Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Chodzi na trzy cylindry

kuba87 - 24 Sty 2010, 21:50
Temat postu: [MK3] Chodzi na trzy cylindry
małe szybkie pytanko
chodzi na trzy pierwszy cyl;inder padł wyzuciła olej spod kolektora wydechowego
i w okolicy termostatu dziwnie sie olej pojawił na głowicy i scieka na tylna scianke głowicy stało sie to na postoju na całkowicie rozgrzanym silniku (po kilku kilometrach jazdy) sa momenty ze czasem brakujaqcy cylinder dostaje kopa i moje spostrzezenie nie powinno wyzucic oleju spod dekla zaworow

Kod:
Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci

JoeMix - 24 Sty 2010, 21:56

Jak cylinder nie pracuje to rożne rzeczy mogą się dziać,,, sprawdź czy tam jest iskra, zamień świece z 4 cylindrem (razem z kablem - nie przepinaj na cewce)
kuba87 - 24 Sty 2010, 21:57

oki jutro zobacze tez podejzeam cewke lub swiece jutro kompresje sprawddze
tylko niepokoi mnie skad ten olej
mozliwe ze zatarł sie zawor i stanał?

[ Dodano: Pon Sty 25, 2010 09:44 ]
do zamkniecia zwalam głowice dzis a póki co czekam na znajomego co mnie zacholuje do roboty

pablon - 25 Sty 2010, 20:41

U mnie wyciek był na czwartym cylindrze, jak ruszy ci ten cylinder wyciek zniknie :yes: .
matpio - 26 Sty 2010, 22:28

Moja fiesta ma nieraz takie humory, że pali na 3 gary. Zawsze "wyłącza się" pierwszy od lewej (patrząc zza kierownicy). Po dłuższym postoju (2-3dni) zbiera się olej na świecy i nie daje iskry. Pomaga wyjęcie świecy i przeczyszczenie szczotką drucianą, bądź jazda na tych 3 garach przez jakiś czas. 500-1000 metrów minie i wszystko wraca do normy.

Wczoraj po długim, jak na fiestę, postoju (ponad tydzień) postanowiła w ogóle nie odpalić. Kręciłem rozrusznikiem i na chwilę jakby załapały 2 cylindry. Po sekundzie koniec- silnik przestał pracować. Nie było szans odpalić. Oczywiście szybka operacja wykręcenia świec i wyczyszczenia ich pomogła. Na wszystkich 4 świecach zebrał się olej. To nie jest olej w takiej czystej postaci, ale jakby benzyna wymieszana z olejem.

Jak auto jest używane dzień w dzień nie ma takiego problemu. Olej z silnika też nie ubywa zbyt szybko.

Kiedyś podejrzewałem świece, kable, cewke. Okręciłem wszystkie świece i od razu było widać co jest nie tak. Zamieniłem miejscami świece i nadal było to samo, więc logiczne było co powoduje takie "jajca".

bidżej - 27 Sty 2010, 08:04

a olej nie znika? może przy dłuższym postoju spływa po zaworach przez marne uszczelniacze i przy próbie odpalenia dostaje się do cylindra :fox: