|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [MK_4] JBL Fiesta
DarkSside - 27 Lut 2010, 12:28 Temat postu: [MK_4] JBL Fiesta
dark86ford - 27 Lut 2010, 12:51
DarkSside napisał/a: | byl filter stozkowy | jak juz to FILTR a nie FILTER
tak poza tym to autko ciekawe (chociaz osobiscie to bym zmienil kolor calego autka hehe ale to tylko takie moje subiektywne odczucie, bo ten fiolecik jest taki lekko niemęski hehe)
odnosnie audio to powiem tak, pomysl i koncepcja sluszna ale... jak sie domyslam to glosniki przod i tyl napedzasz z radia i to pewnie po seryjnych kablach (chociaz widzialem ze do tylnich dales nowe, tak na oko bym strzelal w przewod 2x1,5mmkw lub 2x2mmkw)
tak poza tym dobrze by ci bylo dorzucic wzmaka HI-END 4kanalowego zeby napedzic glosniki, bedzie gralo o niebo lepiej i nie bedziesz obciazal tak bardzo radia (ktore jakby nie patrzec jako sprzet elektroniczny wytwarza temperature, a w kieszeni nie bardzo ma opcje sie chlodzic odpowiednio) a tak to cala moc bedzie brana ze wzmaka ktory moze byc np w bagazniku obok monoblocka gdzie lepiej bedzie oddawal cieplo.
odnosnie jednak glosnikow przednich i tweeterow to dorzuc sobie zwrotnice, bedzie ladniej rozdzielalo tony.
swoja droga to nawet przyjemnie to autko sie prezentuje, oby sie spisywalo jak najlepiej
grzes87 - 27 Lut 2010, 13:04
dark86ford, zobacz sliweke Marcina to zmienisz zdanie
dark86ford - 27 Lut 2010, 13:49
grzes87 napisał/a: | zobacz sliweke Marcina to zmienisz zdanie | zmienie zdanie odnosnie czego??
grzes87 - 27 Lut 2010, 13:52
koloru auta
bidżej - 27 Lut 2010, 14:08
jakoś to autko do mnie nie przemawia, zupełnie...
grzes87, śliwka ma zupełnie inny kolor, w dodatku metallic
Parzych - 27 Lut 2010, 14:26
Mafiosowa Milka miała taki kolor i nikt nie mówił, że niemęski...
elmek13 - 27 Lut 2010, 14:30
Parzych, tak ale to była MK3 a to jest Mk4. Ale to już gust ołnera. Jeśli jemu się podoba to najważniejsze.
dark86ford - 27 Lut 2010, 14:49
elmek13 napisał/a: | Ale to już gust ołnera. Jeśli jemu się podoba to najważniejsze. | swiete slowa
AeSeF - 27 Lut 2010, 15:39
Na kiego grzyba dwa tematy o jednym samochodzie
http://www.fiestaklubpols...ghlight=#446113
dark86ford - 27 Lut 2010, 18:52
moze kolega chcial sie przypomniec... albo zapomnial ze juz wrzucil
Cartoon - 27 Lut 2010, 20:25
A te głośniki w tylnej półce, to że niby mają dobrze grać? Tak bez obudowy?
Czy to tylko, żeby widać było wielkie placki przez tylną szybę? :D:D
dark86ford - 27 Lut 2010, 21:29
Cartoon, akurat glosniki eliptyczne nie musza miec obudowy zeby dobrze graly... jesli sa dobrze dobrane to beda graly o wiele lepiej niz te z obudowa (wbrew pozorom)
Cartoon - 27 Lut 2010, 21:50
dark86ford, wg mnie ŻADEN głośnik nie ma prawa DOBRZE zagrać, jeśli nie będzie wsadzony w wyliczoną pod niego obudowę. Takie są prawa fizyki.
AeSeF - 27 Lut 2010, 22:38
Cartoon napisał/a: | dark86ford, wg mnie ŻADEN głośnik nie ma prawa DOBRZE zagrać, jeśli nie będzie wsadzony w wyliczoną pod niego obudowę. Takie są prawa fizyki. |
Ten temat już chyba był - o głośnikach na półce. Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją, ja uważam że głośniki 6x9 dobrze grają z tyłu, nawet sprawdzaliśmy to z mechcom'em na spocie i nie mamy żadnej wyliczonej obudowy. Fizyka, fizyką, ale z tego co mnie się wydaje dźwięk rozchodzi się dookoła, a nie z półki pionowo w górę, bo dźwięk to fala więc siłą rzeczy jakaś część fali dotrze do uszu. Drugą sprawą jest to że głośniki z tyłu na półce montuje się głównie dla osób z tyłu [mówimy tu o prostym CA].
