|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Przytarte tłoki
Pele - 2 Mar 2010, 20:35 Temat postu: Przytarte tłoki
Zdjęcia przedstawiają tłok, wszystkie są w ten sposób przytarte z obu stron, ale ten na zdjęciu wygląda najgorzej ...
Coś z nim nie tak ?? Od czego to ?? Nada się jeszcze ??
bidżej - 2 Mar 2010, 21:04
ja tam jestem teoretyk, ale to wygląda na przytarcie z powodu przerwania filmu olejowego. teoretycznie (nie lubią tu tego słowa ) powierzchnia metalu nie trzyma już pierwotnych właściwości.
Parzych - 2 Mar 2010, 21:12
Cytat: | powierzchnia metalu nie trzyma już pierwotnych właściwości. | I kształtu pierwotnego...
kuba87 - 2 Mar 2010, 21:15
kwalifikuja sie do wymiany cylindry jak wygladaja? przytarte nie sa bo przytarcie inaczej wyglada te tłoki o prosut sie zuzyły
MARIUSZ.B - 2 Mar 2010, 22:45
Może się nie znam ale tłok, tłokiem a pierścień jest najważniejszy. To pierścienie uszczelniają a nie tłok.
kuba87 - 2 Mar 2010, 22:53
tak ale to jest czesc prowadzaca tłoka i jest juz zuzyta taki tłok bedzie udezał o cylinder i powodował hałas moze nawet peknac
Pele - 3 Mar 2010, 16:47
qarwa w żadnym IC, Focie itp znaleźć nie mogę tłoków, nawet do Fiesty. Orientujecie się jaka może być cena tłoka z pierścieniami ??
bidżej - 3 Mar 2010, 16:49
nowe pierścienie do HCSa w okolicach 60-70pln za jeden cylinder
kuba87 - 3 Mar 2010, 17:35
bo tłoki zapewne sprowadzaja z niemcowni...
DziDzia - 3 Mar 2010, 17:47
Pele napisał/a: | IC, Focie itp znaleźć nie mogę tłoków |
Poszukaj raczej w sklepach specjalizujących się w częściach silnikowych. Może coś znajdziesz
pozdro
MARIUSZ.B - 3 Mar 2010, 17:59
DziDzia napisał/a: | Pele napisał/a:
IC, Focie itp znaleźć nie mogę tłoków
Poszukaj raczej w sklepach specjalizujących się w częściach silnikowych. Może coś znajdziesz |
Np. tu http://www.cermotor.com.pl/
Freeman - 3 Mar 2010, 21:19
Wczoraj ktoś dawał na forum linka do strony na której mechanicy umieszczają "kwiatki" jakie do nich trafiają i tam też był taki przypadek jak Twój. Chyba pisali że przyczyną jest jakiś luz na korbowodzie?
Pele - 3 Mar 2010, 21:49
Freeman ja ten link wrzucałem W googlach szukałem i trafiłem na tamten temat, a że takie kwiatki były to wrzuciłem linka Tu cytat:
Cytat: |
A teraz zagadka. Dlaczego słychać głuche pukanie w silniku po osiągnięciu temperatury eksploatacyjnej???
Odpowiedź jest prosta - od przyrżnięcia motorka eksploatowanego z cieknącą chłodnicą. Na zdjęciu widoczne przytarcie tłoka w obrębie płaszcza. |
Jak już to poprzedni właściciel zajeździł ten silnik bo ja płyn w chłodnicy miałem Zresztą jak go kupowałem to kulawo chodził i dlategozdecydowałem się na rozbiórkę.
Dzięki za odp. pojeżdżę po sklepach i popytam
Żółwik Tuptuś - 3 Mar 2010, 22:08
Ja tam bym stawiał na to co bidżej, - czyli przerwanie filmu olejowego , ale znając życie to według Pumy będzie to Pan Jezus
Przyczyn może byk kilka , począwszy od starego i kiepskiego oleju , przez przegżanie i notoryczne przepałowywanie silnika , po chybotanie tłoków w cylindrach po megaprzebiegu . ( rozbiórka reszty odpowie Ci na to pytanie )
Jakby co to mam Mhale razem z korbami w dobrym stanie od xr2i i puszczę tanio .
diodalodz - 4 Mar 2010, 02:00
generalnie to pomierz tłoki ile mają owalizacji to się dowiesz ile są warte . do tego wymierz ile maja wyrobienia cylindry a będziesz już wiedział wszystko . Na moje oko tanio nie będzie jak ma być dobrze bo po tłokach widać że reszta elementów silnika też będzie wspaniała
na pocieszenie dodam że większość silników z 10 latków tak wygląda i masakry jak na wiek nie ma
Pele - 11 Mar 2010, 16:42
diodalodz napisał/a: | pomierz tłoki ile mają owalizacji to się dowiesz ile są warte . do tego wymierz ile maja wyrobienia cylindry a będziesz już wiedział wszystko |
Domyślam się że suwmiarka nie wystarczy ??
Jeśli wymienię pierścienie i zamontuje te tłoki takie jakie są to pochodzą jeszcze trochę ??
kuba87 - 11 Mar 2010, 17:22
nie warto tych tłokow ponownie zakłqadac wez te od Zółwia
pvzon - 11 Mar 2010, 17:31
do jakiego silnika te tłoki? może coś znajdę w garażu
|
|