmiga 160 i więcej Ogólnie zauważyłem, że trzeba ten silnik co jakiś czas przegonić
bidżej - 30 Cze 2010, 11:54
i wypadałoby pilnować szczelności dolotu między filtrem a przepływką
|
|