Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK3] Żeby coś grało :)

Bezimienny - 29 Maj 2010, 18:14
Temat postu: [MK3] Żeby coś grało :)
Witam mam zamiar kupić jakieś radio i głośniki do fiesty bo stare sie zepsuło (i tak miałem zmienić bo było to stare Audi beta) a głośniki najlepszej jakości nie są, mam na wydanie max 350zł na radio i 4głośniki (2 przód drzwi+ 2 w tylnej półce) i tu moja prośba o pomoc przy wyborze radia i głośników. Dodam że ktoś przedemną przerobił wyjścia radiowe z fordowskich na ISO + jakieś dziwne antenowe z którymi siedziało radio Audi beta (blaupunkt) prosze o podawanie aukcji na allegro ponieważ tam mam zamiar zamówić wszystko, no chyba że zna ktoś jakiś tani sklep w okolicy Sulęcina/Rzepina/Słubic i ostateczności Świebodzina. Wiem że 350zł na car audio to niedużo ale ja nie wymagam dużo po prostu ma grać bez żadnych rewelacji.

Podsumowując:
-kwota na wydanie 350zł
-sprzęt: Radio+4głośniki

Z góry dzięki za propozycje oraz sugestie.

DemptD - 30 Maj 2010, 18:22

za 350zł to możesz co najwyżej kupić porządne głośniki na przód gy
to powyżej jest napisane całkiem serio, głośniki w tylna półke sobie odpuść bo to jest nieporozumienie, chcesz mieć pruk pruk pruk czy normalny, czysty dźwięk? Jeżeli opcja druga to tylna półka niech sobie jest w oryginale, na przód polecam jakiś dobry odseparowany zestaw z górnej półki + wygłuszenie drzwi - efekt piękny :) no i do tego radio też jakieś z górnej półki, niestety taka zabawa kosztuje.. także, albo wymieniaj pojedyno rzeczy na lepsze, albo kup teraz wszystko razem za taką kwotę i za 3-4 miesiące daj ogłoszenie w giełdzie o sprzedaży sprzętu :) nie kupuj nic na szybko, lepiej dozbieraj na lepszy sprzęt i ciesz się dobry, czystym, nieskazitelnym dźwiękiem :)

qwerty67 - 30 Maj 2010, 18:49

Proponował bym coś z segmentu JVC jako radio tylko że to będzie 300 zł.. no i głośniki wypadało by dać drugie tyle.. a co do głośników w półce to tego co to zainicjował to bym chętnie za jaka powiesił... Co do sklepów w tych okolicach to są aukcje na alegro na Słubice i kupowałem u nich, z tym, że odbiór osobisty jest we frankfurcie ale gadają po pl
Bezimienny - 30 Maj 2010, 18:55

Jak tak to może rzeczywiście tylne głośniki sobie odpuszczę, ale radio z głośnikami i tak kupić musze bo jest głucho, nawet ten rasowy dzwięk silnika z łańcuszkiem rozrządu nie pomaga :hihihi: więc tylko teraz zależy jakie i jakie głośniki, dodam że "puk puk puk" raczej dużo mi nie trzeba ma po prostu grać bez żadnych rewelacji, głośniki też musze bo te co są charczą (sprawdzałem pod kilkoma radiami pożyczonymi od kolegów i rodziny). Więc jest tak radio+ 2 głośniki do max 350zł (i tak kwota nagięta i ani grosza więcej nie wycisne) prosze o pomoc w wyborze.

Sądzę że najtańsze radio jakiejś dobrej firmy będzie dla mnie odpowiednie, i znalazłem kilka ofert na allegro, prosze o pomoc przy wyborze jeżeli którykolwiek z tych radioodtwarzaczy jest choc nie "tragiczny"
-Pionier
-Sony
-Kenwood
-JVC

TSRules - 30 Maj 2010, 23:13

Ja opycham swoje JVC podobne do tego z linka, oczywiście taniej <8>
DemptD - 31 Maj 2010, 08:07

Bezimienny, a nie chcesz jakiegoś radia z obsługą UeSBe? :yyy:
Bezimienny - 31 Maj 2010, 13:33

