Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Adaptacja amortyzatorów z MK3.5 do MK3

Blackknight88 - 23 Mar 2010, 13:08
Temat postu: [MK3] Adaptacja amortyzatorów z MK3.5 do MK3
Witam

Od jakiegoś czasu poszukuję amorków przednich od xr2i, no i okazało się, że jeden z forumowiczów ma na stanie takowe amorki lecz od mk3.5 rocznik 95.

Chciałem zapytać czy jest jakiś sposób by dało radę zaadaptować te amory do mojej mk3 (cywil) ? Oczywiście skoro przetłoczenia nie ma to i zwrotnice inne, ale czy coś jeszcze ? Piasty ? Czy zwrotnice od mk3 i mk3.5 różnią się jedynie tym, że mają inną średnicę otworu na amora ?

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi.

Qzyn - 23 Mar 2010, 13:29

Ja rozfrezowalem otwory w piascie MK III i zalozylem zawieszenie od 3,5...
Blackknight88 - 23 Mar 2010, 14:45

Bez frezowania podejdzie do mk3 piasta z mk3.5 ? Oczywiście zwrotnica z mk3.5.
Darekmk3 - 23 Mar 2010, 23:33

Blackknight88 napisał/a:
Bez frezowania podejdzie do mk3 piasta z mk3.5 ? Oczywiście zwrotnica z mk3.5.

ja dzisiaj zakladalem bila b6 pod mk3.5 do mk3 wiec musisz miec piaste,przgub i moze roznic sie sworzniem wachacza-najlepiej miec caly wachacz z mk3.5..,ja wymienilem cale polosie z przgubami z mk3.5 bo nie chcialo mi sie bawic z przegubami :P , to chyba tyle :)

pozdro :)

Blackknight88 - 24 Mar 2010, 16:14

Łoj to za dużo roboty. Dzięki za informacje. Jednak będę dalej się rozglądał za amorkami od XR'a do mk3.
Pietrekk - 16 Lip 2011, 22:14

Co do samej adaptacji, ostatnio przez to przechodziłem i wg mnie ma to sens, przechodziłem przez to, nie wiem czy miałem jakieś lipne wahacze ale te co kupiłem z MK3.5 z Delphiego wydają się solidniejsze niż z MK3, zwrotnica ma jedno łożysko dwudrożne, które jako tako notabene przy wymianie jest łatwiej zrobić i chyba nawet taniej, no i samo to ze więcej jako tako sportowych czy lepszych amorów do tej wersji znajdzie bez problemu. Przeguby oczywiście też zmienione.
Marek - 19 Lip 2011, 06:11

Pietrekk napisał/a:
...zwrotnica ma jedno łożysko dwudrożne...

A co to w ogole za łożysko ? średnio i wysoko tonowe ? :hahaha: :cojest:

Pietrekk - 19 Lip 2011, 12:43

Dwurzędowe, lepiej?
konxx91 - 1 Sie 2011, 15:18

Ja tam u siebie na przykład rozgiąłem delikatnie zwrotnice od mk3 i amorek z mk3,5 wszedł jak by tam siedział od początku. Zacisnąłem śrubą, tylko kupiłem trochę dłuższą, dałem ją od drugiej strony i złapałem nakrętką. Może i rzeźba, ale jeżdżę jak jeżdżę i nic się nie dzieje.