|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] 1.4 TDCI - gaśnie podczas hamowania
icopal - 15 Lut 2010, 17:18 Temat postu: [MK6] 1.4 TDCI - gaśnie podczas hamowania Witam wszystkich,
mam problem, którego żaden mechanik ani elektromechanik nie potrafi zdiagnozować.
Zdarza się, że moja Fiesta 1.4 TDCI gaśnie podczas hamowania (np. przy dojazdach do skrzyżowania). Po wciśnięciu sprzęgła i próbie redukcji biegu samochód gaśnie.
Najczęściej zdarza się to gdy mam włączone różne odbiorniki prądu (światła, wentylator, radio) ale to nie ma reguły. Często jest tak, że 3 dni jest dobrze a następne 3 dni gaśnie.
Podczas normalnej jazdy nic się nie dzieje.
W samochodzie wykonano:
- diagnostykę w poszukiwaniu błędów - wszystko OK!
- wymieniłem filtr paliwa, oleju, powietrza, filtr kabinowy oraz olej /syntetyk/
Do auta tankuję Orlen VERVA lub Shell Power, dodatkowo dolewam dodatki do paliwa Castrola kiedy występują niskie temperatury.
Może ktoś ma na to rozwiązanie?
mkapi - 14 Kwi 2010, 18:55
Rozwiązałeś problem.
Sprawdz czy masz wporządku powietrze.
Czy moze pobiera jakies lewe
simon388 - 14 Lut 2011, 16:26
Mam ten sam problem i nie wiem co z tym zrobić prosze o pomoc
ps. lewego powietrza nie łapie
JoeMix - 14 Lut 2011, 16:44
A widzisz, kolega namieszał bo napisał że gaśnie przy hamowaniu a potem że jak się naciśnie sprzęgło przy redukcji, wiec albo gaśnie jak się hamuje (na sprzęgle/luzie sobie jedzie) albo gaśnie na sprzęgle,,,
dawidwe - 16 Lut 2011, 13:07
czujnik położenia wału korbowego... miałem to samo
hawaj - 16 Lut 2011, 21:28
Znajomy w pugu miał coś podbnego tylko podczas mocnego przyśpieszania auto gasło , okazało się że zatarła się pompa wtryskowa i czujnik na niej , opiłki poszły na wtryski i chyba dwa padły.
icopal - 25 Gru 2011, 20:34
Problem rpzwiązany.
Nieszczelny wtrysk!!!!!!!!
Koszt naprawy 50zł...
Ranid - 26 Gru 2011, 07:37
icopal napisał/a: | Problem rpzwiązany.
Nieszczelny wtrysk!!!!!!!!
Koszt naprawy 50zł... |
Ale co konkretnie uszczelnili,podkładki nowe czy rozbierali,coś mi tu nie pasuje zapowietrzony albo na trzech garach to nie gaśnie.
jarekzar - 2 Sty 2012, 19:04
Hej , ale napisz coś bardziej szczegółowo jeśli byś mógł.icopal,
Ranid - 3 Sty 2012, 16:22
icopal napisał/a: | Po wciśnięciu sprzęgła i próbie redukcji biegu samochód gaśnie. | Ostatnio rozbierałem pedał sprzęgła [luzy boczne] i zauważyłem że jest jakiś wyłącznik mechaniczny [ma podłączoną elektrykę] na tym pedale może to jest przyczyną gaśnięcia silnika.
|
|