Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Czy mozna wymienić jeden amortyzator?

mef - 30 Maj 2010, 14:56
Temat postu: Czy mozna wymienić jeden amortyzator?
Witam! Tak jak w temacie chcialem zapytac czy mozna wymienic jeden amortyzator czy trzeba odrazu komplet na osi?? wiem, ze w przypadku kupna nowych trzeba to zrobic na obu ale ja mam zamiar kupiz uzywany ze szrotu a, ze jeden jest jeszcze w bardzo dobrej kondycji szkoda mi kasy na wymiane.
jackrzec - 30 Maj 2010, 15:02

Tak czy siak wymieniasz oba.
qwerty67 - 30 Maj 2010, 15:04

A nie szkoda Ci kasy na życie? Tu raczej chodzi o bezpieczeństwo.
kamilocha1 - 30 Maj 2010, 15:06

ale gadacie.. mozna:) pojezdzisz jakis czas jak dozbierasz na nowe i wtedy nowe kupisz:) lepiej szrotowy niz niedziałający conie?:)
ElGrey - 30 Maj 2010, 15:35

Albo 2 nowe, albo 2 z tego samego auta uzywane, ale dla mnie to glupie gadanie, szkoda kasy :kaput: pozniej jak cos sie stanie to bedzie ojoj, lepiej wywalic 100 zl wiecej a miec poczucie ze auto nie zrobi ci psikusa w sytlacji kryzysowej.
Fordon - 30 Maj 2010, 15:44

Jak masz wykupiona dobra polise na zycie to OK wymieniaj... inna sprawa jest to ze jak masz np, teraz olejowe amorki, zmienisz 1 od pasazera na gazowy to auto bedzie rzucac sie po ulicy ze wzgledu na ich charakterystyke...
Wymienia sie amortyzatory parami :!:

mef - 30 Maj 2010, 16:45

Dobra dzieki, wymienie dwa;] poprostu jestem mlodym, niedoswiadczonym kierowca z niezbyt grubym portfelem;p;p
bukolek - 31 Maj 2010, 11:06

Kazdy rozsadny czlowiek powie, ze nalezy wymienic oba, ale jak to w zyciu zwykle bywa ... wszystko da sie zrobic; pytanie czy sie oplaca.
Ja ponad rok temu walnalem jednym kolem w kraweznik. Amor sie sypnal. Pojechalem do ubezpieczyciela - ten oczywiscie zapalcil tylko za jednego mimo, ze tak jak Wy tu na forum piszecie mowilem mu, ze sie parami zmienia. Byl niewzruszony. Zamontowalem jeden. Jezdze juz ponad rok czasu i jest ok. Nie ma zadnych problemow a i na stacji diagnostycznej wyniki zbiezne wyszly (wiem, ze to o niczym nie swiadczy) - balem sie, ze bedzie ponad 20% roznicy, ktora jak pamietam konczy wynikiem negatywnym przeglad.

przemo_rsr - 31 Maj 2010, 11:13

ja miałem jeden gazowy i jeden padnięty olejowy z tyłu, ktoś wcześniej tak wymieniał i to hooy jakis, przy chamowaniu to szok co sie z autem działo i jazda po zakretach też nie ciekawa była, wymieniłem OBA i jest elegancko:D
dark86ford - 31 Maj 2010, 11:22

mef napisał/a:
czy mozna wymienic jeden amortyzator
:zalamka:

jak pisal Fordon, dobre ubezpieczenie na zycie lub NNW to mozesz wymienic (na wlasna odpowiedzialnosc) a tak swoja droga to komplet amorow nie jest drogi jesli chodzi o seryjne

przemo_rsr - 31 Maj 2010, 14:42

jeśli chodzi o tył to zestaw jakiś nowych takie sobie na tył i 2 lata gwarancji
http://www.allegro.pl/ite...5_2latgwar.html

przód
http://www.allegro.pl/ite...przod_nowe.html

TO TYLKO PRZYKŁAD!!!

dark86ford - 31 Maj 2010, 15:11

w tresci aukcji napisał/a:
UWAGA !! NIE SPRZEDAJE AMORTYZATORÓW POJEDYNCZO ,TYLKO PO 2SZT, TYLKO WTEDY ZOSTAJE ZACHOWANA GWARANCJA.

przemo_rsr - 31 Maj 2010, 15:19

dark86ford,
chyba nie musze pisać tego jak ktoś się zna to kupi komplet, chyba, że to totalny bałwan lub laik :-)

lesiokro - 31 Maj 2010, 16:40

Ciotka kiedyś jak naprawiała auto (fiesta 2000r) po wypadku (przywiezione z niemiec) to mechanik wymienił tylko 1szt ale auto miało wtedy przebieg niecałe 8000km. Ja tym autem jeździłem do przebiegu 160000km i nic się nie działo
przemo_rsr - 31 Maj 2010, 16:49

lesiokro,
praktycznie rzecz biorąc to auto z takim przebiegiem było prawie nowe:))
a tu mówimy o takich co mają już za soba duuuuuuuuużżżżżoooooo:D

lesiokro - 31 Maj 2010, 17:52

Zgadza się dlatego w takim aucie wymiana jednego amorka miała sens ale już przy przebiegu rzędu powiedzmy 50000 km to tylko 2 szt i żadne inne kombinacje nie wchodzą w grę
przemo_rsr - 31 Maj 2010, 18:32

lesiokro,
:ok:

arecki - 31 Maj 2010, 18:37

pewnie, że można wymienić tylko jeden - tylko efekt będzie raczej inny od oczekiwanego :rotfl: :cojest:

parami sie wymienia

dday - 1 Cze 2010, 00:43

A wiecie kto wymienia najczęściej jeden amortyzator :fox:
Ludzie którzy jeżdzą czymś takim; http://moto.allegro.pl/it...onic_skora.html
-> pracuje w takiej małej hurtowni motoryzacyjnej i któryś to klient z koleji bierze tylko jeden amorek (mimo iż na jeden nie daje się gwaancji). I bądź tu mądry :hahaha:
Ale ja tam zmieniam u siebie parami :)