|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Różnica między mechanizmem szyb Forda Ka a Fiestą MK4
djh - 6 Maj 2010, 12:41 Temat postu: [MK4] Różnica między mechanizmem szyb Forda Ka a Fiestą MK4 Witam. Mam pytanie tak jak w temacie czy mechanizm elektryczny podnoszenia szyb w forcie ka jest kompatybliny z fiestą mk4 3d?
Pozdrawiam
jackrzec - 6 Maj 2010, 21:08
na 99% będzie pasował. Zresztą do mk3 pasuje od KA i od mk4
waluss - 10 Cze 2010, 11:23 Temat postu: Kompatybilność podnośnika szyb Fiesta a Ka Czy ktos ma juz potwierdzona na 100% informacje odnosnie kompatybilnosci podnosnika szyb miedzy Fiesta mk4 3-drzwiowa a Ka?
MARIUSZ.B - 10 Cze 2010, 11:58
U mnie siedzi mechanizm z MK3
jackrzec - 10 Cze 2010, 19:21
patrze na zdjęcia na allegro i jednak mi się wydaje że mechanizm z Ka będzie za krótki do mk4 3d, do 5d pasował by na 100%.
waluss - 11 Cze 2010, 13:32
@MARIUSZ.B
Czy w jakis konrektny sposob dokonywales modyfikacji tego mechanizmu, czy nie wymagal on zadnej adaptacji?
@jackrzec
Mnie sie wydaje podobnie
MARIUSZ.B - 11 Cze 2010, 18:13
waluss napisał/a: | @MARIUSZ.B
Czy w jakis konrektny sposob dokonywales modyfikacji tego mechanizmu, czy nie wymagal on zadnej adaptacji? |
Już nie pamiętam ale chyba mocowanie szyny trzeba było wygiąć kombinerkami i to wszystko.
jackrzec - 11 Cze 2010, 19:26
Szyna w mk4/5 jest mocowana na trzy nity - 2 na górze i jeden na dole, a w mk3 na cztery - dwa na górze i dwa na dole. Z mk4 do mk3 żaden problem, bo do dolnego otworu nitujesz blaszkę z dwoma otworami i pasuje bez niczego. W odwrotną stronę, (czyli z mk3 do mk4/5) trzeba usunąć dolne podwójne mocowanie, wywiercić otwór na nit i trochę wyprofilować, bo powinno być to odsunięte o ok 0,5 cm. Max pół godz roboty. Reszta pasuje bez przerabiania.
MARIUSZ.B - 11 Cze 2010, 19:30
jackrzec napisał/a: | W odwrotną stronę, (czyli z mk3 do mk4/5) trzeba usunąć dolne podwójne mocowanie, wywiercić otwór na nit i trochę wyprofilować, bo powinno być to odsunięte o ok 0,5 cm. Max pół godz roboty. Reszta pasuje bez przerabiania. |
No właśnie
kolbek - 1 Wrz 2012, 09:55
To tak do tematu:
Mechanizm z mk4 i Ka jest prawie taki sam z jedna róznicą:
- w mk4 dwa nity na górze jedne nit na dole
- w Ka jeden nit na górze a dwa na dole
Co do linki w mk4 w wersji 3d. Kupcie linke do hamulca tylnego do roweru (1,5 mm) odmierz dokładnie 195 cm (całą linka to 200cm) i bedzie pasowało i linka bedzie odpowiednio napieta. Taka rada przy napinaiu linki: nie napinamy na silniczku! Lepiej sciągnąc linke z białego kólka na prowadnicy a pozniej ja w tym miejscu naciągnąć. Testowałem linki 1;1,5;2 mm i najlepsza okazałą sie 1,5mm. Co do łepka blokującego linke; poprostu lutujemy kwadracik, kóleczko co kto chce.
greggr - 24 Wrz 2012, 17:33
Witam
Mam pytanie czy linki od mechanizmu se sterowaniem ręcznym będą pasować do mechanizmu elektrycznego model fiesty mk4
Puff - 26 Wrz 2012, 00:30
greggr napisał/a: | czy linki od mechanizmu se sterowaniem ręcznym będą pasować do mechanizmu elektrycznego model fiesty mk4 |
Nie, bo przy silniku jest cała "szpula" z linką, a sam mechanizm (silnik + prowadnica) to (nie wnikając w detale) jedna całość.
greggr - 26 Wrz 2012, 22:31
Dzieki za odp. Mam problem z linką zerwała się i teraz nie wiem jak ten problem rozwiązać. Myślałem że można podłączyć do ręcznego silniczek i po sprawie ale widzę że to będzie wyższa szkoła jazdy. Czy wie ktoś może czy można kupić gdzieś taką samą linkę?
kuba87 - 26 Wrz 2012, 22:41
greggr, kup cały mechanizm i nie kombinuj....
JoeMix - 26 Wrz 2012, 22:42
Raczej cały mechanizm,,,
Puff - 26 Wrz 2012, 23:28
Dorabiają linki, ale nie opłaci Ci się taka zabawa... lepiej poszukaj całej części
greggr - 29 Wrz 2012, 23:45
Dzięki raz jeszcze za info. Mam jeszcze jedno pytanie czy ma zanczenie czy mechanizm jest z auta 5 drzwiowego bo moja fiesta jest 3 drzwiowa?
Puff - 30 Wrz 2012, 01:21
Ma. Mechanizm z 3d można zastosować w 5d, ale nie ma to sensu z dwóch powodów:
1) ten 1. kosztuje 2-3x więcej
2) będziesz miał za długie linki i trzeba będzie kombinować jak to ułożyć, żeby tego szlag nie trafił i żeby jednocześnie działało
W drugą stronę jest jeszcze gorzej, bo do 5d z 3d nie wsadzisz, bo linki są za krótkie i nie da się silnika zamocować.
Jeśli szukasz strony prawej do 3d, kupuj od razu. Jeśli szukasz strony lewej, kup z jakiegoś "anglika".
greggr - 30 Wrz 2012, 19:36
A może ma ktoś na sprzedaż mechanizm podnoszenia szyb strona lewa elektryka do mk4 trzy drzwiowej albo wi gdzie można doastać bo na allegro tylko prawe :(
Puff - 30 Wrz 2012, 20:55
Łoo... tak łatwo z tym nie jest Szukaj nie części, ale całego anglika na części i z niego bierz.
|
|