|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Pytanie o klimatyzację - ubytek czynnika po 2 latach
marianB - 7 Kwi 2010, 13:24 Temat postu: [MK6] Pytanie o klimatyzację - ubytek czynnika po 2 latach Kupiłem fieste dwuletnią z Niemiec silnik Baja 1,3 z manualna klimą była i bez gazu jak mi powiedziano w serwisie Forda-gaz uciekł- napełniono układ i po dwóch sezonach letnich znów to samo.Oddałem do sprawdzenia, ale juz u innego mechanika i nie doszukano się żadnych nieprawidłowości tzn nieszczelności i dopełniono ja i jak narazie działa .
Pytanie -czy to normalne żeby po 2 latach klima nie chłodziła wogóle??
Za odpowiedz z góry serdeczne dzięki.
tomasz1982 - 7 Kwi 2010, 13:31
Przegląd, odgrzybianie i napełnianie czynnika chlodzącego robi się raz w roku przed sezonem. Po dwoch latach tym bardziej mogło go zabraknąć.
gerni - 25 Kwi 2010, 09:13 Temat postu: 100 g czynnika na rok ubytek czynnika -normatywnie bierzemy 100g na rok.odgrzybianie i czyszczenie nawiewow powinno sie robic 2 razy do roku.klimatyzacji uzywa sie caly rok a nie sezon
MARIUSZ.B - 25 Kwi 2010, 10:30
Mam fiestę prawie dwa lata klimy nigdy nie dotykałem (oprócz odgrzybiania) i nie wiem kiedy ktoś ją nabijał. Spadku chłodzenia nie zauważyłem jak dotąd. Ale w tym roku chyba jednak muszę się nią zainteresować.
ElGrey - 25 Kwi 2010, 22:14
W klimce nie wazne jest wymienianie czynnika, a oleju i to sie robi co 2 lata
ubytki sa nawet przy szczelnej instalacji jak wyzej
pewnie masz jakis slabszy oring i tam po troszku ucieka, tylko ktory??
z czasem wyjdzie, a ze napelnianie robimy jak wyzej to narazie poprostu napelnic i jezdzic dobre serwisy od klimy daja gwarancje roczna na wykonanie uslugi i na ewentualne dopelnienie klimy, jesli jedziesz z takim problemem powinni napelnic sprawdzic, a nastepnie zaprosic cie miesiac puzniej na sprawdzenie, wowczas mozna cos powiedziec
kuba87 - 25 Kwi 2010, 22:44
normalny objaw
po czasie ubywa Ci tez olej z silnika i skrzyni płyn chłoadniczy...
nie ma sie czym przejmowac...
napełnij i bedziesz miał spokoj
gerni - 26 Kwi 2010, 00:16
Elgrey maslo maslane-skoro olej jest procentowym skladniekiem czynnika to jesli malo uzywam klimy i mam szczelna instalacje to nie musze tego robic co dwa lata bo po co-jesli wymieniales czynnik to wiesz ze najpierw pobieraja ci a pozniej wlewaja to samo.Nie jest to tak jak z wymiana oleju-tu nie wymieniasz na nowy.zgodze sie z tym ze powinno si to robic co dwa lata ale nie musisz-jesli klima dobrze dziala to nie ma po co wyrzucac kasy w bloto bo zazwyczaj serwisy klimy biora:ok 60 zl za podlaczenie i sprawdzenie ukladu z dobiciem do 100g a pozniej za kazde nastepne brakujace 100g ok 20 zl.Pisze usrednione ceny nie tylko z mojego miasta.Poza tym jesli robisz srwis klimy i nic nie wyjdzie to wracajac tam z problemem typu-ubytek lub slabo dmucha to i tak zaplacisz za ich robote.Serwis klimy tak naprawde polega na podlaczeniu jej do ukladu i manualnym wzrokowym sprawdzeniu lampa,czy nie widac sladu wycieku czynnika.Nikt ci nie zrobi za darmo jesli masz awarie kompresora lub jakas rurka ci pekla.
jurek - 26 Kwi 2010, 12:16
Jak podają fachowe źródła to ubytki występują najczęściej poprzez przewody i to
minimalnie nawet nowe. A więc klimatyzacja może działać ponad dwa lata bez uzupełniania, lecz wątpliwe czy z pełną wydajnością
MARIUSZ.B - 26 Kwi 2010, 13:16
jurek napisał/a: | A więc klimatyzacja może działać ponad dwa lata bez uzupełniania, lecz wątpliwe czy z pełną wydajnością |
Faktycznie może tak być, natomiast minimalny i stopniowy spadek wydajności może być trudny do zauważenia. Zobaczę czy jak u siebie dobiję będzie mocniej chłodziło.
ElGrey - 26 Kwi 2010, 15:56
gerni, a nie jes tak ze te ustrojstwo do podmiany jest tez filtrem, wiem ze czynnik wraca do ukladu i uzupelniamy ubytki, ale olej to sie podmienia przeciez oleje do spezarek nie sa wieczne
nie jestem w temacie oblatany, ale powiedzieli mi spece ze to wlasnie chodzi o sam olej i zaniedbanie tego moze nie musi spowodowac klopoty ze sprezarka, ja wole co 2 latka pojechac i po 5 latkach spezarki nie wymieniac, moze przesadzam
ponadto to co napisalem jest wynikiem naprawy klimy znajomego i jego latania z autem do serwisu z powodu zaniedbania, tez nie wymienial czynnika bo po co kase tracic, przeciez dziala... no to wymienil spezarke ostatecznie, w aucie 8 letnim koncernu WV
gerni - 26 Kwi 2010, 20:53 Temat postu: klima klocil sie nie bede bo nie jestem na 100% pewien.ale jak klima niezle dmucha to ja bym nie robil,chodz systematyczny polak to madry polak.nasz fiesta slabo dmucha i waham sie czy podjechac do firmy co uzupelnia co 100 g czy pojechac do takiej ktora bierze 120 zl i uzupelnia na fulla.w foce chyba bierze ponad 700 g
[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 06:35 ]
dobijal ktos ostatnio klime?jak dmuchala i ile ubylo?bo nie wiem czy dobic i gdzie?
|
|