Nie nie UeSB nie potrzebuje :hihihi: , od tego mam transmiter pod zapalniczke który dostałem w prezęcie, i tak radio u mnie służy głównie do słuchania stacji radiowych a nie łupanek typu "bum bum bum pyk pyk pyk". Nie chce kupić jakiegoś bubla więc prosze o pomoc przy wyborze, ważna jest cena, im niższa tym lepiej, ale w gre wchodzi jednynie nowy sprzęt bo używek nie toleruje no chyba że za max 60zł.
TSRules - 31 Maj 2010, 17:04

Trochę bez sensu kupować nowe za prawie 300zł bez USB które niby sie nie przydaje ale zawsze dobrze jak jest. Pamiętaj że transmiter idealnym rozwiązaniem nie jest, musisz się męczyć z wtykaniem transmitera i wyciąganiem po jeździe, no i pewno made in china który pewno długo nie pociągnie, a przy ewentualnej sprzedaży USB jest na duży plus.
Jakie byś nie kupił z tych co podałeś będzie grało poprawnie stacje radiowe, to firmówki a nie chinole za 100zł. Używane za max 60zł to chyba nawet podstawowego fordowskiego na kasety nie kupisz za tyle. Twój wybór :ok:

DemptD - 31 Maj 2010, 19:31

Bezimienny, mówie Ci, poczekaj, dozbieraj kase i kup porządne radio.
Nie wiedziałem że jak w radiu jest UeSBe to od razu musi ktoś słuchać:
Bezimienny napisał/a:
łupanek typu "bum bum bum pyk pyk pyk"

Ciekawe i dziwne podejście, ale widzę, że nie przekonamy Cię do słusznej decyzji, ale to Twoja kasa i Twoja decyzja ;) pamiętaj, że będziesz kupować dwa razy :)
pozdro

Bezimienny - 31 Maj 2010, 19:57

No może nie koniecznie USB oznacza "bum bum bum pyk pyk pyk" ale miałem na myśli że nie potrzebuje takich bajerów bo liczy sie dla mnie tylko żeby coś grało i nie trzeszczało a kasy raczej więcej nie dozbieram bo to ewenement u mnie że mam tyle (350 to dla mnie dużo) bo coś okazyjnie sprzedaje, więc jeżeli tak radzicie to poszukam jakiejśkolwiek używki za grocze żeby tylko coś grało, a kase postaram sie odłożyć i zbierać na lepszy sprzęt. Dzięki za rady.
Miły - 31 Maj 2010, 19:59

ja kupiłem bez USB i co? mam 2 lata i nie brakuje mi tego... ;]

kupiłem zwykłego Soniaka za 200 zł i wystarcza mi...

Bezimienny - 31 Maj 2010, 20:29

Właśnie przypomniałem sobie że mam jakieś stare radio od siostry, pochodzi ono z opla astry rocznik 93 tylko mam problem bo radio ma inne wyjścia z tyłu a nigdzie na alledrogo niema przejściówki do ISO, jest to identyczne radio jak to na tej aukcji (wstawiam pokazowo) Aukcja z radiem na pewno by mi takie radio wystarczyło do momentu dozbierania kasy na jakieś porządne, tylko jest problem z wyjściami bo niewiem nawet jakiego szukać prosze o pomoc.
pucio2 - 31 Maj 2010, 20:34

Bezimienny: Do mojej efki kupiłem z zielonym podświetleniem, a po włączeniu funkcji "Lound" mam na dwudrożnych oczekiwane brzmienie z dobrym, ustawionym osobno w funkcji "Tuner" basem.
http://www.allegro.pl/ite..._kurietani.html
Dla naszych autek jest cool. :yes:

DemptD - 31 Maj 2010, 21:43

Bezimienny, jak chcesz teraz coś na szybko i bez kombinowania z kablami to kup na allegro jakiegoś używanego Forda :)

Kod:
http://www.allegro.pl/item1028374117_radiomagnetofon_ford.html

Kod:
http://www.allegro.pl/item1058950249_ford_sound_2000_2014_radio_fabryczne.html

