|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Ciśnienie oleju na wolnych obrotach
zbychol245 - 17 Cze 2010, 10:21 Temat postu: [MK3] Ciśnienie oleju na wolnych obrotach Witam
Po przejechaniu ok 20 km przy normalnej jeździe wszystko działa nic sie nie świeci, czyli super. Wystarczy że zdejme noge z gazu, zapala się czerwona kontrolka ciśnienia oleju.
Dobrze że zauważyłem to prawie przed domem , dojechałem i narazie mysle co sie dzieje.
Czy to normalne czy zaczyna coś się dziać. Ale co?? Pomocy
JoeMix - 17 Cze 2010, 11:11
Jak prędki masz bieg jałowy silnika, jak masz tam olej, i czy stan jest OK,,, i czy problem występuje zawsze czy np. tylko na gorącym silniku,,,
zbychol245 - 18 Cze 2010, 14:40
stan jest ok tak sie dzieje tylko przy rozgrzanym silniku maże to ze starości roczni 96
bidżej - 18 Cze 2010, 14:51
zbychol245 napisał/a: | maże to ze starości roczni 96 | to ciekawe, że też mój staroć z 95r. nie robi takich jaj ja bym raczej podejrzewał oszczędzanie na oleju i lanie lotosa, niewymienianie go od dłuższego czasu, albo po prostu skatowanie silnika.
bartk24 - 23 Cze 2010, 19:56
Witam !
Mam podobny problem z fiestą z 96r. z silnikiem 1.3. Myślałem że to problem z ciśnieniem jest głównym powodem, ale u mnie okazało się że miganie kontrolki to efekty spadku obrotów na zbyt niskie.
U mnie jest tak, że na słabo rozgrzanym silniku obroty na biegu jałowym mieszczą się w przedziale 900 - 800 obrotów, jednak gdy silnik się mocniej rozgrzeje to na luzie, czy też po puszczeniu gazu (efekt najbardziej widoczny przy jeździe w miejskich korkach) obroty spadają do przedziału 600 - 300 !!! i po 10 - 15 minutach takiego stanu zaczyna nieśmiało migać kontrolka ciśnienia oleju. Dodam że lekkie puknięcie w pedał gazu przywraca obroty do prawidłowego stanu lecz tylko do następnego hamowania.
Cz ktoś wie czy na pewno jest to objaw "zajechanego" silnika? Czy może jest jakaś szansa, że wina leży na przykład po stronie silniczka krokowego?
JoeMix - 23 Cze 2010, 20:32
Od 76 roku, a może i wcześniej Ford twierdzi że świecenie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach i gorącym silniku jest bez znaczenia (nieszkodliwe dla silnika) pod warunkiem że kontrolka gaśnie po dodaniu gazu - nie sądzę by zmienił zdanie w tym temacie jeśli chodzi o pochodne OHV'ek...
bartk24, w takim przypadku można zacząć od elementów wykonawczych czyli zespołu silniczek krokowy+CPP, ale może być też że problem leży gdzie indziej i silniczek dostaje takie polecenie że chowa się tak głęboko dopuszczając do tak niskich obrotów,,,
pablon - 25 Cze 2010, 14:02
U mnie zapala sie kontrolka gdy odpale fieste bez ssania, wuwczas obroty sa bardzo niskie około 500. I tylko do puknieca pedału gazu. Wniosek że obroty muszą być naprawde marne by sie kontrolka zapaliła.
JoeMix - 25 Cze 2010, 14:19
Kwestia świecącej się kontrolki po odpaleniu zimnego auta i wejściu na niskie obroty jest trochę inna niż świecenie się kontrolki na gorącym silniku po zejściu z obrotów,,, moje 1,1 utrzymuje na wolnych w granicach 400 obrotów i kontrolka się nie świeci, no chyba że silnik jest naprawdę gorący, to zdarza jej się mrużyć,,,
|
|