Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK4] ABS w 1.8 D 1998

lotos79 - 26 Maj 2010, 11:01
Temat postu: [MK4] ABS w 1.8 D 1998
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa...więc od razu z góry proszę wybaczyć, jeśli moje pytania wydadzą się komuś zbyt infantylne :)
Od miesiąca jestem "szczęśliwą" bądź "nieszczęśliwą" posiadaczką Forda Fiesty rocznik 98 silnik 1.8 diesel i próbuję rozgryźć ten samochód.
Zakupiony przeze mnie egzemplarz posiada podobno ABS, ale jak zapalam samochód (zapłon) to nie pokazuje się ikona ABS-u. Czy to oznacza, że nie mam jednak ABS-u. Czy ktoś ma taki sam model samochodu z ABS-em i jak zachowuje się u Was ta kontrolka? Z tego co czytałam na forum to jeśli ABS działa prawidłowo to podczas jazdy kontrolka się nie świeci. Ale czy przy zapalaniu samochodu nie powinna się pokazać?

Fordon - 26 Maj 2010, 15:04

W 3/4 przypadkow kontrolka ABS-u powinna sie zapalic chciaz na chwile i zgasnac... jesli nie gasnie to uklad ABS jest uszkodzony jesli sie nie zapala to moze byc tez numer ze ktos sobie wyciagnal zarowke z zegarow tylko dla tego ze uklad ABS ma awarie a kontrolka ciagle by sie swiecila...
Podaj numer VIN (nadwozia) to sprawdzimy w co auto jest wyposazone.

lotos79 - 27 Maj 2010, 14:40

Podaję nr nadwozia WF0AXXGAJAWR23327

Dzięki za pomoc

jackrzec - 27 Maj 2010, 19:35

W microcacie nie ma nic na temat ABSu. Ale przy tym VINie z katalogów wynika, że mógł być jako opcja
lotos79 - 27 Maj 2010, 21:26

hm...a czy mogłabym prosić o informację wg tego microcatu (nie wiem co to takiego :) ) co zawiera moja wersja, jakie mam wyposażenie...
odyniec - 27 Maj 2010, 22:59

ale to nie ten dział Proszę Pani na coś takiego.
Taki dział znajduje się tu:

http://www.fiestaklubpols...ic.php?p=488476

lotos79 - 28 Maj 2010, 13:53

Dziękuję bardzo i sory za zadanie pytania nie tam gdzie trzeba.

A co do ABS-u to nadal nie wiem czy go mam, więc zostaje wypróbowanie gdzieś poprostu hamulca i tyle albo wizyta u mechanika

pozdrawiam

jackrzec - 28 Maj 2010, 20:37

lotos79 napisał/a:
A co do ABS-u to nadal nie wiem czy go mam, więc zostaje wypróbowanie gdzieś poprostu hamulca i tyle albo wizyta u mechanika
Wystarczy spojrzeć pod maskę. Jeśli masz takie coś:

To masz abs, jesli nie, to nie masz. To powinno się znajdować w okolicy lewego nadkola w komorze silnika (po stronie kierowcy) - dokładniej to pomiędzy nadkolem a pompą hamulcową.

MARIUSZ.B - 28 Maj 2010, 20:39

lotos79 napisał/a:

Albo otworzyć maskę i zobaczyć czy znajdzie się coś takiego w okolicy serwa http://www.allegro.pl/ite..._pompa_abs.html

jackrzec - 28 Maj 2010, 20:40

He he he MARIUSZ.B, - obaj wpadliśmy na to samo w tym samym czasie...
MARIUSZ.B - 29 Maj 2010, 00:18

jackrzec napisał/a:
He he he MARIUSZ.B, - obaj wpadliśmy na to samo w tym samym czasie...

Przeszukiwałem allegro w trakcie jak Ty wklejałeś fotę :)