Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Stukanie w silniku

zimzia - 9 Kwi 2010, 22:35
Temat postu: [MK4] Stukanie w silniku
Witam
W piątek po agresywnej jeździe gdy podjechałem pod dom i wysiedlam z auta usłyszałem głośne jednostajne stukanie, nazajutrz odpaliłem samochód stukanie dalej było słychać, zgasiłem i zapaliłem kilka razy ale dalej to samo, przyłożyłem dłoń do osłony paska rozrządu i tak jak by wydobywało się to stamtąd, bylem pewien na 100% że naderwał mi się pasek, poluzowałem śrubki odchyliłem osłonę i "coś się tam karciło". Dzisiaj po tygodniu odpalam samochód i cisz, odpaliłem tak kilka razy trochę sobie pochodził przetrzymałem go chwile na 2 tys obr i nic. Co o tym myślicie ?? bo umówiłem się na wymianę paska.
Auto było sprowadzone z Włoch (na liczniku 82 tys) w 2007 albo 2006 do komisu jestem 1 właścicielem i 1 rejestracja w 2009.

MARIUSZ.B - 9 Kwi 2010, 23:19

Zdjął bym górną osłonę całkiem i popatrzył, bo ryzyko spore.
kuba87 - 10 Kwi 2010, 15:27

albosie juz zawory dostosowały do tłokow.... :hahaha:
zimzia - 10 Kwi 2010, 18:36

no nie wiem, gasząc silnik w piątek tydzień temu (gasiłem i zapalałem kilka razy tak jak napisałem powyżej)stukanie występowało, odpaliłem po tygodniu i stukanie nie słychać obudowa paska nie drga tak jak ostatnio, możliwe ze by się rolka napinająca przyblokowała i pasek się poluzował i uderzało o osłonę jakie by mogły być tego konsekwencję
MARIUSZ.B - 10 Kwi 2010, 18:50

zimzia napisał/a:
możliwe ze by się rolka napinająca przyblokowała i pasek się poluzował i uderzało o osłonę jakie by mogły być tego konsekwencję

Raczej nie, bo jakby się tak poluzował to pewnie by przeskoczył a wtedy wiesz co :trafony:

zimzia - 20 Kwi 2010, 08:47

MARIUSZ.B napisał/a:
zimzia napisał/a:
możliwe ze by się rolka napinająca przyblokowała i pasek się poluzował i uderzało o osłonę jakie by mogły być tego konsekwencję

Raczej nie, bo jakby się tak poluzował to pewnie by przeskoczył a wtedy wiesz co :trafony:

wczoraj robiłem z mechanikiem rozrząd i moje przypuszczenia okazały się trafne rolkę napinającą szla... trafił i luźny pasek uderzał o osłonę

MARIUSZ.B - 20 Kwi 2010, 10:40

zimzia napisał/a:
wczoraj robiłem z mechanikiem rozrząd i moje przypuszczenia okazały się trafne rolkę napinającą szla... trafił i luźny pasek uderzał o osłonę

To masz szczęście, że nie przeskoczył.