Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Kontrolka ciśnienia oleju

ivoncja - 8 Kwi 2010, 14:07
Temat postu: [MK4] Kontrolka ciśnienia oleju
Witam. Od trzech tygodni jestem szczęśliwą i dumną właścicielką Fizi. Jest coś co mnie niepokoi, mianowicie po przekręceniu kluczyka normalnie zapalają się wszystkie kontrolki, następnie stopniowo gasną oprócz jednej- ciśnienia oleju. Ta gaśnie dopiero w momencie przekręcenia kluczyka do ostatniej pozycji i uruchomienia silnika (ale podczas jazdy nie zapala się :) ). Powinnam się martwić?
NOWITEK - 8 Kwi 2010, 14:13
Temat postu: Re: Kontrolka ciśnienia oleju
ivoncja napisał/a:
Powinnam się martwić?

Nie :)

JoeMix - 8 Kwi 2010, 14:20

ivoncja napisał/a:
Jest coś co mnie niepokoi, mianowicie po przekręceniu kluczyka normalnie zapalają się wszystkie kontrolki, następnie stopniowo gasną oprócz jednej- ciśnienia oleju.
Kontrolka oleju nie gaśnie dlatego że sygnalizuje ona za niskie ciśnienie oleju w silniku (a kiedy ten nie pracuje to takie właśnie jest). Jak między kontrolkami jest ta informująca o braku ładowania akumulatora i też z czasem gaśnie (bez uruchomienia silnika) to fajnie znaczy że alternator się wyłącza jak się niekręci jakiś czas (nie wiedziałem że takie coś już było w mk4), bo często jeszcze świeci się razem z olejem właśnie ładowanie, no chyba że wcale się nie świeci to tym już trzeba się martwić.
ivoncja - 8 Kwi 2010, 14:37

Wielkie dzięki. :)