|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Problem z obrotami, odpalaniem.
grim - 25 Cze 2010, 18:44 Temat postu: [MK3] Problem z obrotami, odpalaniem. Witam,
Jestem tutaj nowy ale już od paru dni przeglądam wasze forum z nadzieją że znajdę odpowiedź na mój problem.
Nie jest to mój samochodzik, a teścia... więc nie wiem za wiele o tych samochodzikach,
aczkolwiek grzebie przy nim już od tygodnia.
Ford Fiesta 1.3 na Monowtrysku.
1993r. Bez LPG
Więc tak...
Problem polega na:
Odpalamy samochód... i... nie wystartuje jak mu się nie będzie dodawać gazu...
Po jakimś czasie wchodzi niby na dobre obroty i silniczek równo pracuje...
Ale kiedy szybko mu się wciśnie pedał gazu i puści to maksymalnie spadają obroty
i albo zgaśnie albo po jakimś czasie wejdzie na dobre obroty.
Jest to cholernie uciążliwe dla mojego teścia szczególnie na skrzyżowaniach itd.
Żeby nie było że ciemnota jestem i że nie szukałem itd. ;P
1* Sprawdziłem i przeczyściłem Krokowca.
2* Zrobiłem reset komputera.
3* Kiedy to nie pomogło zabrałem się za CPP który sprawdziłem na mierniku i wszystko płynnie ładnie działa.
4* Sprawdziłem "ogólnikowo" przewody który dochodzą do obudowy filtra powietrza i nie zauważam tam żadnych niepokojących rzeczy.
5* Przełożyłem kable zapłonowe i świece z innej fiesty (na oko lepszy stan)
6* Zrobiłem mały przegląd czyli: (wymiana oleju, filtrów paliwa, powietrza oraz oleju)
Co jeszcze mogę sprawdzić ? Bo już mi się pomysły skończyły.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
jackrzec - 25 Cze 2010, 19:39
Zobacz czy wężyk pomiędzy kolektorem dolotowym a mapsensorem jest cały. A hamulce są dobre? Tzn czy pedał hamulca chodzi tak jak powinien czy jest twardy?
bidżej - 25 Cze 2010, 19:43
przyjrzałbym się jednak jeszcze temu krokowemu czy zachowuje się tak jak powinien (sprawdź, czy na włączonym zapłonie i puszczonym pedale gazu przepustnica jest uchylona)
grim - 25 Cze 2010, 20:17
jackrzec napisał/a: | Zobacz czy wężyk pomiędzy kolektorem dolotowym a mapsensorem jest cały. A hamulce są dobre? Tzn czy pedał hamulca chodzi tak jak powinien czy jest twardy? |
Też o tym pomyślałem... Sprawdziłem wężyki i wszystko jest ok.
Silnik reagował na zatykanie przewodu więc chyba map sensor jest dobry, ale ocenić tego nie potrafię tym bardziej że chyba już ktoś przy nim grzebał... Był przykręcony na jedną śrubę,
a obudowa przy wtyczce była lekko odgięta (tak jakby ktoś chciał to rozebrać na części)
Co do hamulców: Hamulce są dobre Autko hamuje itd. Pedał "moim zdaniem" normalnie chodzi...
[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 20:26 ]
bidżej napisał/a: | przyjrzałbym się jednak jeszcze temu krokowemu czy zachowuje się tak jak powinien (sprawdź, czy na włączonym zapłonie i puszczonym pedale gazu przepustnica jest uchylona) |
To jest możliwe że nawet po przeczyszczeniu może z nim być coś nie tak ?
Zrobiłem i sprawdziłem wszystko według instrukcji jaką tutaj znalazłem
Rozumiem że mam przekręcić kluczyk tak aby włączyły się kontrolki tylko tak ?
I rozumiem że przepustnica ma być uchylona w tym momencie ?
A jak nie będzie uchylona to oznaczać to będzie że.... ? (i jak to naprawić)
To jest ostatnia rzecz jaka mi została w tym aucie do naprawy,
a z którą nie mogę sobie za cholerę poradzić, a jest najbardziej uciążliwa.
matrix-1990 - 25 Cze 2010, 20:30
bywało i tak, że CPP pokazywało dobre wartości na mierniku, a był winowajcą
grim - 25 Cze 2010, 22:06
Panowie więc tak...
...
Nie wiem o co chodziło z tą przepustnicą i zapłonem itd co kolega wyżej pisał ale...
Ściągnąłem całą obudowę filtra powietrza.
Odłączyłem rurkę która jest zamocowana od spodu obudowy filtra.
