Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK7] Bieg wsteczny - brak zabezpieczenia

xem - 11 Cze 2010, 20:39
Temat postu: [MK7] Bieg wsteczny - brak zabezpieczenia
Witam, mam pytanie:
Dotychczas wszystkie auta, którymi jeździłem miały zabezpieczenie przed wrzuceniem biegu wstecznego (pierścien, albo "wciskanie" drążka..). Od niedawna jestem posiadaczem nowej fiesty - ale w tym aucie nie ma takich zabezpieczeń.

Czy podczas normalnej jazdy samochodem można wbić bieg wsteczny przez przypadek? Czy jest to możliwe żeby wskoczył? :|

Podejrzewam że konsekwencje byłyby nieciekawe.

DemptD - 11 Cze 2010, 20:43

idz do auta i zmieniaj biegi po kolei, 1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> R i zobacz czy z 5 wskoczy wsteczny bo nawet w mk3 nie wrzucisz bezposrednio z 5 na wsteczny ;)
jackrzec - 11 Cze 2010, 20:47

xem napisał/a:
Czy jest to możliwe żeby wskoczył? :|
Nie. Nie ma takiej opcji i wcale nie chodzi tu o zabezpieczenia. Po prostu nie jesteś w stanie zazębić zębatek obracających się w przeciwnych kierunkach (w wielkim uproszczeniu). I nie ma takiego auta w którym by to było możliwe, a przynajmniej nigdy nie słyszałem o takim.
MARIUSZ.B - 11 Cze 2010, 20:49

Ale za zgrzytać można.
DemptD - 11 Cze 2010, 21:03

jackrzec, mama od znajomego tak zrobila z 3 na wsteczny :D zabki sie posypaly ;)
xem - 11 Cze 2010, 21:07

a w innych fiestach są takie zabezpieczenia - czy tylko mój model nie ma?
jackrzec - 11 Cze 2010, 21:08

DemptD napisał/a:
mama od znajomego tak zrobila z 3 na wsteczny :D zabki sie posypaly ;)
To niezłą siłę ma w łapach, mi nawet w kaszlaku nie udało się tak zrobić.
DemptD - 11 Cze 2010, 21:27

no bo ona przez pare km co chwile probowala wrzucic ta 'inna' 4 az sie udalo
karolusms - 11 Cze 2010, 21:28

z 5 na R nie wbijesz, jest jakby taka "omijanka"..musailys na luz i wtedy ale nawet gdyby to waaaaaaaatpie by udalo Ci sie to zrobic (chociaz moj kolega 2 lata temu eLka Peugot 207 przy 80 na godzine zrobil to !!!! efekt : pierdut, trzask, buch, auto stanelo na chwile zblokowalo kolo i troche autem machnelo ale skonczylo sie tylko na rozwalonej skrzyni) z tego co wiem to w starszych o autkiach wbicie wstecznego odbywalo sie poprzez zblokowanie w skrzyni jedynki jeszcze jedna zebatka wiec wapie by udalo Ci sie polaczyc zebatki obracajace sie w 2 rozne strony z duza predkoscia :)

tak apropo w 4-ro biegowej skrzyni bylo zabezpieczenie !!! :P

diodalodz - 12 Cze 2010, 00:44

wszystkie skrzynie są zabezpieczone przed wrzuceniem 2 biegów jednocześnie .
Pele - 12 Cze 2010, 03:38

xem napisał/a:
a w innych fiestach są takie zabezpieczenia - czy tylko mój model nie ma?

W moim Escorcie nie ma jeśli to Cię pocieszy.

JoeMix - 12 Cze 2010, 08:43

jackrzec napisał/a:
I nie ma takiego auta w którym by to było możliwe
W automacie bez problemu,,,
rusin - 12 Cze 2010, 15:17

nie ktore bmki mialy wsteczne synchronizowane i wtedy bez problemu z kazdego biegu dalo sie wrzucic wsteczny gaz w podloge i robilo sie troche dymu ale skrzynia zyla nadal:D
Puff - 14 Cze 2010, 00:31

xem napisał/a:
Czy podczas normalnej jazdy samochodem można wbić bieg wsteczny przez przypadek?

Przez przypadek nie - co już koledzy napisali. Natomiast:

xem napisał/a:
Czy jest to możliwe żeby wskoczył?

Owszem. Jednakże trudność takiego zabiegu polega na "wcelowaniu" jednymi zębami między drugie. Jest to mniej więcej tak samo wykonalne jak to, że po włożeniu palców do kontaktu nie kopnie Cię prąd (a wystarczy włożyć palce na jakąś 1/500 sekundy i to wtedy, kiedy akurat sinus będzie przechodził przez zero). Czyli wykonalne, ale dla ludzi ocierające się o niemożliwość (chyba, że ktoś na chama zechce wbijać "szóstkę" w pięciobiegowej skrzyni - a jak widać po temacie, takie "egzemplarze" [niestety] istnieją).