Cartoon napisał/a: | ŻADEN głośnik nie ma prawa DOBRZE zagrać |
Jeśli jesteś pedantycznym audiofeel'em to rzeczywiście żaden głośnik Cię nie zadowoli, bo zawsze będzie coś niehalo. Zresztą jak wyliczać obudowy etc I o jakich prawach fizyki mowa
Cartoon - 27 Lut 2010, 23:00
A5F napisał/a: | Cartoon napisał/a: | ŻADEN głośnik nie ma prawa DOBRZE zagrać |
Jeśli jesteś pedantycznym audiofeel'em to rzeczywiście żaden głośnik Cię nie zadowoli, bo zawsze będzie coś niehalo. Zresztą jak wyliczać obudowy etc I o jakich prawach fizyki mowa |
Akustyka to dziedzina fizyki --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Akustyka
Trochę wiedzy na temat głośników --> http://www.audioton.republika.pl/oglosnikach.html
"Sam głośnik bez obudowy ma bardzo niską sprawność (szczególnie niskotonowy), ponieważ fale dźwiękowe wytwarzane przez membranę z przodu i z tyłu znoszą się wzajemnie."
Informacja o parametrach jakie wymagają programy do wyliczania pojemności obudów --> http://www.ciop.pl/910.html (chyba najbardziej popularnym programem jest WinISD)
Skoro w każdej profesjonalnej zabudowie drzwi są wytłumiane, tak aby tworzyły zamkniętą obudowę, to chyba jednak coś w tym jest... natomiast pakowanie głośników w półkę to dla mnie po prostu wiejski tuning. Jeśli dokładam audio do samochodu (bo seryjne gra "za słabo") to nie ma sensu tego robić "byle jak" tylko można trochę pokombinować i zrobić porządnie, żeby miało to jakiś sens.
DarkSside - 27 Lut 2010, 23:04
Moze te glosniki nie maja zabudowy ale jak na JBL to graja gardzo ładnie nawet bez zabudowy i mozesz mi w to wierzyc. Moze glosniki z Blaupunka potrzebuja tej zabudowy ale JBL mam bez i graja naprawde pieknie
AeSeF - 27 Lut 2010, 23:47
Cartoon napisał/a: | Akustyka to dziedzina fizyki --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Akustyka
Trochę wiedzy na temat głośników --> http://www.audioton.republika.pl/oglosnikach.html
"Sam głośnik bez obudowy ma bardzo niską sprawność (szczególnie niskotonowy), ponieważ fale dźwiękowe wytwarzane przez membranę z przodu i z tyłu znoszą się wzajemnie."
Informacja o parametrach jakie wymagają programy do wyliczania pojemności obudów --> http://www.ciop.pl/910.html (chyba najbardziej popularnym programem jest WinISD)
Skoro w każdej profesjonalnej zabudowie drzwi są wytłumiane, tak aby tworzyły zamkniętą obudowę. |
Nawet nie chce mi się czytać tej ściany tekstu. Kto tu mówi o profesjonalnej zabudowie ? Chłopak robi CA rzędu [strzelam] 3000 złotych to o czym my rozmawiamy ? Skoro fabrycznie są montowane głośniki z tyłu to coś w tym jest i chyba nie chcesz mi powiedzieć że zrobisz full profesja car audio w 14 letnim aucie A żadnym problemem jest wytłumienie drzwi i całego auta, tylko znów wraca temat tego że ten samochód ma czternaście lat i siłą rzeczy żal pakować kupkę forsy żeby coś z tego wyszło.
Cytat: | to chyba jednak coś w tym jest... natomiast pakowanie głośników w półkę to dla mnie po prostu wiejski tuning. Jeśli dokładam audio do samochodu (bo seryjne gra "za słabo") to nie ma sensu tego robić "byle jak" tylko można trochę pokombinować i zrobić porządnie, żeby miało to jakiś sens |
Pokaż mi swój CA to zaraz go obgadamy i zobaczymy Zaproponuj mi zabudowę fiesty mk4 tak "żeby miało jakiś sens"
Btw, lubię jak ktoś nie widział i nie słyszał, a pitoli od rzeczy
DarkSside - 28 Lut 2010, 00:39
Dokladnie masz racje zgodze sie z Toba A5F
arecki - 28 Lut 2010, 01:36
ech
dark86ford - 28 Lut 2010, 08:39
Cartoon napisał/a: | Skoro w każdej profesjonalnej zabudowie drzwi są wytłumiane, tak aby tworzyły zamkniętą obudowę |
z doswiadczenia w tej branzy (a juz zrobilem pare systemow CA) wiem ze drzwi sie wytlumia nie dlatego zeby dzialaly jako zamknieta obudowa ale po to zeby odseparowywaly dzwieki z zewnatrz i niwelowaly w drobnym stopniu mozliwosc drgania blachy...
