Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK3] Opadły drzwi

basebal3 - 27 Mar 2010, 21:34
Temat postu: [MK3] Opadły drzwi
witam w mojej fieścince opadły mi drzwi jaki jest sposób zeby je dzwignąc jakos do góry na zawiasach czy jakoś inaczej????
aleks12 - 27 Mar 2010, 21:38

Przy otwartych drzwiach do połowy złap za dół i pociąg w górę tylko tak żebyś nie przesadził a na tyle żeby wróciły do właściwej pozycji :)
basebal3 - 27 Mar 2010, 21:40

ale kolego napewno w ten sposób naskoczy czy trzeba cos tam pokombinowac na zawiasach????
aleks12 - 27 Mar 2010, 21:42

Nic nie trzeba kombinować na zawiasach wrucą na miejsce, tak poprostu się pasuje drzwi żeby się właściwie zamykały :)
basebal3 - 29 Mar 2010, 10:17

kurda bela :cojest: prubowałem te szarpnięcia i nic nie dało dalej jak zamykam drzwi to słychac że własciwie na zamek nie nachodzą notw notw :bezradny:
aleks12 - 29 Mar 2010, 11:06

Musisz tak jakby pociągnąć w górę po stronie zamka oczywiście użyć troche siły nie bać się że auto się podnosi, i sprawdź przy domykaniu ile potrzeba je unieść :)
kamil wolski - 29 Mar 2010, 23:09

Aleks, a ja stawiam że koledze przekorodował trzpień w zawiasie i podniesienie drzwi pomoże na godzinę. Nie sądzisz że jeśli opadły, to coś spowodowało taki stan rzeczy?
JoeMix - 29 Mar 2010, 23:17

basebal3, otwórz drzwi na całą szerokość i zobacz czy nie mają luzu góra- dół, jak siedzą sztywno w zawiasach to znaczy że się przenosiły i albo jakiś zawias się wyrwał, albo wpadł do środka i wtedy blacharka do roboty, jak jest luz góra/dół to tak jak kamil wolski pisze, trzpień do wymiany któryś,,,

[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 23:18 ]
Te a zamek? Nie odkręcił Ci się zamek w drzwiach albo nadwoziu?!

aleks12 - 30 Mar 2010, 08:04

kamil wolski napisał/a:
Aleks, a ja stawiam że koledze przekorodował trzpień w zawiasie

Nie uważam że przekorodował trzpień zawiasu bo żeby tak było to jakiej rdzy trzeba żeby utwardzony trzpień skorodował prędzej słupek wokoło spawu zawiasu wygnije niż trzpień, a sam trzpień co najwyżej sie wytarł, drzwi mogły opaść z tak zwanego zmęczenia materiału lub jak pisał kolega JoeMix przenoszenia, takie sytuacje zdarzają się również jak się jeździ z nie domkniętymi drzwiami.

kamil wolski - 30 Mar 2010, 11:36

Widać mało wiesz o MK3, bo przekorodowany przez to pękający trzpień w zawiasie to normalka.
basebal3 - 30 Mar 2010, 16:00

koledzy rdzy tam nie ma ani grama bo patrzyłem a jaki jest sposób żeby zobaczycz czy poszedł ten trzpień???? a luzy są gura dół...i to szarpanie nic nie pomaga
kamil wolski - 30 Mar 2010, 16:03

basebal3 napisał/a:
koledzy rdzy tam nie ma ani grama bo patrzyłem

basebal3 napisał/a:
jaki jest sposób żeby zobaczycz czy poszedł ten trzpień

To skąd wiesz że trzpień nie skorodował? :cojest:

Jak? Wybić. Wyjąć. Zobaczyć czy trzpień jest cały czy nie. Jak? Szukaj. Było wiele.

JoeMix - 30 Mar 2010, 16:34

basebal3 napisał/a:
a luzy są gura dół.
Czyli szlag trafił zawiasy,,, albo się od budy/drzwi oderwały/odkręciły. Zacznij od namierzenia luzy, jedna osoba rusza drzwiami a druga looka w zawiasy,,,