Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [MK4] Jak zdjąć zderzak nie uszkadzając zatrzasków

speq - 28 Mar 2010, 20:43
Temat postu: [MK4] Jak zdjąć zderzak nie uszkadzając zatrzasków
Witam,

mam parę wykwitów rdzy na wysokości zderzaka, i jeśli go nie zdejmę to robota będzie robiona bez sensu.

Jak to zrobić, żeby nie popsuć?

I pytanie dodatkowe - można dokupić farbę pod kolor w szpreyu? Są firmy , które coś takiego robią?

trzeci - 28 Mar 2010, 20:56

Sprecyzuj który zderzak, przedni czy tylny ?
Jeśli przedni to odpowiedż masz tutaj
Wystarczyło użyć szukajki, wpisując: demontaż zderzaka
Pozdro ...

speq - 28 Mar 2010, 21:53

Szukałem. Ale widać mało dokładnie.
Chodzi o zderzak tylni. Zabrakło znaków w temacie ;)

Czy demontaż tyłu znacząco różni się od przodu?

bidżej - 28 Mar 2010, 22:06

speq, mam wrażenie że nawet się temu nie przyjrzałeś... masz po 2 wkręty na stronę mocujące zderzak do nadkola + 2 nakrętki pod klucz 13 w progu bagażnika. potem rozchylasz boki zderzaka i ściągasz.
Krzysiekkk - 29 Mar 2010, 00:49

bidżej napisał/a:
speq, mam wrażenie że nawet się temu nie przyjrzałeś... masz po 2 wkręty na stronę mocujące zderzak do nadkola + 2 nakrętki pod klucz 13 w progu bagażnika. potem rozchylasz boki zderzaka i ściągasz.

Wszystko się zgadza, wcześniej lampki podświetlania tablicy zdejmujesz jeszcze :-P

speq napisał/a:
I pytanie dodatkowe - można dokupić farbę pod kolor w szpreyu? Są firmy , które coś takiego robią?

Oczywiście że można, w Poznaniu jedziesz na ulice Górna Wilda 61a i masz firmę handlującą sprejami, Motip ma kolory wszelakie, podjeżdżasz autem pod drzwi sklepu bierzesz cały komplet próbników i wybierasz który potrzebujesz kolor.
(Taka uwaga, jak nie mają na miejscu to poproś aby zadzwonili na magazyn i się dowiedzieli czy jest na magazynie, jak jest to jedziesz na ul. św. Michała 24 i tam dostajesz z magazynu :) )

Zgaduje że Twój kolor to nr: 54561 MOTIP'a (bo mam to samo ;) )

speq - 29 Mar 2010, 07:51

bidżej, przeczytałem dokładnie temat - nie był długi i temat mnie interesował. Ale dotyczył zderzaka przedniego - skąd miałem wiedzieć, że tylni zdejmuje się analogicznie?!

Krzysiekkk, dzięki wielkie za informacje. Orientujesz się jak duże puszki z farbą mają w ofercie? Trochę mam tych zaprawek do zrobienia i pewnie nie będę w Poznaniu tego robić, więc nie chciałbym zostać w połowie roboty bez koloru.
Nakrętki są dostępne dopiero po demontażu lampek podświetlenia tablicy rejestracyjnej?

Krzysiekkk - 29 Mar 2010, 09:13

Nakrętki masz od strony wnętrza bagażnika, masz takie jakby wytłoczone otwory w belce i tam w środku masz 2 nakrętki, grzechotka z przedłużką powinny dać rade. A lampki demontujesz tak aby zostały same przewody z oprawką żarówki (x2).

Farby w puszkach 400ml (ok 70zł)