Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Zapalona kontrolka poduszek powietrznych

elfuego - 14 Mar 2010, 17:49
Temat postu: [MK4] Zapalona kontrolka poduszek powietrznych
Witam.Panowie mam pytanko odnosnie fiesty 1997.ogladajac samochod jakis koles na moich oczach wyciagnał kabel gdzies spod siedzeniem(przypadkiem) i zapaliła sie kontrolki od wystrzelonych poduszek.po wsadzeniu ich spowrotem dalej kontrolka sie świeci.czy da sie to jakos naprawic ,bo z tego co mi wiadomo te poduszki sa teraz nie aktywne.lub ile by to kosztowało-mechanik daleko wiec pytam by tam szoku nie doznac,ponoc jakis komputer jest potrzebny by to naprawić

Kod:
Proszę pamietać o tagowaniu tematów.
- trzeci

Parzych - 14 Mar 2010, 18:41

Po podłączeniu do kompa, skasują błąd poduszek... Myślę że w xxx nie powinni krzyknąć więcej niż 50zł...
Marcin - 14 Mar 2010, 20:10

moim zdaniem sama kontrolka powinna zgasnąć jeśli wszystko jest w porządku, jak się dalej pali to coś jest nie tak, sprawdziłbym połączenie tego ruszonego przewodu, bo pewnie jest on od napinacza.
mk4_driver - 14 Mar 2010, 20:34

Jeśli do rozłączenia doszło na "przekręconym" zapłonie to kontrolka będzie świecić. Jeśli rozłączył sie kabelek bez kluczyka w stacyjce i podłączyłeś go w okresie kiedy nie przekręcałeś zapłonu i kontrolka dalej świeci to na wtyczce musi nie stykać.
kaczoro - 14 Mar 2010, 21:48

Marcin napisał/a:
moim zdaniem sama kontrolka powinna zgasnąć jeśli wszystko jest w porządku, jak się dalej pali to coś jest nie tak, sprawdziłbym połączenie tego ruszonego przewodu, bo pewnie jest on od napinacza.

Dokładnie! Kontrolka powinna zgasnąć, jest to wtyczka (żółta wtyczka i żółty przewód) od napinaczy pasów i jeśli jest podłączona to wszystko powinno być ok :ok:

elfuego - 14 Mar 2010, 21:49

dzieki za odpowiedzi,do rozłaczenia doszło na przekreconym zapłonie. jest jakis garażowy sposób by to naprawic czy nalezy udac sie do machanika-elektryka
AeSeF - 14 Mar 2010, 22:04

elfuego napisał/a:
dzieki za odpowiedzi,do rozłaczenia doszło na przekreconym zapłonie. jest jakis garażowy sposób by to naprawic czy nalezy udac sie do machanika-elektryka

Trzeba podjechać pod komputer, choć może odłączenie aku tu pomoże [choć nie chce mi się w to wierzyć]

Marcin - 14 Mar 2010, 22:15

A5F napisał/a:
choć może odłączenie aku tu pomoże [choć nie chce mi się w to wierzyć]

przy każdym przekręceniu stacyjki sterownik ma odcinane/podawane napięcie.

po raz kolejny napisze, żeby sprawdzić połączenie przewodu z napinaczem, a dokładnie samej kostki połączeniowej, jak po jej odłączeniu się to stało to tutaj będzie leżała przyczyna tego, że się kontrolka cały czas pali.

elfuego - 14 Mar 2010, 22:22

wielkie dzieki panowie ,sprawdze połaczenia