Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] wysokie ladowanie

damiandnb - 29 Mar 2010, 15:05
Temat postu: [MK4] wysokie ladowanie
mam maly problem gdyz ostatnio zaczal wydobywac sie wyciek elekrolitu i dym z akumulatora, po sprawdzeniu miernikiem na wlaczonym silniku i swiatlami pokazalo 18,5V.
gdy przy zapalonym silniku wcisne sprzeglo to nic sie nie dzieje, a gdy je puszcze to zaczyna tak klekotac. Jakie moga byc przyczyny tego?

JoeMix - 29 Mar 2010, 15:28

damiandnb napisał/a:
po sprawdzeniu miernikiem na wlaczonym silniku i swiatlami pokazalo 18,5V
NIE UŻYWAĆ auta do czasu naprawy, bo się może skończyć uszkodzeniem elektryki, akumulatora, POŻAREM! Sprawdzenie należało by zacząć od przyłączeń przy alternatorze oraz od regulatora napięcia (tego bym w ciemno wymienił)

damiandnb napisał/a:
gdy przy zapalonym silniku wcisne sprzeglo to nic sie nie dzieje, a gdy je puszcze to zaczyna tak klekotac
To nie ma nic wspólnego z elektryką, jak klekocze po puszczeniu sprzęgła na luzie a ustaje po naciśnięciu to możliwe że coś w skrzyni biegów klekocze,,,
Marcin - 29 Mar 2010, 16:01

postawiłbym na uwalony regulator, mój jak padł miałem ładowanie na poziomie 16V
damiandnb - 18 Kwi 2010, 11:43

dzieki za porade jenak to byl regulator. a mam jeszcze jeden problem. jak ruszyłem samochodem cos szarpnelo i zaczelo klekotac w skrzyni i nie da sie jechac wogole jak wrzuce bieg 1 to nic nie reaguje stoi w miejscu i lekko klekocze a na 5 biegu klekocze bardziej. Czy moze to byc wina sprzegla?