Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Po montażu el. szyby nie chcą się otwierać i zamykać

marimar - 19 Kwi 2010, 20:23
Temat postu: [MK3] Po montażu el. szyby nie chcą się otwierać i zamykać
witam
jaka może być przyczyna tego że szyby nie reagują ,jeśli pomogę szybie ręką to chodzi,silnik słychać ale wydaje mi się że nie ma siły,po paru próbach szybki zeszły w dół parę cm ale do góry już nie idą
czy to silniki są niesprawne ?

MARIUSZ.B - 19 Kwi 2010, 20:25

Może spadek napięcia, za mały przekrój kabla, złe styki na połączeniach. Sprawdź podając napięcie na krótko grubymi kablami.
marimar - 19 Kwi 2010, 20:32

instalacje mam oryginalną ,łączy się w słoniku skręcanym,a może tam coś nie styka ,czy to może być przyczyną że szybki nie chodza
a zapomniałem dodać jak duszę na przycisk od szybki to przygasają lampki w liczniku i zegarek tez

MARIUSZ.B - 19 Kwi 2010, 20:34

MARIMAR napisał/a:
łączy się w słoniku skręcanym,a może tam coś nie styka

Tak może być, sprawdź na krótko.

marimar - 19 Kwi 2010, 21:06

MARIUSZ.B napisał/a:
MARIMAR napisał/a:
łączy się w słoniku skręcanym,a może tam coś nie styka

Tak może być, sprawdź na krótko.

ok sprawdzę ,oby to było to,faktycznie kostki są trochę zaśniedziałe,a jak jeden pin lub 2 w kostce nie łączy , a jest tam 12 kabelków ,to nie będzie działać poprawnie?

jackrzec - 20 Kwi 2010, 19:24

Sprawdź silniczki - może są w środku zardzewiałe - to częsta przypadłość.
marimar - 20 Kwi 2010, 21:01

dziś trochę grzebałem przy fifi i podłączyłem silniki szyb na krótko i chodzą góra -dół bardzo ładnie ale na oryginalnej instalacji niestety nie(tak jakby chciały a nie mogły i dodatkowy objaw jest jak duszę przycisk od szybki to silniczek tylko zabrzęczy a równocześnie włączają się światła postojowe i podświetlenie)

padło raczej na tą złączkę drzwiową i pomału ją rozbieram i połączę kable na złączki może to coś pomoże,na razie rozbroiłem tą kostkę w instalacji auta

JoeMix - 21 Kwi 2010, 07:24

MARIMAR napisał/a:
objaw jest jak duszę przycisk od szybki to silniczek tylko zabrzęczy a równocześnie włączają się światła postojowe i podświetlenie
Zwarcie gdzieś jest, albo sztandarowy brak masy,,,
marimar - 24 Kwi 2010, 20:44

dziś opanowałem sytuacje ,wszystko śmiga jak ta lala a winę miała kostka połączeniowa,były tam pozamieniane piny i dlatego nic nie chciało działać,teraz jest ok szybki i central działają
najgorsze jest to że jedną kostkę drzwiową zdążyłem rozbroić i kable idą na przelot ale człowiek uczy się na błędach
tak się bawiłem szybkami że aż mi ako padło

Rafal21 - 20 Maj 2010, 20:17

Ja Tez mam taki problem;( Prawa szyba nie chce mi zjezdzac w dół a jak nacisne przycisk to przygasaja troche swiatła. Może mi ktos pomóc?