Odłączyłem też cały wąż z obudowy filtra który idzie do takiej kopuły który robi też za korek od wlewu oleju silnika.
Przepłukałem ten korek gdyż w środku tam jest jakby filtr druciany.
Okazało się też że była zatkana taka mała gumowa czerwona rurka z mała dziurką w środku z obudowy filtra powietrza gdzie podpina się gumowy przewód który dość mocno zasysa na włączonym silniku (myślałem że mnie wessie całego hehe)
Po oczyszczeniu tego wszystkiego i poskładaniu do kupy jest o wiele lepiej niż było wcześniej!!
Aczkolwiek dalej są problemy z obrotami itd ale nie już do takiego stopnia, aby gasł czy też nie umiał odpalić bez dodawaniu gazu.
Jutro będzie test z samego rana i zobaczymy czy moja praca nie poszła na marne.
Proszę też o porady czy coś można jeszcze tam przeczyścić ?
Może jeszcze jest coś zatkane ?
Coś gdzieś czytałem na ten temat, ale nie potrafię teraz tego znaleźć.
Za pomoc kolegom dziękuję !
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 10:38 ]
Dziś test zrobiony... niestety znowu to samo...
dj1987 - 26 Cze 2010, 13:14
Witam ja się dołączę do tematu ponieważ mam ten sam problem. Takie same objawy silnik ma małe obroty sam gaśnie, jak daje dużo gazu to też gaśnie,a problemy zrobiły się z dnia na dzień bez żadnych wcześniejszych objawów. Śilniczek krokowy w super stanie czyściutki. CPP miał poszczerbione przewody ale jakis czas temu to zrobilem, przewody wn nowiutkie. Może ten map sensor? Jak sprawdzić ten map sensor bo on właśnie odpowiada za obroty jak sie nie myle.
matrix-1990 - 26 Cze 2010, 16:37
grim napisał/a: | Proszę też o porady czy coś można jeszcze tam przeczyścić ? |
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=46855
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 16:52 ]
dj1987, za obroty odpowiada CPP, jak chcesz sprawdzić mapsensor to na odpalonym silniku odepnij i zatkaj palcem, wszystko jest na forum
grim - 27 Cze 2010, 17:32
matrix-1990, Twój link który mi wysłałeś znam bardzo dobrze I jak pisałem wyżej...
"Żeby nie było że ciemnota jestem i że nie szukałem itd. ;P "
No ale dzięki
W każdym bądź razie na dzień dzisiejszy wygląda to tak:
Na zimnym głupieje...
Na ciepłym jest jak w szwajcarskim zegarku...
Za jakiś czas zabiorę się za robienie testera diagnostycznego to zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
matrix-1990 - 27 Cze 2010, 20:00
grim, ten link co wysłałem nie dotyczyło problemu, tylko pytałeś, czy coś jeszcze można przeczyścić, no to możesz krokowca sam poczyścić, dlatego wysłałem (fakt że nie zauważyłem, że już czyściłeś, mój błąd). Co do problemu poczekamy jakie błędy wywali na kompie. To co dotyczy obrotów przy wtrysku to sonda lambda, mapsensor, CPP, krokowy (sorry jeśli coś pominęłem) i jeśli jedna z tych rzeczy jest walnięta to samochód wariuje
grim - 28 Cze 2010, 11:13
matrix-1990, Spoko Spoko Zrobiłem testa wczoraj... i wyszły takie rzeczy
Z tego co pamiętam to było...
43 czujnik położenia przepustnicy
25 czujnik położenia przepustnicy
wg tej strony: http://fiesta.abla.piwko.pl/por_tester/#tester
Test robiłem na wyłączonym silniku i na włączonym...
Na włączonym nie wiem czy dobrze robiłem i odczytałem błędy ale te też się wyświetliły
czyli 43 i 25... nie miałem już czasu bo to był ostatni dzień mojego "urlopu" hehe
i musiałem wracać do siebie...
I teraz pytanko...
czy ten CPP http://www.moto.allegro.p...fiesta_cfi.html
Będzie pasować do tego silnika ?
Rebel - 28 Cze 2010, 12:18
Będzie
grim - 28 Cze 2010, 12:26
rwiezel napisał/a: |
Będzie |
Super! To dziękuję bardzo wszystkim za pomoc!!
Jak uda się naprawić to teściu oszaleje ze szczęścia hehehe
[ Dodano: Wto Lip 13, 2010 22:36 ]
Wymiana CPP na nową pomogła Niestety próby reanimacji starej zakończyły się fiaskiem z powodu tego iż nie było co reanimować
Silniczek chodzi jak nowy!
|
|