Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Puszka do ogrzewania spalin

cypis290 - 16 Lut 2010, 14:53
Temat postu: [MK3] Puszka do ogrzewania spalin
Przed katalizatorem w mojej fieście znajduje się puszka podobna kształtem do katalizatora, ale mniejsza jeżeli chodzi o gabaryty. Niektórzy twierdzą, że służy do ogrzewania spalin inni, że jest to puszka rozprężna, jeszcze inni powiedzieli mi, że jest to dodatkowy katalizator. Pytania są następujące : co znajduje się w środku takiej puszki? Wkład ceramiczny? Czym ją zastąpić gdy ją wytnę?
bidżej - 16 Lut 2010, 15:10

wg mojej wiedzy to jest tłumik rozprężny.
cypis290 - 16 Lut 2010, 16:31

bidżej, gościu od wydechów stwierdził dziś, że katalizator ,ale mniejsza o to. Co jest w środku? Może się coś tam zapchać?
bidżej - 16 Lut 2010, 16:36

swego czasu mnie majster mówił że to właśnie tłumik rozprężny, a z katalizatorem się go zamawia w jednym zestawie, bo tak figurują w katalogach. w każdym razie u mnie tego nie ma odkąd mam fiestę, zamiast puchy mam kawałek rurki.

czy się mogło zapchać? podejrzewam że nie ku temu ma przeciwwskazań :-P

cypis290 - 16 Lut 2010, 17:29

Już poprawiłem poprzedni post. Teraz Ty bidżej, przełóż mi z polskiego na nasze to co napisałeś. Może się zapchać tak/nie? Skąd taką powyginaną rurkę wziąć?

Maki - 16 Lut 2010, 17:47

To co zaznaczyłeś na rysunku to katalizator.
bidżej - 16 Lut 2010, 18:09

na tym schemacie brak puchy przed katem. nie wiem co jest w środku tej puchy, ale o ile nie jest pusta (a nie podejrzewam), to może się zapchać.

a taką rurkę się rzeźbi. jakbyś zobaczył jaka u mnie jest wydumka to spadłbyś z krzesła :yyy:

cypis290 - 16 Lut 2010, 20:08

Maki, to nie ja zaznaczałem tylko Pan od wydechów, rysunek miał zobrazować wydech który chciałbym mieć. Dokładnie to rozchodziło mi się o samą rurę łączącą portki z katalizatorem.
Maki napisał/a:
To co zaznaczyłeś na rysunku to katalizator.
wiem,że to katalizator.
bidżej, nie pocieszyłeś mnie ;-|

JoeMix - 16 Lut 2010, 20:18

cypis290 napisał/a:
Niektórzy twierdzą, że służy do ogrzewania spalin
Możesz mi zrobić przysługę i się dowiedzieć od tych niektórych po co ogrzewać spaliny i od czego one się ogrzewają?
bidżej - 16 Lut 2010, 20:47

JoeMix, wszystko nic, ale jak tego dokonać przy użyciu blaszanej puszki ;-))
JoeMix - 16 Lut 2010, 20:51

bidżej, glab Niech pomyślą,,,
ozi lbn - 20 Lut 2010, 08:17

W katalizatorze w srodku jest cos na ksztaLt plastrow pszczelich takie dziurki ktore z czasem zapychaja sie co moze byc przyczyna oslabienia silnika .
I tu nasowa sie moje pytanie czy brak katalizatora moze zpowodowac glosna prace szczegolnie po dodaniu gazu strasznie buczy , zaznaczam ze calosc jest szzelna i bez dziur

cypis290 - 20 Lut 2010, 11:09

Tak może, ale nie jest to regułą, że staje się jakoś wyraźnie głośniejszy. Sprawdź sobie wydech jeszcze raz. Nawet malutka dziurka, ale blisko silnika (rura kolektorowa) spowoduje, że będzie głośno.
kamil8787 - 22 Lut 2010, 11:58

ozi lbn napisał/a:
W katalizatorze w srodku jest cos na ksztaLt plastrow pszczelich takie dziurki ktore z czasem zapychaja sie co moze byc przyczyna oslabienia silnika .
I tu nasowa sie moje pytanie czy brak katalizatora moze zpowodowac glosna prace szczegolnie po dodaniu gazu strasznie buczy , zaznaczam ze calosc jest szzelna i bez dziur

Czasami choć jak masz dobry wydech to sporadycznie jak dasz w puzon.

Co do rurki Bartku jeśli ma silnik 1.3 to z 1.1 podejdzie koszt na szrocie 10-20(ewentualnie piwo) Co do puszki niekoniecznie musi być pusty. Spotkałem się dawno temu w ax z podobną puchą w katalogu figurowało to jako jakiś filtr. Nie wiem po co tak blisko wydechu. Moja opinia wywalić zastąpić rurką. Co do katalizatorów nie zawsze masz plastry a czemu bo co poniektórzy go wybebeszaj.

cypis290 - 24 Lut 2010, 17:43

bidżej napisał/a:
Dobrałem się do tej puszki. To nie jest tłumik rozprężny tylko mały katalizator. Później wrzucę może jakieś zdjęcia.
kamil8787 - 24 Lut 2010, 19:44

cypis290 napisał/a:
bidżej napisał/a:
Dobrałem się do tej puszki. To nie jest tłumik rozprężny tylko mały katalizator. Później wrzucę może jakieś zdjęcia.

Czyli albo wypatroszyć albo wywalić. Ewentualnie wymienić(wątpię w to że dostaniesz takie cudo)

fiestek - 24 Lut 2010, 20:14

zawsze można pokombinować i wspawać uniwersalny tylko trochę się nie opłaca http://ford-sklep.pl/kata...osCsid=uxhhnnka