|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] "Odwracanie" nawiewu
daro_zory - 9 Cze 2010, 22:53 Temat postu: [MK3] "Odwracanie" nawiewu Witam! Chciałem zapytać czy jest możliwe "odwrócenie" nawiewu, żeby zamiast dmuchać do kabiny, wyciągał z niej powietrze ? Przypuszczam, że z elektryką nie byłoby problemu, bo chyba wystarczy zamienić bieguny, natomiast nie wiem jak sprawa się ma odnośnie samej dmuchawy. Czy jest ona przystosowana do pracy w obydwu kierunkach czy tylko w jednym ?
P.S. Tak nawiasem mówiąc: gdyby dmuchawę trzeba było wymienić, to którędy ją wyciągać ? Z kabiny czy z pod maski ?
przemo_rsr - 9 Cze 2010, 22:56
to jest po to aby wdmuchiwało powietrze, chyba po to zamontowane i na jaka cholere to ma działać odwrotnie,
lol
daro_zory - 9 Cze 2010, 22:57
Poprostu pytam z ciekawości. Kiedyś widziałem dmuchawę z poloneza i tam łopatki były ruchome - przy przeciwnych obrotach składały się i nic nie wiało. Chciałbym wiedzieć jak zbudowana jest dmuchawa w Fieście. Coś w tym dziwnego ?
MARIUSZ.B - 9 Cze 2010, 23:02
Przyznaj się, że masz liście w kratkach nawiewu i chcesz je wydmuchać do tyłu
daro_zory - 9 Cze 2010, 23:04
Czytając Wasze odpowiedzi zastanawiam się czy rzeczywiście macie mnie za głupka... Ale ok Nie, nie mam liści w kratkach.
Bit1 - 9 Cze 2010, 23:08
Możesz zmienić bieguny w dmuchawie i w teorii będzie wtedy dmuchało w drugą stronę, ale w praktyce podczas jazdy powietrze z otoczenia będzie wtłaczane do środka i silnik dmuchawy się może uszkodzić.
Tak szczerze powiedziawszy po co ci to?
daro_zory - 9 Cze 2010, 23:11
Szczerze ? Po nic Po raz kolejny piszę, że pytam z ciekawości. Czasem mam takie rozkminy, że ciężko to zrozumieć... Dzięki za jedną normalną odpowiedź
przemo_rsr - 9 Cze 2010, 23:13
daro_zory,
za głupka??
bez przesady!!, po prostu to ciekawe po co Ci tak a nie normalnie:DD
daro_zory - 9 Cze 2010, 23:16
Napisałem "za głupka", bo zamiast odpowiedzieć na moje pytanie, woleliście pytać "po co?". Gdy kobieta przychodzi do chirurga i prosi o operację nosa, to chirurg chyba nie pyta po co ona to robi.
JoeMix - 10 Cze 2010, 07:19
daro_zory napisał/a: | natomiast nie wiem jak sprawa się ma odnośnie samej dmuchawy | Prawdopodobnie jest turbinowa (w mk2 już taka była) działa to na zasadzie odśrodkowej, czyli zasysane bokiem powietrze jest odrzucane na boki i wylatuje określonym otworem, bez znaczenia jest czy turbina się będzie kręcić w lewo czy prawo... choć nieraz ma łopatki pod pewnym kontem co sprawia że w jedną stronę działa lepiej a w drugą gorzej lub wcale,,, w mk1 był zwykły wiatraczek, i tam taki patent by zadziałał może,,,
karolusms - 10 Cze 2010, 20:20
daro ... zmien dilera to rozkminy beda lzejsze
daro_zory - 10 Cze 2010, 22:22
Oczywiście masz na myśli dilera samochodowego ?
jackrzec - 10 Cze 2010, 22:36
Ten numer z odwróceniem nie przejdzie, bo mimo tego że będzie obracać się w drugą stronę, to i tak powietrze będzie pchało do kabiny (tzn prawie nie będzie, bo łopatki są skośne). Ten wiatrak działa tak, że środkiem ciągnie powietrze z zewnątrz i siłą odśrodkową wyrzuca je na zewnątrz - gdzie poprzez zasłonięcie obudową kieruje je dalej. W którą stronę by się nie kręciło, to siła odśrodkowa zawsze będzie działała na zewnątrz.
MARIUSZ.B - 10 Cze 2010, 22:44
Więc liście nie wylecą
daro_zory - 10 Cze 2010, 22:57
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi
P.S. A jak z tym wyciąganiem dmuchawy ? Którędy ?
|
|