Kod:
http://www.allegro.pl/item1063584244_ford_2006_rds_kod_gwarancja.html
<- ten ma RDSa :P miałem i dawał radę ;) obsługa 4 głośników także nie jest najgorszy :)
albo wybierz coś z tego
Kod:
http://www.allegro.pl/search.php?string=ford&category=14177&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&order=p&change_view=1

tylko pamiętaj żeby było na 1DIN, a jak będzie bez kodu to damy radę rozkodować w 3 sekundy :)

Bezimienny - 31 Maj 2010, 22:23

Ok wielkie dzięki za pomoc coś na pewno wymyśle, ale z pomysłu wydania 350zł na razie rezygnuje i zbieram na lepszy sprzęt a w międzyczasie załatwi sie byle co aby grało, więc jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam Bezimienny

Maci3j18 - 1 Cze 2010, 09:08

Bezimienny do radia daewoo które posiadasz potrzebna jest kieszeń montazowa z kablami, cos w tym stylu-->http://allegro.pl/item104...radia_euro.html
Musisz poszukać kieszeni która bedzie odpowiednia do tego modelu i radyjko powinno pięknie śmigac :)

DemptD - 1 Cze 2010, 14:37

Maci3j18, taniej go wyjdzie kupienie używanego Forda gy
Bezimienny - 1 Cze 2010, 14:47

Nie bo mam przerobione gniazdka na ISO a nie standardowe fordowskie.
DemptD - 1 Cze 2010, 20:01

sam robiles czy poprzedni ołner? to nie szlo kupic przejsciowek w cenie 5zł? :zalamka:
Bezimienny - 1 Cze 2010, 21:14

Sam bym nie robił jak wiem że są przejściówki a wiem , ISO zrobił poprzedni właściciel i w momęcie sprzedaży było zamontowane radio audi bera w stanie tak opłakanym że szkoda gadać, wytrzymało miesiąc choć myślałem że padnie po tygodniu(w końcu niemiecka solidność :twisted: )
Sztandi - 3 Cze 2010, 12:50

Z radia to ja polecam używanego starego pioneera z EEQ za 50zł z allegro, jeśli masz transmiter brak obsługi mp3 z CD przeżyjesz, a dźwięk jest bardzo dobry (wiem co mówie, miałem do czynienia z 2 modelami takich radii, a teraz kupiłem sobie kolejne i chyba nigdy nówego nie kupie, za droga zabawa), reszte kasy wydaj na głośniki i będziesz miał cud malina dźwięk. :devil: Z radiem z dełu sie nie baw bo to syf, już lepiej takiego pioneera na kasety włożyć (rok z takim jeździłem z kasetą adapter i na prawde nie ma sie do czego uczepić) :-)

Radio coś w tym stylu
Kod:
http://www.allegro.pl/item1051153335_pioneer_deh_2700rb.html

szuwar - 3 Cze 2010, 18:42

dokładnie. u mnie jest uzywany kaseciak pioniera za 50zł z allegro do tego adapter mp3, w drzwi uzywane Pioniery za jakies 30-40zł i na tył nowe peyingi 6x9 cali za ok.100zł.

i mowcie co chcecie ale za niecałe 200zł łupie to bardzo fajnie i czysto

Bezimienny - 3 Cze 2010, 19:26

Dzięki za pomoc, zdecydowałem że odłożę kasę na lepszy sprzęt a puki co załatwie sobie byle co aby grało, dużym problemem to nie będzie bo w rodzinie i wśród znajomych sporo osób wymieniało radia i ktoś ma napewno jakieś stare.
pucio2 - 3 Cze 2010, 20:30

Bezimienny:
Bezimienny napisał/a:
zdecydowałem że odłożę kasę na lepszy sprzęt
dodaj jeszcze totalne wygłuszenia przodu...ten model fiesty nie jest przeznaczony do odgrywania roli sali koncertowej i nawet najdroższy sprzęt nie sprosta dźwiękom od silnika i zawieszenia. To musisz sobie uświadomić. :yes:
Bezimienny - 3 Cze 2010, 20:49

