| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Elektryka - [MK6] Wtyczka czujnika cisnienia klimatyzacji

baluszek15 - 18 Cze 2010,  16:23
 Temat postu: [MK6] Wtyczka czujnika cisnienia klimatyzacji
 Witam.  Mam problem z czujnikiem cisnienia klimatyzacji przy fiescie  1.4 TDCI.  dokladnie to z  wtyczka, mialem cos kombinowane i wtyczka zostala zniszczona i kable poucinane. Czy mogl by mi ktos pomoc z podlaczeniem tego ? Dokladnie chodzi mi o to jaki kolor idzie do tej wtyczki<do ktorego pina> wtyczka jest na 4 piny. Bardzo bym prosil o napisanie jaki kolor idzie do 1 pina- drugiego , trzeciego i czwartego
   diodalodz - 18 Cze 2010,  18:42

pin1 czarno zielony
 pin2 czarno pomarańczowy
 pin3 czarny
 pin4 czarno czerwony
 1 i 3 pod miejsce gdzie jest normalnie przejście
 a 2 i 4 pod miejsce gdzie jest przerwa w czujniku .
 baluszek15 - 19 Cze 2010,  10:02

zrobilem wedlug wskazan i klima sie nie zalaczyla a na 100% gaz jest nabity i kompresor dziala...
 diodalodz - 20 Cze 2010,  10:53

zewrzyj 1 z 4 (czarno czerwony z czarno zielonym) i zobacz czy się uruchomi 2i3 maja być rozłączone . Jeśli klima odpali to znaczy że coś źle odczytałeś numery pinów
  jak klima się choć na 2-3 sekundy włączy to trzeba wziąć miernik ustawić na badanie ciągłości obwodu i sprawdzić które piny w czujniku maja przejście i tam włączyć 1 i 4 a reszte pod reszte   
 czujnik ma w sobie dwa obwody .
 1 obwód niskiego ciśnienia - jeśli w układzie jest poniżej 2 barów nie pozwala załączyć kompresora bo mała ilość czynnika = małej ilości oleju
 2 obwód wysokiego ciśnienia - jeśli w układzie rośnie ciśnienie pow ok 20 barów czujnik załącza obwód 2 i w ten sposób informuje sterownik o zbyt wysokim ciśnieniu . Sterownik w celu ochrony klimy rozłącza kompresor .
 tak to działa dlatego mostek na 2 przewodach powinien ją uruchomić .
 rafantek - 20 Cze 2010,  13:43

Pytanie czy mowicie o tym samym? baluszek15, jakie masz kolory kabli ?
 Tu masz widok wtyczki od strony pinow patrzac, nie od strony kabli.

http://yfrog.com/2cprosomk6j
 baluszek15 - 21 Cze 2010,  15:33

kolory zgadzaja sie mam  takie jak sa wymienione wyżej  i watpie zebym piny pomylil bo mam stara wtyczke i ona jest opisana ktory pin gdzie idzie, sprawdze jeszcze tym miernikiem. a Co sie stanie jak palacze te przewody 1i4 i klima bedzie caly czas chodzic ? co sie moze stac ?
 diodalodz - 21 Cze 2010,  20:05

no uszkodzi się kompresor . Ale tak będzie wiadomo czy masz sprawną elektronikę czy nie . Wystarczy tylko dopuścić czynnika i klima wróci do normy . To jest tylko system na sprawdzenie czy wszystko jest ok . nie powinno się tak jeździć  .
 WsK809 - 29 Mar 2012,  14:04

Witam

Sorry, że odgrzewam temat, ale może mi ktoś powiedzieć jak te kable przymocować do tej wtyczki ?? ja muszę je przedłużyć i czy je wystarczy tylko przylutować do wtyczki do tych blaszek co są w otworach czy jak ??

Z góry dziękuje za pomoc, bardzo zależy mi na tym....

Pozdrawiam
   AccessX - 29 Mar 2012,  18:55

Przetnij po srodku, dolacz kable, zalutuj, koszulka termokurczliwa i git
  . A wtyczke zostaw w spokoju. WsK809 - 29 Mar 2012,  21:14

Sęk w tym ze we wtyczce nie ma kabli
   AccessX - 30 Mar 2012,  19:16

Napisałeś że musisz ją przedłużyć
  . Więc zrozumiałem że już masz podłączoną, a chcesz przedłużyć, czyli dokładając kabel. WsK809 - 31 Mar 2012,  12:24

no przedłużyć też bo te co zwisają są za krótkie aby je podłączyć :/

|  |