|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Plusowa klema się topi, co robić??
swallow - 15 Sty 2010, 14:45 Temat postu: [MK3] Plusowa klema się topi, co robić?? Witam mam problem z klemą plusową, która styka się z akumulatorem. Koło sierpnia wymieniłem klemę plusową na nową bo stara była już podtopiona. Wniosek: nie było styku miedzy klemą a akumulatorem, więc wymieniłem na nową. Teraz zaglądnąłem co jest z nową klema i on jest też stopiona od spodu. Dodam że klemę musze przykręcić z całej siły, bo gdy jest nawet minimalny luz, leci iskra. Przypuszczam, że przez ten styk ucieka mi prąd. Co mam robić? Pomóżcie!
Kod: | Proszę pamiętać o tagowaniu tematów.
- trzeci |
JoeMix - 15 Sty 2010, 15:04
Jeżeli już 2-ga klema Ci leci to znaczy ze kołek w akumulatorze jest zrypany,,, więc ostro trzeba podziałać papierem na kołku akumulatora potem nowe klemy, zasmarować wazeliną techniczną,,,
swallow - 15 Sty 2010, 15:37
Papierem ściernym oczywiście. Ok, wielki dzięki za rade, z klemą minusową też tak zrobić, czy nie ma potrzeby?
bidżej - 15 Sty 2010, 15:41
minusa nie ruszaj jeśli jest ok. i przy klemie działaj ostrożnie żeby jej do reszty nie spaprać.
swallow - 15 Sty 2010, 16:11
Spaprać?? Czyli mam posmarować wazeliną tylko środek klemy przy styku? Sorki ze zadaje tyle pytań, ale to będzie moja pierwsza robota przy elektryce samochodowej
bidżej - 15 Sty 2010, 16:14
spaprać tzn zepsuć - chodziło mi o to żebyś w ferworze walki jej nie zeszlifował do takiego wymiaru że nie złapiesz klemy zaciskiem
swallow - 15 Sty 2010, 16:46
Hehe, w takim sensie Postaram, się nic nie zepsuć dzięki za rade
JoeMix - 15 Sty 2010, 17:47
Nie no, spokojnie, obydwa kołki akumulatora przetrzyj papierem, może być średnio gruby, chodzi o to by nie było zadziorów a ni dużych nierówności,,, klemy rozumiem masz ołowiane - wiec też je w środku przetrzyj, wykręć śrubę zaciskową i miejsce "styku" tej podkówki przeciągnij ostro papierem (by można było mocniej ścisnąć klemę, szczelinę można nawet kątówką potraktować) - przesmaruj kołki akumulatora wazeliną, załóż klemę i przykręć, to nie powinno być na chama dokręcone na tyle mocno by się nie ruszała na koły, no i ta przerwa w podkówce powinna być, jak nie ma i klema się zejdzie, to może nie dokładnie przylegać do kołka, trzeba odkręcić i powiększyć przerwę przez wyszlifowanie klemy.
jackrzec - 15 Sty 2010, 19:48
Znajdź kogoś z miernikiem i sprawdź napięcie ładowania, bo może padł regulator i podaje nie wiadomo jakie napięcie.
|
|