A to wiem, trza fieścine wygłuszyć szczególnie od strony silnika bo go słychać całkiem głośno a pięcio litrowe V8 to to nie jest, i nie można sie obejść bez audio i wygłuszenia.
DemptD - 3 Cze 2010, 23:28

pucio2 napisał/a:
Bezimienny:
Bezimienny napisał/a:
zdecydowałem że odłożę kasę na lepszy sprzęt
dodaj jeszcze totalne wygłuszenia przodu...ten model fiesty nie jest przeznaczony do odgrywania roli sali koncertowej i nawet najdroższy sprzęt nie sprosta dźwiękom od silnika i zawieszenia. To musisz sobie uświadomić. :yes:

byś się zdziwił :2xf:

Fordzik88 - 4 Cze 2010, 20:52

Cześć, chciałem podłączyć się pod temat bo widzę, ze jest mowa o sprzęcie grającym. Otóż jak już koledzy napisali silnik jest głośny itp. A mój problem polega na tym, że chciałbym dokupić sobie jakieś fajne głośniczki do tłu, ponieważ nic nie słyszę prócz wiatru jak jadę z otwartymi szybami. Nie chciałbym montować ich w tylnej półce, ponieważ trzeba było by ja pociąć a nie chce tego. Tak są jakieś otworki na głośniki z tyłu, ale mam pytanko, kiedyś wyczytałem, ze tam powinny być jakieś stopery (czy coś takiego), ale ja tego chyba nie mam. Moje drugie pytanko dotyczy głośników z tyłu. Jakie powinny mieć średnice i jaki mniej więcej kształt ażeby je tam wpasować? Czy to w ogóle będzie się opłacało?
Co proponujecie.

Dodam tylko, że głośniki z przodu nie są oryginalne fiestowskie, ale chyba swoje lata mają. :-P

pucio2 - 4 Cze 2010, 21:00

DemptD:
DemptD napisał/a:
byś się zdziwił
Te dwa fucki to komu? No, chyba, że autoprezentacja... :tyłek:
DemptD - 4 Cze 2010, 22:17

Fordzik88, do głośników z tyłu musisz mieć taki specjalny 'koszyk' i wtedy możeć dać głośniki ale 100mm albo 130mm ;) chociaż powiem Ci, że to i tak się mija z celem, ja mam włożone, ale na codzień są wyłączone, chyba ze ktoś jedzie z tyłu i chce to włączam bo poważnie, efektu nie ma, różnicy znacznej nie odczujesz.

pucio2, jak nie masz zbytniego pojęcia co może dać średniej klasy wygłuszenie w fieście to się nie wypowiadaj bo robisz zamieszanie i wprowadzasz ludzi w błąd, ja mam wygłuszone i jakoś jak włączę radio to ani dźwięku silnika ani zawieszenia nie słyszę, dziwne nie? (nie, nie mam ani tuby ani skrzyni ani niczego takiego)

Bezimienny - 4 Cze 2010, 23:02

Jak dla mnie to temat jest puki co skończony bo od kolesia dostałem jakiegoś blaupunkta i działa całkiem dobrze a co najważniejsze mam go za free :hihihi: . Miałem zająć sie generalnym remontem fiesty, ale wyjdzie na razie inaczej bo nie mam aż takiej kasy by zrobić wszystko bądź dużo a rozdrabniać sie nie mam zamiaru więc teraz zainwestuje w tylko w aktualne bolączki i CB radio, koledzy siedzą w temacie (kierowcy tirów i zwykli użytkownicy CB więc doradzą) więc pomogą w wyborze.
pucio2 - 5 Cze 2010, 08:05

DemptD:
DemptD napisał/a:
pucio2, jak nie masz zbytniego pojęcia co może dać średniej klasy wygłuszenie w fieście to się nie wypowiadaj bo robisz zamieszanie i wprowadzasz ludzi w błąd,
Jak nie masz zbytniego pojęcia o czym inni mogą mieć pojęcie, to się nie wypowiadaj, bo Swoją wypowiedzią sprawiasz wrażenie lekko cwaniaczka. I wyjmij ręce z kieszeni... :2xf:
pucio2 - 5 Cze 2010, 13:15

