Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Bialy dym z wydechu

Dragon21 - 7 Kwi 2010, 20:22
Temat postu: [MK3] Bialy dym z wydechu
Witam mam silnik po remoncie i przejechałem nim 4tys km i jak były mrozy kopcił na biało myślałem ze to różnica temp i dala tego ale się ociepliło i dym nadal jest bylem u mechanika i mówił ze wywaliło mi uszczelkę pod głowica i bierze mi płyn chłodniczy tak wiec uszczelkę wymieniłem i sprawdziłem tłoki i cylindry i jest wszystko ok uszczelka nowa i po złożeniu nadal kopci na biało. może tak być ze w układzie jest jeszcze woda i musi się ona wypalić czy jest jeszcze gdzieś przyczyna ?? proszę o pomoc
Peedro - 7 Kwi 2010, 20:32

ale opci na biało cały czas, czy tylko przez pewien czas po rozruchu?
Dragon21 - 7 Kwi 2010, 20:46

po odpaleniu jest ok ale jak pochodzi chwile to zaczyna kopcić
jalewandow - 8 Kwi 2010, 12:06

Dziwna sprawa a czy ubywa ci oleju z silnika ?
Dragon21 - 8 Kwi 2010, 14:14

no kurde nie zauważyłem zeby było go mniej nie wiem może jeszcze gumki na zaworach wymienić co jak myślicie ?
kazio-n - 8 Kwi 2010, 20:33

Jak na biało to raczej płyn chłodniczy zaciąga gdzieś ;-|
Qniu - 8 Kwi 2010, 23:18

Możliwe że po tym jak Ci wywaliło uszczelkę, to głowica się pokrzywiła. Pasowałoby sprawdzić czy są jakieś nierówności i w razie co to do splanowania.
odyniec - 10 Kwi 2010, 11:55

Najważniejsze pytanie to czy ubywa Ci płynu chłodzącego?
stahoojedyn - 10 Kwi 2010, 13:31

odyniec napisał/a:
czy ubywa Ci płynu chłodzącego?

jalewandow napisał/a:
czy ubywa ci oleju z silnika ?

u mnie nie ubywa plynu ani oleju
po odpaleniu pokopci troche pozniej przechodzi ale na lekkiej przegazowce przykopci i ogolnie czuc olej w spalinach

odyniec - 11 Kwi 2010, 20:39

Pali na niebiesko to olej,
pali na biało to płyn z chłodnicy,
pali na czarno to przeważnie diesel - zbyt bogata dawka paliwa jest wtedy...choć i benzyna potrafi, ale to inny dział już.

Dragon21 - 12 Kwi 2010, 21:58

to jest to ze po wymianie uszczelki na dal pali na bialo

[ Dodano: Pon Kwi 12, 2010 22:00 ]
jutro z samego rana zobaczę stan oleju bo wiem ile miałem i zobaczy się czy obyło jak tak to znaczy ze bierze albo przez zawory albo pierścienie na tłokach a odnośnie płynu po wymianie uszczelki stan się nie zmienił

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 15:42 ]
dziś właśnie zaobserwowałem ze obyło mi oleju czyli brał mi olej i płyn z chłodnicy jedna rzecz uszczelniłem ale gdzieś jeszcze bierze

Delko - 22 Sie 2011, 19:55

Witam serdecznie

Mam problem ze swoją fiestą xr2i 1.6

Dymi na biało na wolnych obrotach dym się zwiększa gdy dodaje gazu najgorzej jest podczas ostrej jazdy obroty powyżej 4 tys przy odpalaniu w spalinach czuć mocno benzynę skrapla się coś na końcu wydechu
Dodam ze płynu w chłodnicy nie ubywa
Olej wymieniłem przejechałem około 700 kilometrów nie ubyło

Co może być przyczyna dymienia szukałem na forum cały dzień ale nic podobnego nie znalazłem

Delko - 8 Wrz 2011, 23:42

Dodam że biały dym pojawił się chyba po wymianie oleju
Zalany został Mobil 10 w 40 super

Tommur - 9 Wrz 2011, 00:00

A oleju ile ubywa na 10tys km? P{rzeszedłeś na 10W z 15W?
Delko - 9 Wrz 2011, 09:04

Tommur napisał/a:
A oleju ile ubywa na 10tys km? P{rzeszedłeś na 10W z 15W?

Oleju już trochę łykną ale nie za dużo trzyma się pomiędzy mini a max było max
Auto mam około 3 miesięcy olej wymieniłem po zakupie nie miałem pojęcia co tam było lane wcześniej

Delko - 9 Wrz 2011, 12:42

Witam wyciągnąłem listew z wtryskami i ukazało się ze jeden wtrysk ma jakieś braki oto zdjęcia
Kliknij aby powiększyć

czy możliwe jest ze podczas wyciągania spadła ta części i wpadła do silnika

Delko - 14 Wrz 2011, 19:30

Witam serdecznie

Po wyczyszczeniu wtrysków auto przesrało dymić na wolnych obrotach ale dalej dymi przy wysokich obrotach pomocy !!!! ;-(

Delko - 17 Wrz 2011, 13:31

Sprawdziłem ciśnienie na każdym cylindrze mam około 13 bara czy to ciśnienie jest w normie i nie muszę się obawiać ze padły pierścienie ????