Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Dziwny świst, gwizd przy obciążeniu- sprzęgło?

draglukasz - 28 Mar 2010, 13:23
Temat postu: [MK3] Dziwny świst, gwizd przy obciążeniu- sprzęgło?
Witam!
jak jade fiestą to przy dodaniu gazy słuchać dziwny świst- o dziwo to jakby z tyłu było słychać... być może to słudzenie, albo coś z wydechu.
Jest jeszcze inna opcja- czy to może być sprzęgło? lub jakieś łożysko przy sprzęgle?

JoeMix - 28 Mar 2010, 14:11

Dużo rzeczy może świstać,,, musisz niestety ustalić co albo dokładnie opisać kiedy - bo inaczej takie zgadywanie będzie,,,
draglukasz - 28 Mar 2010, 16:46

jak już pisałem świst jest przy obciążeniu silnika. jak jadę powiedzmy 80 km/h, po większym naciśnięciu gazu pojawia się ten świst- tak jakby przy wyższych obrotach. jak jadę spokojnie to nic się nie dzieje a jak chcę "przcisnąć" to świszczy
JoeMix - 28 Mar 2010, 17:53

Obroty silnika jakoś się dziwnie zmieniają? Może zwyczajnie świszczy silnik (w końcu zasysa sporo powietrza) a Ty możesz mieć gdzieś nieszczelność w dolocie albo układzie przewietrzania,,,
dark86ford - 28 Mar 2010, 18:15

JoeMix, jest jeszcze inna opcja :hihihi: przyczajony świstak, ukryta turbina hehe

draglukasz, niemartw sie, ja w mojej mk5 mam to samo i nie wplywa to w zaden sposob na silnik :-P i tak jak mówił JoeMix, może to być poprostu nieszczelność w dolocie

draglukasz - 28 Mar 2010, 18:36

w tym tygodniu postaram się nagrać film z tym problemem na aparacie. świst jest dosyć głośny... może to i nieszczelność...

[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 18:46 ]
już wiem o co chodzi ;)
zapaliłem fieste, dłonią zatkałem rurę tłumika- i też świstało ;)
więc nieszczelność :) trzeba by zaspawać lub już się tłumik kończy...
dzięki za odpowiedzi