Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Trzęsie silnikiem, zapłon OK.

draglukasz - 2 Cze 2010, 17:05
Temat postu: [MK3] Trzęsie silnikiem, zapłon OK.
Witam!
zaobserwowałem że trzęsie mi nieco silnikiem. Cewka jest wporządku, kable też.
ściągając kapturki z poszczególnych świec jeszcze bardziej trzęsie- lecz na 4 kapturku nie ma żadnej różnicy- świece OK. co to może być?
jednopunktowy wtrysk

jackrzec - 2 Cze 2010, 18:48

Kabel/świeca na 4 cylindrze. Bo z tego co piszesz, to on nie pracuje. Po czym wnosisz że kable są OK? Nawet nowe ze sklepu mogą być "walnięte"!
draglukasz - 2 Cze 2010, 18:54

zamieniałem kable, zamieniałem świece- napewno czwarty cylinder coś niezabardzo łapie
ogólnie elektroda na świecy jest brązowa, ale kiedyś sprawdzałem była lekko wilgotna... może coś z mieszanką? powietrze- paliwo?

jackrzec - 2 Cze 2010, 18:57

draglukasz napisał/a:
może coś z mieszanką? powietrze- paliwo?
To jest jednopunktowy wtrysk i wtedy by dotyczyło wszystkich cylindrów. Ja bym jednak przed dalszymi kombinacjami założył nowe świece (bo to najprostsze i najszybsze rozwiązanie), ale dosłownie nowe, a nie "jak nowe". Jak to zrobisz, to wtedy pisz co jest.
draglukasz - 2 Cze 2010, 19:43

na tych świecach zrobiłem około 50 km...
napewno nie wina świec bo zamieniałem z innych cylindrów- dalej to samo...

MARIUSZ.B - 2 Cze 2010, 20:51

Brak kompresji na tym cylindrze, sprawdź ciśnienie.
Walduli - 7 Lip 2010, 11:15

Sąsiadka ma ten sam problem tylko że na drugim cylindrze.
Świece jej zmieniłem, kable również i bez żadnego pozytywnego efektu. Pewnie pozostaje zmienić cewkę, lub przynajmniej ją sprawdzić tylko że nie bardzo wiem jak. jeśli może ktoś podpowiedzieć jak sprawdzić cewkę to bardzo chętnie się doszkolę :)

draglukasz czy rozwiązałeś problem u siebie? jeśli tak to co było przyczyną?

draglukasz - 12 Sie 2010, 21:51

podejżewam że zaworek wypalony....
JoeMix - 12 Sie 2010, 22:05

Skoro bez świecy na cylindrze pali tak samo jak ze świeca, to można wykręcić świece, położyć na silniku by masowała i wtedy uruchomić auto (tyle żeby czegoś nie zassał do środka) - jak świeca będzie iskrzyć no to wtedy można przyjąć że zapłon OK,,, druga sprawa pomiar kompresji silnika sporo powie o jego stanie,,,