Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] wentylator/chłodzenie

vegetagt - 13 Maj 2010, 15:25
Temat postu: [MK2] wentylator/chłodzenie
Jak sprwadzić, czy włącznik wentylatora jest sprawny?
JoeMix - 13 Maj 2010, 15:25

Jakiego wentylatora i jaki wyłącznik?
vegetagt - 13 Maj 2010, 15:27

ten przy chłodnicy. A włącznik to chyba termowłącznik :P
JoeMix - 13 Maj 2010, 15:34

Tak, termowłacznik,,, znajduje się nad termostatem,,, na włączonym zapłonie trzeba zdjąć wtyczkę i złączyć 2 piny w niej - wentylator ruszy,,, jak pomimo sprawności nie włącza się podczas jazdy i auto się grzeje to się termowłacznik wymienia,,, jak go sprawdzić,,, ano trzeba zagrzać silnik powyżej temperatury włączenia,,, (początek czerwonego pola na wskaźniku to najczęściej punkt włączenia wiatraka chłodnicy),,,
vegetagt - 13 Maj 2010, 16:04

ok, po zwarciu działa.

Czy po 10minutach pracy silnika wąż do chłodnicy może mieć już jakąś temperature czy powinien być zimny?

( robie dochodzenie, jak moje chłodzenie działa, bo nie do końca wierze w jego sprawność )

JoeMix - 13 Maj 2010, 16:15

Ja się nigdy w takie dochodzenia nie bawiłem, prewencyjnie wymieniałem termostat (w przypadku 1,1 wyższy niż fabryczny o najwyższej dostępnej temperaturze) oraz termowłącznik wentylatora (do 1,1, z Poloneza o niższej niż fabryczna temperaturze),,, i było zawsze cacy,,,
MARIUSZ.B - 13 Maj 2010, 17:13

vegetagt napisał/a:
Czy po 10minutach pracy silnika wąż do chłodnicy może mieć już jakąś temperature czy powinien być zimny?

Jak termostat sprawny a silnik włączyłeś po nocy i nie gazowałeś go to wąż powinien być raczej zimny. Wąż ten ma prawo zrobić się lekko ciepły bo w termostacie jest mała dziurka jak termostat puści wtedy wąż powinien zrobić się wraz z całą chłodnicą gorący.