Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] różnice silnik gaźnik a monowtrysk

pablo18 - 24 Kwi 2010, 21:08
Temat postu: [MK3] różnice silnik gaźnik a monowtrysk
Cześć,
to mój pierwszy post,
mam dylemat,otóż posiadam fieścinę z silnikem 1.1 monowtrysk 1994r. ,ale są z nim problemy wycieki oleju, pożeranie oleju,duże spalanie, mało energii. Ale posiadam także silnik kopletny 1.1 gażnikowy ze skrzynią z roku bodajże 1992. I mam takie pytanie, czym te silniki się różnią,aha sam kolektor dolotowy zamierzam zostawić bo mam lpg, co będę musiał zrobić z tym silnikem, wiem że w gażnikowym jest podciśnienie wyprowadzone od silnika a na monowtrysku jest to zabudowane.

proszę o pomoc ;-|

bidżej - 24 Kwi 2010, 21:21

w liście FAQ znajdziesz temat o różnicach.

wystarczy POSZUKAĆ, a znajdziesz tu prawie WSZYSTKO...

JoeMix - 24 Kwi 2010, 21:26

:głowąwmur:
pablo18 - 5 Maj 2010, 17:57

Tak tylko że w FAQ nie są opisane różnice między monowtryskiem a gaźnikem tylko jak je rozpoznać, a mnie interesują szczegóły techniczne, np. czy pod pasowałbym silnik z pod gaźnika pod monowtrysk ? pub2
bidżej - 5 Maj 2010, 18:03

aha, temat na podstawie którego napisane jest FAQ poszedł się paść...

jak silnik gaźnikowy masz na module zapłonowym, to przekładasz sam słupek p&p :)

pablo18 - 5 Maj 2010, 18:10

możesz trochę jaśniej ?
myślałem że tylko zmienię kolektor dolotowy wraz z gaźnikiem ,
aha i nie wiem co to jest z tyłu silnika wmontowane w bloku ? układ podciśnienia ? bo na monowtrysku jest to zamknięte blaszką . :bezradny:

JoeMix - 5 Maj 2010, 18:47

Kurde, weź se w goglach albo w Wikipedii poczytaj o gaźniku i o mono wtrysku i będziesz miał różnice,,, gaźnik i mono to tak jak kubek i szklanka,,, druga sprawa, na forum dostępna jest książka, se poczytaj,,, ile razy można pisać o tym samym? To co jest na gaźniku a na mono jest blaszka to pompka paliwa, mono ma elektryczną pompkę w baku :1xf:
jackrzec - 5 Maj 2010, 19:38

Z gaźnikowego silnika zrobić monowtrysk to żąden problem (o ile ma się osprzęt) gorzej z monowtrysku zrobić gaźnik - tu już jest problem!.