DemptD,
DemptD napisał/a:
Bo to nie pierwszy temat gdzie nie masz za dużo do powiedzenia, a zamieszanie robisz.
Zechciej zatem wskazać tematy, gdzie "zamieszanie robię"...rację masz w jednym miejscu: na tym forum nie wolno "dotykać" klubowiczów zwłaszcza. :yes:
TSRules - 5 Cze 2010, 23:33

Widzę że muzyka budzi emocje, również w aucie :)
Jak dla mnie muzyka w aucie to tylko dodatek, jak chcę posłuchać to słucham w domku na słuchawkach bądź zestawie.
Czasami drażni bo niektórzy użytkownicy aut mylą jakość dźwięku z głośnością i skazują innych na słuchanie charczących basów-przytupasów czyly "zimny łokieć stajl" :głowąwmur:

zdaszek - 7 Cze 2010, 17:48

Witam.
Ja również mam zamiar nieco zmienić car audio w fieście MK3, bo to co mi zostawił Holender woła o pomstę do nieba...

Radyjko to Blaupunkt CD72 zakupione już w Polsce :)
Pomyślałem, żeby założyć na przód zestaw odseparowany Hertz'a DSK 165, które zasiliłbym wzmacniaczem.
Niestety Holender zrobił mi już otwory w półce i pomyślałem, że jednak może je czymś "zaślepię", bo jakichś popierdółek (100mm) wkładał nie będę w oryginalne miejsca montażowe. Do "zaślepienia" też będą potrzebne jakieś głośniki 165mm, ale co do tego jeszcze nie mam pomysłu.
Jak na razie chciałem zainwestować w dobry zestaw odseparowany na przód podłączony do używanego wzmacniacza, bo wzmacniacz w radiu jednak jest trochę słaby.

I tutaj pytanie : jak bardzo musiałbym ingerować w boczki w drzwiach aby zamontować tak duże głośniki ?
Zdecydowałem się na 165mm, bo na próbę pożyczyłem od kolegi 130mm i dźwięk mnie jakoś nie zachwycił...
Oczywiście mam zamiar wygłuszyć drzwi jak trzeba :yes:

Zanim dokonam stosownych zakupów, wolałem się poradzić bardziej doświadczonych.
Głośniki mam zamiar kupić tylko i wyłącznie nowe, ale we wzmacniaczu właściwie nie ma co się popsuć i nie następuje zmęczenie materiału.
Czy może raczej wzmacniacz również powinienem kupić nowy ?

Pozdrawiam, Stasiek

[ Dodano: Sro Cze 09, 2010 01:55 ]
Naprawdę nikt nie kombinował z głośnikami 165mm w przednich drzwiach w mk3 ?
Czy po prostu "sie nie da" ?
Wiadomo, że najlepiej jest zrobić coś samemu i potem się pochwalić, ale nie chcę wyważać otwartych drzwi :rotfl:
Mam już wstępną koncepcję jak to zrobić/założyć, ale może się okazać, że ktoś już to zrobił i całkiem prawdopodobnie pomysł na montaż miał lepszy.
Mam zamiar założyć te głośniki "z głową", bo zależy mi na dobrej jakości dźwięku.
Daltego też zadałem pytanie, czy w/w Hertz'e są dobre, czy może jednak trochę odłożyć i kupić coś lepszego ?
Jeśli to komuś pomoże : techno słucham tylko okazjonalnie, ale zdarza się, z reguły rock, lub czasem coś spokojniejszego - zalezy od humoru :-)
Dlatego, że głównie słucham rock'a i metalu - ważne jest aby całość grała dobrze. Nie tylko sam bas i wysokie tony. Przysłuchiwałem się już kilku zestawom car audio u kumpli i zawsze brakowło mi tego "środka".
Ponieważ, jak już pisałem - techno, okazjonalnie "zdarza się", charakterystyczny dla tego gatunku "dół" też musi być, aczkolwiek w subwoofer inwestować na razie nie mam zamiaru. Sama skrzynka kosztowałaby z 600zł, plus dobry wzmacniacz plus kondensaotr = za dużo by tego wyszło. No i bagażnika nie byłoby już prawie wcale - jednym słowem sub odpada.