hmmm czy uwazasz ze ta strona nalezy do profesjonalnych?? szczegolnie ze jest prowadzona przez nieudolnego sprzedawce audio... hmmm ciekawe dlaczego jego sklep upadl, osobiscie obstawiam brak fachowości... ale to tylko moja skromna opinia
a swoja droga mowiac to robienie zabudowanych glosnikow eliptycznych 6x9 jest w praktyce bez wiekszego sensu, bo w praktyce wyglada to zupelnie inaczej niz w teorii...
A5F napisał/a: | Pokaż mi swój CA to zaraz go obgadamy i zobaczymy | swiete slowa panie kolego najlepiej zawsze krytykowac cudze niz przyjmowac krytyke wlasnego CA A5F napisał/a: | znów wraca temat tego że ten samochód ma czternaście lat i siłą rzeczy żal pakować kupkę forsy żeby coś z tego wyszło. | wiesz, w sumie jakby nie patrzec to wszystko da sie zdemontować (czesc sprzetu CA z mojej starej MK4 wyjalem i przelozylem do MK5, bo za bardzo bym musial podniesc cene auta z wliczonym CA hehe)
to moze kolega "Cartoon" zamiast krytykowac cudze CA to pochwali sie swoim... seryjnym radyjkiem forda hmm jak strzelam po roczniku to zapewne 6000CD i seryjnymi glosniczkami jak sie domyslam.
kazdy umie robic wywody z teorii CA a z praktyki to juz tylko niewiele osob ma wiedze
Cartoon - 28 Lut 2010, 10:08
A5F napisał/a: |
Nawet nie chce mi się czytać tej ściany tekstu. Kto tu mówi o profesjonalnej zabudowie ?
|
Jeśli w tytule tematu widzę JBL to w jego środku chciałbym zobaczyć opis samochodu z profesjonalną zabudową audio.
A5F napisał/a: |
Pokaż mi swój CA to zaraz go obgadamy i zobaczymy
|
Proponuję, abyś przed rzuceniem takich tekstów nauczył się czytać ze zrozumieniem....
Cartoon napisał/a: | natomiast pakowanie głośników w półkę to dla mnie po prostu wiejski tuning
|
Jeśli chodzi o audio w mojej fieście, to oczywiście nie potrzebuję nic do niego dokładać, każdy dokupiony element ma poprawić właściwości jezdne auta, nie wsadzę tam niczego co zbędnie zwiększy jego masę.... ale to też pokrywa się z moimi słowami
Cartoon napisał/a: | Jeśli dokładam audio do samochodu (bo seryjne gra "za słabo") to nie ma sensu tego robić "byle jak" |
Nie uważam, że seryjne audio gra za słabo, ale przy modyfikacji zestawu na 100% nie wsadziłbym głośników w półkę.
dark86ford napisał/a: |
hmmm czy uwazasz ze ta strona nalezy do profesjonalnych?? szczegolnie ze jest prowadzona przez nieudolnego sprzedawce audio... hmmm ciekawe dlaczego jego sklep upadl, osobiscie obstawiam brak fachowości... ale to tylko moja skromna opinia |
Wskaż mi proszę w tym tekście błędne informacje. (ps. proponuję zacząć używać polskie znaki w swoich wypowiedziach. To nie gg)
dark86ford napisał/a: |
a swoja droga mowiac to robienie zabudowanych glosnikow eliptycznych 6x9 jest w praktyce bez wiekszego sensu, bo w praktyce wyglada to zupelnie inaczej niz w teorii... |
W praktyce głośniki trójdrożne to najgorsze rozwiązanie... i tyle.
