Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Trzęsie kierownicą > 80 km/h Pierścienie centrujące

cwirekns_1.25 - 18 Mar 2010, 20:04
Temat postu: [MK4] Trzęsie kierownicą > 80 km/h Pierścienie centrujące
Witam,

Ostatnio borykam się z pewnym problemem, kupiłem alusy 14 z oponami, po zmianie okazało się że telepie kierownicą podczas jazdy na wprost powyżej 80 km/h jak również podczas hamowania ale tylko przy większej prędkości (również około 80-90). I teraz tak, opony przednie już zmieniłem na inne - to samo. Wszelkie zakłady oponiarsie badając felgi twierdzą że są 100% proste. Wczoraj robiłem badanie techniczne i diagnosta stwierdził że zero luzów, z resztą czuć że auto trzyma się kupy, nic nie stuka itp. I wpadłem na pomysł, do tych felg pewien wulkanizator dobierał mi pierścienie centrujące, możliwe jest że niedokładnie dobrał i przez to telepie mi kierownicą?

Dodam że niedawno jezdziłem na zimówkach, felgi stalowe które były prostowane bo były krzywe i nic nie telepało do 100 km/h, zaczęło z dnia na dzień gdzy założeyłem inne kółka.

Butcher - 18 Mar 2010, 20:12

miałem tak kiedyś w audi,tzn zamieniłem 16" na 17" i przy prędkościach od 100-120km/h telepało mi kierownicą,sprawdzałem i ważyłem koła w 2 serwisach nie biło ale po założeniu na auto to samo,w końcu okazało się że mam złe pierścienie,kupiłem nowe i problem znikł,tak więc może u ciebie też to wina pierścieni.
Parzych - 18 Mar 2010, 21:05

cwirekns_1.25 napisał/a:
możliwe jest że niedokładnie dobrał i przez to telepie mi kierownicą?
Jest to możliwe, jedź do niego i niech dobierze Ci właściwe...
cwirekns_1.25 - 19 Mar 2010, 20:43

I wygląda na to że problem na 99% rozwiązany, pierścienie okazały się być ok, a najciekawsze jest to że wsyzstko było w porządku tylko panowie z jednego naszego sądeckiego serwisu wykazali się wspaniałymi umiejętnościami w wyważaniu kół. Dziś pojechałem do poleconego przez kolegę serwisu i facet jak zobaczył jak mam wyważone koła za głowę się złapał. Wyważył ponownie, zdjął mi fabryczne plomby z tarcz hamulcowych (takie cieńkie nakładki ale jednak powodowały napewno lekkie odchylenie koła) i wygląda na to że problem rozwiązany, wczoraj w przedziale 80-90 bojno było jechać bo tak telepało a dziś przy ponad 100 jest ok.

Poszukam na forum czy jest dział polecanych/nie polecanych warsztatów i napewno wpiszę tam co trzeba.

Pozdrawiam

chudy - 19 Mar 2010, 23:34

no to w takim razie wina zle wywazonej feli bo te podkladki o ktorych piszesz mam u siebie i z nimi nawet przy 180 nic sie nie dzieje, jak ostatnio zmienialem tarcze z klockami zastanawialem sie czy zakladac te podkladki z powrotem bo z deczka zdezelowane juz sa ale skoro tam bylo to zalozylem z powrotem i nic sie nie dzieje :)