Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - Co myślicie o takim sposobie polerowania aluminium ??

SPIN - 23 Mar 2010, 21:13
Temat postu: Co myślicie o takim sposobie polerowania aluminium ??
Witam,
Co myślicie o staliwie polerskim do czyszczenia i polerownia czy to jest watrę uwagi i gdzie można się pytać o takie staliwo oprócz sklepów internetowych ?? Bo ma chyba więcej zastosowań.

http://www.allegro.pl/ite...szt_gratis.html

luki - 23 Mar 2010, 21:17

Zapytaj w sklepie wod-kan-co, bo podobnych szmatek używałem kiedyś podczas przygotowywania rurek miedzianych (w CO) do lutowania
jackrzec - 23 Mar 2010, 21:18

to zwykła wełna stalowa - można ją kupić w marketach typu NOMI, OBI i inne Castoramy. Szukaj na stoiskach z drewnem, bo służy ona głównie to obróbki końcowej drewna.
SPIN - 23 Mar 2010, 21:34

Widziałem właśnie wełnę stalową ale to było grubsze od tego na zdjęciu, są różne grubości ??
JoeMix - 24 Mar 2010, 09:12

SPIN, może zmywak druciany widziałeś? :-P
SPIN - 24 Mar 2010, 11:45

JoeMix, może ty masz takie metrowe zmywaki w domu :-P , po prostu widziałem trochę grubsze od tego na zdjęciu i się dowiedziałem, że można spotkać grubszą wełnę lesz do polerowania lepsza jest drobniejsza.
Rkalitka - 24 Mar 2010, 12:19

Jakoś mi to się nie widzi czy wełną stalową - do matowienia się używa - da się wypolerować na lustro......doczyścić i tak żeby się "świeciło" to może i owszem ale myślę, że i tak czeka potem papier wodny lub/i bardzo dobra pasta polerska :yes:

Do przykładu powiem, że ja polerując ranty felg u siebie zaczynałem od papieru 40 - takie były wżery :9: stopniowo zmniejszając gradiację papieru aż do wodnego 2000 po którym się "świeciły" ranty ale były ryski. Na to poszła pasta jakaś ale nie była dobra to znaczy za mocno ścierna i idealnego lustra nie było.

Z kolei później do polerki użyłem "zielonej pasty" konsystencji twardego kamienia, który się zwilża wodą a następnie zbiera gąbką powstałą pianą i poleruje. Już przy ręcznym "wachlowaniu" był świetny efekt.

Wracając do tematu to nie wierzę w zastosowanie tej wełny do polerowania aluminium na połysk.

Jeśli chcesz się przekonać to ją kup zrób jakąś polerkę i podziel się z nami efektami bo sam jestem ciekawy co by z tego wyszło :yes: