Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Swiatlo mijania przerywa .przelacznik zespolony ?

MasterL - 12 Lut 2010, 10:19
Temat postu: [MK3] Swiatlo mijania przerywa .przelacznik zespolony ?
Fiesta 92r 1.1 benzyna 37 kw
Lewe swiatlo mijania raz dziala raz nie ,wyglada tak jakby od wstrzasow sie wylaczalo .

Zmienilem kostke w ktora sie wpycha zarowke na nowa i dalej to samo ,zarowke tez zmienilem i nic.
Zmierzylem napiecie i 12 v jest na kostce w ktora sie wpycha zarowke.
Swiatla dlugie dzialaja mimo ze to ta sama zarowka jest.
Przewody i klosz lampy sa 2 letnie i wygladaja na dobre ,przewody gietkie nigdzie nie przygrzane .

Na forum znalazlem ze moze to tzw przelacznik zespolony ale nie bardzo wiem gdzie go szukac ? i jak wyglada.

rs_mlody - 12 Lut 2010, 11:16

Przełącznik zespolony to cały zestaw włączników, przełączników, który masz przy kierownicy (kierunkowskazy, wycieraczki itp). Jeżeli przerywa Ci żarówka tylko z jednej strony to raczej niemożliwe że to zespolony nawalił. Sprawdź jeszcze raz dokładnie żarówke, kostki i wszystkie kable.
bidżej - 12 Lut 2010, 11:18

przełącznik zespolony to to w co wchodzą dźwignie przy kierownicy. ale z tego co wiem, on odpowiada za włączenie obu świateł (tzn. nie ma opcji że z jego winy świeci tylko jedno :-P )
może gdzieś nie kontaktują bezpieczniki albo przekaźnik... :fox:

MasterL - 12 Lut 2010, 13:04

a przekaznik to jak znalesc ten odpowiadajacy swiatlu lewemu ? pod maska szukac czy raczej pod kolumna kierownicy jest .
tak samo bezpiecznik odpowiadajacy temu swiatlu gdzie moze byc ?

Przydalaby Mi sie serwisowka z opisana instalacja elektryczna :( bo tak po omacku szukam .
Co do przewodow to pomierzylem i sa ok tak samo zarowka .

bidżej - 12 Lut 2010, 13:21

przekaźniki w MK3 masz pod deską rozdzielczą, za bezpiecznikami (znajdziesz je pod klapką w okolicach lewego kolana :) ). żeby dostać się do przekaźników, musisz wykręcić 2 wkręty, wypiąć skrzynkę i ściągnąć ją w dół.

a takie rzeczy jak spis bezpieczników i przekaźników zawsze znajdziesz na tym forum: KLIK

MasterL - 13 Lut 2010, 00:26

Dzieki wielkie za linka i opis dokladnie tego Mi bylo potrzeba :D napewno naprawie teraz .
daro_zory - 13 Lut 2010, 11:09

Tak dla jasności: włączając światła przełącznikiem zespolonym wysyłamy +12V na przekaźnik, przekaźnik zwiera obwód roboczy świateł, czyli wysyła +12V na bezpieczniki i dopiero na bezpiecznikach jest rozdział na światło lewe i prawe :)
bidżej - 13 Lut 2010, 12:11

daro_zory, dobrze gadasz - dlatego ciężko żeby była wina zespolonego :)
portier - 14 Lut 2010, 23:44

Co do swiatel i elektryki to mam tez duzy problem ale podejrzewam u siebie zespolony....
Czasami zdarza się, ze wlaczajac swiatla mijania zapalaja sie tylko pozycje, kierunkowskazy lampka sygnalizujaca swiatla drogowe i znika podswietlanie wskaznikow...

kiedys zdarzalo sie to czesciej, przeczyscilem zespolony, przeczyscilem masy przy swiatlach i jest duzo lepiej, praktycznie to nie wystepuje... chociaz boje sie, ze gdy moja kobieta bedzie jechac autem i stanie jej sie cos takiego gdy bedzie ciemno, gdzies na drodze... to spanikuje...:)

jakies propozycje co sprawdzic badz wymienic??

Freeman - 15 Lut 2010, 22:09

portier, chyba sam sobie odpowiedziałeś, że zespolony do wymiany. Możesz też najpierw sprawdzić przekaźnik świateł.