Z mojej strony tyle. Dziękuję za uwagę. Dalszą część dyskusji na temat CA chętnie poprowadzę przy piwie.
dark86ford - 28 Lut 2010, 10:37
Cartoon napisał/a: | W praktyce głośniki trójdrożne to najgorsze rozwiązanie. |
hmm to wytlumacz jeszcze jedno, dlaczego w takim wypadku glosniki eliptyczne maja 2gie miejsce pod katem sprzedazy zaraz po systemach separowanych (wg rankingu czasopisma Auto HiFi przy wspolpracy z firma Pioneer)
Cartoon napisał/a: | każdy dokupiony element ma poprawić właściwości jezdne auta, | skoro skupiasz sie glownie na wlasciwosciach jezdnych to w jakim celu wypowiadasz sie odnosnie audio?? lepiej bys powiedzial cos o zawieszeniu, zwiekszeniu wlasciwosci jezdnych w prezentowanym aucie.
Cartoon napisał/a: | Jeśli w tytule tematu widzę JBL to w jego środku chciałbym zobaczyć opis samochodu z profesjonalną zabudową audio. | nie koniecznie JBL musi byc jednoznaczne z profesjonalna zabudowa... wystarczy ze jest na elementach JBL.
Cartoon napisał/a: |
Wskaż mi proszę w tym tekście błędne informacje. | no pare bykow sie znalazlo, przeczytaj uwaznie temat odnosnie efektywnosci, rowniez co do paru szczegolow odnosnie mocy bym polemizowal.
tak wiec przedstaw na konkretnych przykladach swoje doswiadczenie w CA to bedziemy mogli pogadac przy piwie Cartoon napisał/a: | Nie uważam, że seryjne audio gra za słabo | to pozostan przy swoim seryjnym audio i prosze nie komentuj tego co ktos sobie wypracowal wlasnymi silami robiac to dla wlasnej przyjemnosci tak jak zapewne to zrobil DarkSside
i tym akcentem chcialbym zakonczyc wywody na temat CA, warto wiec wrocic do glownej tematyki tzn do auta samego w sobie
AeSeF - 28 Lut 2010, 13:06
Cartoon napisał/a: | ale to też pokrywa się z moimi słowami |
A to
Cartoon napisał/a: | Jeśli chodzi o audio w mojej fieście, to oczywiście nie potrzebuję nic do niego dokładać, każdy dokupiony element ma poprawić właściwości jezdne auta, nie wsadzę tam niczego co zbędnie zwiększy jego masę... |
Pokrywa się z moimi słowami, nie masz a paplasz jęzorem bez sensu bo nic nie wiesz z autopsji. To że w temacie ma JBL nic nie znaczy, ja mógłbym napisać że mam fieste infinity i co ? To tak jakby książka kucharska robiła Cię kucharzem. Już wyżej pisałem, że opinia jest jak dupa - ale Ty możesz się oprzeć tylko na jakiejś stronce, w której ktoś wyraża swoją opinie.
dark86ford napisał/a: | tym akcentem chcialbym zakonczyc wywody na temat CA, warto wiec wrocic do glownej tematyki tzn do auta samego w sobie |
True. DarkSside rób auto i dawaj znać jak idzie, a stary temat niech ktoś skasuje, ten jest ciekawszy
DarkSside - 28 Lut 2010, 13:26
Tak bede robił i w najbliższym czasie mam zamiar pomalować maske, dach i tylnią klape na czarną perłe Co wy o tym myślicie? Bedzie to pasowało? Chyba że jakiś inny kolor?
LOY - 1 Mar 2010, 08:36
DarkSside napisał/a: | Bedzie to pasowało? |
nie
Parzych - 1 Mar 2010, 12:46
LOY napisał/a: | DarkSside napisał/a: | Bedzie to pasowało? |
nie | W szczególności razić będzie tylna klapa...
grzes87 - 1 Mar 2010, 12:55
DarkSside napisał/a: | Tak bede robił i w najbliższym czasie mam zamiar pomalować maske, dach i tylnią klape na czarną perłe Co wy o tym myślicie? Bedzie to pasowało? Chyba że jakiś inny kolor? |
zrob sobie w paincie/photoshopie przykladowo i bedizesz mial oglad mniej wiecej co i jak
[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 13:20 ]
czyli bedzzie wygladalo tak jak moje wykonianie
DarkSside - 1 Mar 2010, 14:44
No własnie mi chodzi o coś takiego tylko wiesz w perle to inaczej bedzie się prezentowało
grzes87 - 1 Mar 2010, 14:59
zdecydowanie nie. taki uklad w ogole nie pasuje, a klapa to juz poadaka totalna.
zauwaz jak z profilu wyglada. masakra totalna.
Mara - 1 Mar 2010, 15:14
Dla mnie to tez tak srednio jakos wyglada...
AeSeF - 1 Mar 2010, 16:16
Tragedia nie rób tego glab
DarkSside - 1 Mar 2010, 17:25
A to macie jakieś inne pomysły?, bo maskę dach i tylnia klape musze zrobic i pomalowac bo widzoczne sa małe wrzody i pekniecia lakieru;-/. Czy pomolawac w tym samym kolorze czy w jakims innym? Doradźcie mi:)
tajmus - 1 Mar 2010, 21:14
W tym samym zostaw... Nie zadawaj jej bólu
grzes87 - 1 Mar 2010, 21:27
nie ma co kombinowac zostaw serie.
DarkSside - 1 Mar 2010, 21:36
Kurde bo wiesz nie chce zeby mnie było tylko słychac ale takze zeby mnie tez było widac:P
grzes87 - 1 Mar 2010, 21:53
DarkSside, wiesz mozan sie wyroznaic w pozytywny sposob i zrobic delikatny styling samochodu przez rozne dodatki dolozone, a moza tez zepsuc przez kombinowanie jak wyzej na fotkach.
kolor zostaw jednolity bz dwoch zdan
arecki - 1 Mar 2010, 21:53
DarkSside napisał/a: | ale takze zeby mnie tez było widac:P |
to kup inną brykę
DarkSside - 1 Mar 2010, 22:38
No bedzie za pare miesiecy Opel Vectra B ale to narazie chce cos z Fiesta zrobic a potem sprzedac:)
Mara - 1 Mar 2010, 23:02
DarkSside, to zostaw jak jest... i nierób w niej nic..... utrzymaj w dobrym stanie technicznym jak i wizualnym tak aby potem łatwiej było Ci ja sprzedać. Jeśli masz zamiar za parę miesięcy kupić inne autko.
bidżej - 1 Mar 2010, 23:23
Mara dobrze gada. dla mnie to robota głupiego - włożyć full kasy i pracy tylko po to żeby później mieć trudności ze sprzedaniem :yyy:
DarkSside - 15 Lip 2010, 06:29
Uploaded with ImageShack.us
AeSeF - 15 Lip 2010, 06:33
daja Ci zniżkę za tą reklame ?
TSRules - 15 Lip 2010, 12:08
mocne
hubi_2006 - 15 Lip 2010, 13:02
DemptD - 15 Lip 2010, 13:05
łooo.. w zasadzie tylną wycieraczkę możesz wymontować, bo i tak przez tą szybę widzięć nic nie będziesz...
west - 15 Lip 2010, 19:27
Z taką tjinink naklejką to pewnie parę decybeli więcej buczy.
Są osoby które nie powinny mieć Fordów..
J@rek - 15 Lip 2010, 19:39
west napisał/a: | Są osoby które nie powinny mieć Fordów.. |
qwerty67 - 17 Lip 2010, 11:48
NO BASS NO FUN Przypomniało mi się jak Tede w OPT e30 tuninkował
m3style - 17 Lip 2010, 12:36
za jakie grzechy ona musi mieć tę naklejkę na szybie ? :>
Cartoon - 17 Lip 2010, 13:30
Mój ulubiony temat na tym forum
dark86ford - 17 Lip 2010, 14:36
Marcin - 17 Lip 2010, 16:07
lipa tylko 10db głośności więcej... jakby owner dał taką samą z przodu z pewnością przybyło by z 15db...
m3style - 18 Lip 2010, 16:18
jeszcze tylko chromowane, plastikowe spinerki i na dzielni można rusałki rwać
arecki - 18 Lip 2010, 16:28
nie znacie się...przynajmniej ma mniejszą powierzchnie szyby do mycia
Bezimienny - 18 Lip 2010, 17:48
Jeszcze gigantyczna naklejka "Milka" na bok samochodu i będzie git, a i jakiś spoiler typu "Tokio" by sie przydał o neonach pod auto nawet nie mówie bo to oczywiste
kenczorf - 20 Lip 2010, 09:34
:yyy:
marcinek0110 - 21 Lip 2010, 14:19
a czy ten napis świeci w ciemności???
Pele - 21 Lip 2010, 14:36
marcinek0110 napisał/a: | a czy ten napis świeci w ciemności??? |
Tak, na czarno.
Maher - 21 Lip 2010, 15:31
Pele napisał/a: | marcinek0110 napisał/a: | a czy ten napis świeci w ciemności??? |
Tak, na czarno. |
Rzadzi
qwerty67 - 21 Lip 2010, 19:23
Przepraszam moderacje i innych ale mnie to po prostu rozpierdala.. komentarze też
|
|